uzemanyaghiany-benzinkut-haiti-kaosz-miniszterelnok
Globál

Újabb országban tombol az üzemanyaghiány: teljesen kiszáradtak a kutak, az autósok tehetetlenek

Portfolio
Ariel Henry haiti miniszterelnök lemondását követeli az a bandacsoport, amely elzárta az üzemanyag-raktárak bejáratát. A korábbi elnök meggyilkolása óta egyre nagyobb politikai szerepe van a bandáknak az országban, amelyet emberrablási hullám is sújt.

Szokatlanul csendesek voltak Haiti utcái kedden, a benzinkutak pedig szárazak maradtak, mivel a bandák elzárták az üzemanyag-raktárak kapuit jelentő kikötők bejáratát. Az ország elsőszámú bandavezére Ariel Henry miniszterelnök lemondását követelte – írja a Reuters.

A napok óta tartó üzemanyaghiány miatt a haitiaknak kevés szállítási lehetőségük maradt, néhány vállalkozás pedig bezárására kényszerült. Azok a kórházak is leállhatnak az állandó áramszünetek miatt, amelyek dízeles generátorokra támaszkodnak az áramellátásban.

A helyzet további terhet rak a gyengülő gazdasággal és a csoportos emberrablásokkal küszködő lakosságra. Nemrég egy a kanadai és amerikai misszionáriusokból álló csoport tagjait rabolták el.

Jimmy "Barbecue" Cherizier, a "G9" elnevezésű, a fővárosban, Port-au-Prince-ben tevékenykedő bandakoalíció vezetője egy hétfő esti rádióinterjúban kijelentette, hogy gondoskodni fog az üzemanyagszállító teherautók biztonságos áthaladásáról, amennyiben Henry elhagyja hivatalát.

A G9 irányítása alatt álló területek csak egyetlen okból vannak blokkolva: követeljük Ariel Henry lemondását

– mondta Cherizier a Haiti Radio Mega-nak adott interjújában.

A bandavezér így írta le a feltétel megvalósulásának következményeit:

Ha Ariel Henry reggel 8-kor lemond, 8:05-kor feloldjuk az útlezárást, és az összes teherautó át tud menni, hogy üzemanyaghoz jusson.

Henry irodájának szóvivője nem válaszolt, a Reutersnek pedig nem sikerült kapcsolatba lépnie Cherizier-rel.

Jovenel Moise elnök júliusi meggyilkolása óta egyre nagyobb politikai szerepe van a bandáknak. Cherizier hangsúlyozta, hogy Henrynek válaszolnia kellene azokra a kérdésekre, amelyek Moise meggyilkolásához kötik. Henry tagadta, hogy köze lenne a korábbi elnök halálához.

A választásokat eredetileg novemberre tervezték kiírni, de felfüggesztették, miután Henry a múlt hónapban elbocsátotta a választásokat szervező tanácsot, amelyet a kritikusok korábban azzal vádoltak, hogy Moise javára elfogult. Henry megígérte, hogy kinevez egy pártoktól független tanácsot, amely majd új időpontot tűz ki.

Egy Port-au-Prince melletti rendőrőrsön két tiszt nem tudott dolgozni üzemanyaghiány miatt egy rendőrtisztviselő szerint, aki a neve elhallgatását kérte, mert nem jogosult beszélni az újságírókkal. A rendőr drámai leírást adott a rendőrség állapotáról:

A legtöbb járművünkben körülbelül egynegyed tank van.

Haiti külföldi segélyeket kezelő hivatal, a BMPAD, amely az üzemanyag-beszerzést is felügyeli, a Twitteren közzétett egy videót, amely szerint az országban 150 000 hordó gázolaj és 50 000 hordó benzin van, további 50 000 hordó benzin pedig szerdán fog megérkezni.

Összesen 100 000 hordó dízel és benzin öt-hét napig fedezné Haiti üzemanyag-szükségletét – állította Marc Andre Deriphonse, az ország benzinkút-tulajdonosait összefogó szövetség, az ANAPROSS vezetője.

Címlapkép forrása: Getty Images

koronavirus oltas gyerekek
5_forint_vatera licitálás numizmatika
jens stoltenberg nato getty
Petr Fiala Milos Zeman kinevezés
koronavírus fertőzés kórház covid-19
Vezeték
napelem háztető erdő

Holdblog Fejlődő országok

Az amerikai részvénypiac meneteléséről naponta értesülhet az olvasó, ha máshogy nem is, de egyedi részvénysztorik...

2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
Ingyenes online előadás
Könnyebb, mint gondolnád.
Online előadás
Hosszú távú befektetési módszerek, portfólióépítés.
koronavirus pfizerbiontech emlekezteto oltas