Előfizetői tartalom

Vlagyimir Putyin ismeri Európa Achilles-sarkát, és sokan attól félnek, hogy ezt ki is használja

Portfolio
Van egy régió Európán belül, amely nem sokszor kerül a figyelem középpontjába, azonban stratégiai jelentőségét nehéz lenne elvitatni. A Baltikum ugyanis egy olyan térség, amely kiemelt jelentőséggel bír mind a NATO, mind pedig Oroszország számára, ráadásul a balti államok az utóbbi években egyre inkább hangot adtak aggodalmuknak az orosz fenyegetés miatt. De mégis miként képes Oroszország a mai napig ilyen szintű hatást kiváltani a térség országaiból, amelyek már évtizedes viszonylatban tagjai a NATO-nak?

Egy stratégiai fontosságú régió A Baltikum térsége stratégiai szempontból fontos terület a NATO és Oroszország számára egyaránt. Ez már csak történelmi tényezők alapján is megállapítható, hiszen az Észtországot, Lettországot és Litvániát magában foglaló országcsoport egészen 1991-ig a Szovjetunió szerves része volt. Ez azt jelenti, hogy még a kelet-európai csatlósállamokhoz...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés