antony-blinken-pekka-haavisto-washington
Globál

Bizakodó az amerikai külügyminiszter

MTI
Az amerikai külügyminiszter bízik benne, hogy gyorsan sikerül megoldani a Finnország és Svédország NATO-csatlakozásával kapcsolatos török ellenzést - ezt maga Antony Blinken közölte pénteken Washingtonban.

Pekka Haavisto finn külügyminiszterrel tartott sajtótájékoztatóján Blinken kijelentette: az Egyesült Államoknak nincs oka azt hinni, hogy a török aggodalmaknak ne lehetne kezelni.

Blinken azután beszélt erről, hogy Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter kijelentette: Finnországnak és Svédországnak "konkrét lépéseket" kell tennie, mielőtt Ankara támogatja a NATO-csatlakozásukat.

Az Egyesült Államok teljes egészében támogatja Finnország és Svédország csatlakozását a szövetséghez, és továbbra is bízom abban, hogy mindketten rövidesen NATO-tagok lesznek

- mondta Blinken.

Haavisto hangsúlyozta: nagyon fontos, hogy a NATO-csatlakozással kapcsolatos török kérdéseket még a NATO június végi madridi csúcstalálkozója előtt megoldják. Haavisto szintén úgy vélte, hogy a Törökország által felhozott problémákat meg lehet oldani. Hozzátette, a héten ezekről Ankarával "jó tárgyalásokat" folytattak, és ezeket folytatják.

Svédország és Finnország a múlt héten nyújtotta be hivatalos csatlakozási kérelmét az Észak-atlanti Szerződés Szervezetébe. Felvételükhöz mind a 30 tagállam támogatására szükségük van. Törökország azonban, amelynek a második legnagyobb parancsnoksága van a NATO-n belül, ellenzi a csatlakozást, arra hivatkozva, hogy a két skandináv ország támogatja az Ankara által terrorszervezetnek tartott Kurdisztáni Munkáspártot (PKK) és fegyverszállítási embargót vezetett be Törökországgal szemben.

Címlapkép: Antony Blinken amerikai (j) és Pekka Haavisto finn külügyminiszter sajtóérkezletet tart a washingtoni külügyminisztériumban 2022. május 27-én. Finnország és Svédország május 18-án nyújtotta be NATO-csatlakozási kérelmét a védelmi szövetséghez. Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

europai-unio-zaszlo
nyaralás
kamionshutter
moldova-terkep
Lázár fehér csillagot látna a Heineken-sörökön
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Mire érdemes figyelni?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
tank tank tank