brexit
Globál

Megérkezett az EU javaslatcsomagja az északír protokoll módosítására

Portfolio
A javaslat szerint a jövőben akár 50 százalékkal is csökkenhet a vámügyintézés következtében megjelenő papírmunka volumene a Nagy-Britanniából Észak-Írországba érkező áruk vonatkozásában és 80 százalékkal csökkenthetik az élelmiszerek importjára vonatkozó ellenőrzéseket – írja a Reuters.

Az EU többek között enyhítene az élelmiszerek és húskészítmények Nagy-Britanniából Észak-Írországba történő szállításának rendelkezésein. Ennek jegyében különleges eljárás alá vonnák az áruk behozatalát, amelynek eredményeképpen a jövőben például 100 termék egyidejű behozatala esetén elegendő lenne az összes termékre egyetlen egészségügyi tanúsítvány felmutatása az eddig gyakorlat helyett, amely minden egyes termékre külön engedélyt írt elő.

A kevesebb ellenőrzés fejében az EU erősebb piaci felügyeletet kér arra vonatkozóan, hogy a szóban forgó áruk csak Észak-Írországba érkeznek.

Az Észak-Írországba Nagy-Britanniából áramló termékek jelenleg kemény vámügyintézésnek eshetnek alá, amely alól csak az északír kiskereskedők és kisebb méretű gyártók importja képvisel kivételt.

A mostani terv szerint ezt a kivételszabályt terjesztenék ki nagyobb gyártókra és a Nagy-Britanniában működő szolgáltatókra. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a jövőben egy északír autókereskedőnek a Nagy-Britanniából behozott alkatrészek esetében elegendő lenne a vonatkozó számlán szereplő összeget, valamint a tranzakcióban részt vevő feleket bejelenteni vámügyintézés céljából.

Az EU abban bízik, hogy ezzel felére csökkenthető a fentiek kapcsán felmerülő ellenőrzések száma.

A gyógyszeripar területén is lényeges javaslatokat fogalmazott meg az EU. A jelenlegi szabályok szerint az Észak-Írországba érkező gyógyszerek esetében is követni kell az uniós előírásokat. Az Észak-Írországban kapható gyógyszerek jelentős része azonban Nagy-Britanniából érkezik és a britek szerint az infrastruktúra áttelepítése megnehezítheti a gyógyszerek áramlását Észak-Írországba is.

Az új javaslat szerint a szabályozói feladatok a jövőben maradhatnának Nagy-Britanniában, így nem lesz szükség a vonatkozó feladatok Észak-Írországba történő áttelepítésére.

Az EU továbbá szorgalmazza az információcsere erősítését az északír és az uniós hatóságok között.

Az EU és a britek között az északír-protokoll miatt alakult ki nézeteltérés: az Egyesült Királyság a kilépéskor vállalta, hogy az ír-északír határ szabad átjárhatósága érdekében már Nagy-Britannia és az Ír-sziget között ellenőrizni fogja az áruforgalmat, de facto két külön vámterületre osztva az országot.

A britekre nézve rendkívül hátrányos lépést viszont a kormány nem hajtotta végre, megszegve ezzel a kilépési megállapodást, ma pedig kiderült, hogy valójában soha nem is állt szándékukban azt végrehajtani. Az elmúlt hetekben pedig azzal fenyegetőzött Boris Johnson kormánya, hogyha nem tárgyalják újra az Északír-protokollt, akkor egyszerűen felmondja azt, ezzel pedig szabadon áramlanának a brit termékek az EU-ba.

Címlapkép forrása: Getty Images

minimálbér
vlagyimir putyin
vlagyimir putyin
maszk
covid koronavírus maszk getty stock
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Portfóliókezelő menedzser

Portfóliókezelő menedzser
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Vételi és eladási zónákat azonosítunk, melyek a trendekkel kiegészítve szuper hatékony párost alkotnak.
csehország prága