koronavirus terjedese
Globál

Koronavírus: megállíthatatlan a terjedés a világban, hazánkban is gyorsul a járvány

Portfolio
A világon 240,6 millió ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma meghaladta a 4,89 millió főt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint kedd reggeli adatai szerint. A régiónkban is egyre súlyosabb a járványhelyzet, a fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében szigorítanak a szomszédos országokban és szép csendben hazánkban is. A legfrissebb statisztikák szerint az elmúlt három napban 3274 új fertőzöttet igazoltak Magyarországon és elhunyt 51 beteg. Friss híreink a járványról.

Három városban emelkedik a koronavírus-koncentráció a szennyvízben

A szennyvíz SARS-CoV-2 koncentrációja továbbra is lassú ütemben, de folyamatosan emelkedik - közölte az NNk honlapján.

Tovább a cikkhez

Belobbant a járvány a briteknél, a napi 50 ezret közelíti az új fertőzöttek száma

A hétfői adatok szerint 50 ezer közelébe - a nyár közepe óta nem mért szintre - emelkedett az újonnan regisztrált koronavírus-fertőződések száma Nagy-Britanniában. A Downing Street szóvivője ugyanakkor közölte, hogy a kormány nem tervezi korlátozások bevezetését.

Tovább a cikkhez

Romániában ötszörösére emelkedett az oltási hajlandóság, amióta bevezették a védettségi igazolványt

Romániában több mint ötszörösére emelkedett az oltási hajlandóság az utóbbi egy hónapban, amióta a kormány bejelentette, hogy belföldön is bevezeti az uniós védettségi igazolvány használatát.

Romániában hétfőn túllépte a hatmilliót a legalább egy adag koronavírus elleni vakcinával beoltottak száma, ami a 19,3 milliós lakosság 31, a beoltható, 12 év felettiek 35,3 százalékát teszi ki. Ezzel az átoltottsággal, amely kevesebb mint fele az uniós átlagnak, Románia csak Bulgáriát előzi meg az Európai Unióban.

Az országban március 3-án lépte át a beoltottak száma az egymilliós, március 30-án a kétmilliós, április 25-én a hárommilliós, május 18-án pedig a négymilliós küszöböt. Tavasszal tehát kevesebb mint egy hónap kellett ahhoz, hogy újabb millióval emelkedjék a beoltottak száma, május közepétől azonban, amikor megkezdődött a járványügyi korlátozások felszámolása, az érdeklődés rohamosan csökkenni kezdett, ezért az újabb milliós küszöbértékek meghaladásához már - mind az ötmilliós, mind a hatmilliós szint meghaladásához is - rendre két és fél hónapra volt szükség.

Az oltakozás üteme május végétől szeptember elejéig több hullámban napi 5700-ig csökkent. Az oltási hajlandóság szeptember 10-től kezdett emelkedni, miután a kormány bejelentette, hogy belföldön is bevezeti az uniós védettségi igazolvány - a "zöld útlevél" - használatát. A szeptember 17-én kiadott kormányhatározat óta e nélkül már nem lehet vendéglőbe, moziba, vagy sportlétesítményekbe menni azokon a településeken, ahol a lakosság több mint 3 ezreléke fertőzött.

Bár akkor még a napi 2300 új fertőzött és 45 haláleset számított átlagosnak, a kórházakban még nem volt helyhiány, és a kijárási korlátozások alóli felmentést akár friss negatív teszttel is ki lehetett váltani, az oltakozási hajlandóság hirtelen emelkedni kezdett, és az újonnan beoltottak száma első héten 75, később 50, az utóbbi két hétben pedig 20-25 százalékkal haladta meg az előző hetit.

Hétfőn átlépte a napi 30 ezret a naponta beoltottak utolsó egyhetes mozgóátlaga, ami több mint ötszöröse a védettségi igazolvány szeptemberi bevezetésekor átlagosnak számító napi 5700-nak.

Az időközben kritikussá vált romániai járványhelyzet az Egészségügyi Világszervezetet (WHO) is arra késztette, hogy oxigéndúsítókat ajánljon fel a túlterhelt román kórházaknak és részt vállaljon az oltási kampány fellendítésében. A WHO szakemberei hétfőn a román oltási kampány illetékeseivel tartott távértekezleten próbálták megérteni, hogyan válhatott világelsővé az egymillió lakosra jutó Covid-halálok száma tekintetében egy olyan európai uniós ország, amelyben bármely, az EU-ban elfogadott vakcina korlátozás nélkül rendelkezésre állt.

(MTI)

Koronavírus-rejtély Japánban: szempillantás alatt eltűnt a járvány, de ez rosszat is jelenthet

Japánban rejtélyes gyorsasággal húzódott vissza a koronavírus-járvány az elmúlt két hónapban, most találgatják az ottani szakemberek, hogy mi lehet ennek az oka, és attól tartanak, hogy a járvány télen gyorsan visszatérhet - írta az AP amerikai hírügynökség hétfőn.

Tovább a cikkhez

Elszakadt a cérna: extrém büntetést kér az oltatlanokra Magyarországon az egészségügyi szakértő

Rendkívül szigorúan büntetné az oltatlanokat Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő: véleménye szerint a zárt terekben ismét kötelezővé kellene tenni számukra a maszkviselést és vissza kellene vonni a védettségi igazolványt azoktól, akik nem vették fel a második oltást. Amennyiben ezen intézkedések ellenére is gyors ütemben terjedne a járvány, akkor korlátozni kellene az oltatlanok szabad mozgását.

Tovább a cikkhez

Repülőgépek szennyvizéből mutatnák ki a koronavírust

A koronavírus-gócpontokból Ausztráliába visszatérőket szállító repülőgépek szennyvizében is kimutatták a koronavírust. Harminchét repülőgépből 24-nél észlelték a jelenlétét az ausztrál nemzeti tudományos intézet (CSIRO) szakemberei.

Tovább a cikkhez

Ezek az országok a válság nyertesei a londoni elemzők szerint

Londoni makrogazdasági elemzők szerint a balti köztársaságok hazai össztermékének (GDP) értéke már túllépte a koronavírus-járvány előtti szinteket, és e három gazdaság növekedési üteme a következő években Közép-Európáét és az euróövezetét is túlszárnyalja.

Tovább a cikkhez

Koronavírusban elhunyt Colin Powell, a volt amerikai külügyminiszter

84 évesen elhunyt koronavírus-fertőzésben Colin Powell, az Egyesült Államok korábbi külügyminisztere – írja a CNBC.

Tovább a cikkhez

Itt az első ország, ahol megálljt parancsolnak a részletfizetéses őrületnek

A svéd Klarna úgy döntött, szigorúbb hitelképességvizsgálatot és azonnali fizetési lehetőséget vezet be az Egyesült Királyságban. A cég a legnagyobb BNPL-szolgáltató, amely havi ütemezésű részletfizetéses lehetőséget nyújt a vásárlóknak.

Tovább a cikkhez

Katasztrofális a járványhelyzet a szomszédban: koronavírusos betegek százai várnak szabad kórházi ágyra

Romániában több mint 1900 koronavírusos beteg várja a kórházak betegfelvételi osztályain, hogy ágy szabaduljon fel számukra - nyilatkozta hétfőn a sajtónak Lucian Bode belügyminiszter, aki kritikusnak tartotta a romániai egészségügyi helyzetet.

Tovább a cikkhez

A vakcinaháború nagy nyertesei: a Pfizer és a Moderna hamarosan elárasztja oltással a világot

A Pfizer/BioNTech és a Moderna dominálja majd a koronavírus-vakcina piacot 2022-ben is egy friss előrejelzés szerint. A két vállalat a Kínán kívüli teljes piac háromnegyedét tudhatja majd magáénak jövőre, amely több mint 93 milliárd dolláros árbevételt generál számukra, ez az összeg közel a duplája az idén várható bevételeiknek.

Tovább a cikkhez

Von der Leyen: az EU több mint 1 milliárd adag oltóanyagot exportált világszerte

Az Európai Unió több mint 1 milliárd adag koronavírus elleni vakcinát exportált világszerte az elmúlt tíz hónapban - közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hétfőn.

Tovább a cikkhez

Itt a baj: leállt a Skoda

A Volkswagen csoporthoz tartozó Skoda, amely Csehország legnagyobb exportőre, két hétre leállította termelését a globális chiphiány miatt hétfőn.

Tovább a cikkhez

Koronavírus Magyarországon: megérkeztek a hétfő reggeli adatok

Az elmúlt három napban 3274 új fertőzöttet igazoltak Magyarországon, ezzel a járvány kezdete óta összesen 836 389 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 51 beteg, így az elhunytak száma 30 402 főre emelkedett - derül ki a kormányzati portál hétfői jelentéséből.

Tovább a cikkhez

Eladta egyik osztrák szállodáját az Opus

A BÉT oldalán közölte az Opus, hogy a Hunguest Hotels értékesítette a kizárólagos tulajdonában lévő Holiday Resort Kreischberg-Murau 100 százalékos üzletrészét. Az Opus szerint mindez hozzájárulhat az egységesebb termékkínálat kialakításához, továbbá az eladásból befolyó összeg forrást biztosíthat további fejlesztések és akvizíciók finanszírozására.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: megállíthatatlan a terjedés a világban, hazánk is csendben szigorít

A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

Hivatalosan az Egyesült Államokban azonosították a legtöbb koronavírus-fertőzöttet, 44,9 millió főt a mai napig. A halálos áldozatok száma 724 317 fő. Indiában 34,1 millió fertőzöttet és 452 124 halálos áldozatot tartanak számon, míg Brazíliában 21,6 millió fertőzöttről és 603 282 halálos áldozatról adtak számot.

A koronavírus-járvány egyre nagyobb problémát jelent Európában, terjedésének megakadályozása érdekében sorra hozhatják a szigorító intézkedéseket az országok. Ukrajnában hamarosan elkezdik a 14 és 18 éves közötti korosztály koronavírus elleni beoltását, az ehhez szükséges dokumentumokat az egészségügyi minisztérium már elkészítette.

Magyarországon pénteken 1000 fölé került a napi új koronavírusos megbetegedések száma, ami azt jelzi, hogy a 4. hullám emelkedő trendben van. A kormány azt hangsúlyozza, hogy csak az oltás a megoldás, azonban néhány, óvatos intézkedést már foganatosítottak. Orbán Viktor miniszterelnök mondanivalójában is finom hangsúlyeltolódás körvonalazódik a maszkviselés kapcsán.

Címlapkép forrása: MTI/Sascha Steinbach

Koronavírus: négy hónap után nyitnak ki az iskolák Sydney-ben

Több ezer gyermek tért vissza az ausztráliai Sydney iskoláiba hétfőn, miután közel négy hónapig otthon kellett maradniuk.

Tovább a cikkhez

Csalódást okozott Kína, már 5 százalékkal sem tud növekedni

A kínai gazdaság növekedése éves bázison számítva 4,9 százalékosra mérséklődött a harmadik negyedévben, amikor az ország egyes részein súlyos árvizek, szórványosan felbukkanó koronavírus-járványgócok és energiaellátási problémák okoztak nehézségeket a gazdaság helyreállásában - derült ki a kínai statisztikai hivatal hétfőn közzétett adataiból.

Tovább a cikkhez

Elsők voltunk az átoltottságban, de Európa elszáguldott mellettünk - pedig lehetne ez másképp is

Tavasszal még vertük Európát az átoltottsági versenyben, nyár elején viszont annyira megtorpant az átoltottság növekedése, hogy azóta a nyugati országok messze megelőztek minket. A különbséget nem a vakcinaelérés okozza, a gazdagabb és fejlettebb nyugati országokban döbbenetesen nagyobb az oltási hajlandóság, mint itthon, miközben nálunk is millió számra állnak a vakcinák. Jó hír viszont, hogy a régióban még mindig mi vagyunk a legjobbak, a románoknál például tragikusan alacsony az átoltottság, és nem is nő érdemben. Nagyobb baj, hogy a 61%-os átoltottságunkat nem is próbáljuk meg hatékony ösztönzőkkel növelni, miközben a nemzetközi gyakorlatban már vannak példák a szigorra. Az oltások kötelezővé tétele az egyes munkakörökben az Egyesült Államokban megtette a hatását, az átoltottság megugrott.

Tovább a cikkhez
boris johnson
trader tőzsde amerika
koronavírus
karikokatalin

Kiszámoló Újabb kamatemelés

Ma a jegybank szerencsére újra kamatot emelt, az elmúlt másfél hétben most harmadjára. Ennek oka a borzasztóan gyenge...

2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
Online előadás
Telepítés, testreszabás, megbízások, beállítások.
Ingyenes online előadás
Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!
amerikai rendőrség