Előfizetői tartalom

Hamvaiból támadhat fel a világ legerősebb katonai szövetsége egy olyan ország védelmében, amely nem is tagja

Portfolio
Az utóbbi hetek eseményei Ukrajnában újra a figyelem középpontjába emelték a világ legerősebb katonai szövetségét, a NATO-t. A rendszerváltás után, egészen az ukrán válságig a szervezet számtalan alkalommal volt bírálat tárgya több oldalról, miszerint képtelen ellátni funkcióját. Sokan azt is kétségbe vonták, hogy a katonai szövetségnek maradt egyáltalán bármilyen funkciója. Az ukrajnai válság fokozódása azonban a NATO jelentőségét is automatikusan megemelte. Ennek ellenére igen szembeötlőek azok a különbségek, amelyek az angolszász országok és kontinentális európai szövetségeseik között fennállnak az orosz-urkán válsághoz való hozzáállást illetően.

A Szovjetunió összeomlása után úgy tűnt, hogy a NATO elveszítette valódi funkcióját. Minden megváltozott azonban, amikor Oroszország előbb megszállta, majd pedig annektálta a Krím-félszigetet. A lépés következtében a NATO szerepe is felértékelődött, azonban nem eléggé ahhoz, hogy valóban egységesen legyen képes fellépni. Ezt jól mutatja az ukrajnai válság után is...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés