ukrajna ukrajna
Globál

Újabb állammal rúgta össze a port Moszkva, bekéretik az uniós nagykövetet – Háborús híreink kedden

Portfolio
Az ukrajnai háború legsúlyosabb harcai továbbra is az ország keleti felére, Szeverodonyeck térségére koncentrálódnak. Az ukrán gabonaexport orosz blokkolása élelmiszerválsággal fenyeget, amelyet Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője "valódi háborús bűncselekménynek" nevezett. Oroszország időközben kijelentette, hogy válaszlépéseket ígér, amennyiben Litvánia nem engedélyezi az árutranzitot Kalinyingrádba. Moszkva közölte azt is, hogy az elfogott, Ukrajnában harcoló amerikaiakra nem vonatkozik a genfi egyezmény, mivel nem reguláris katonának minősülnek.

1. Az orosz külügyminisztérium a mai nap folyamán bekéreti Markus Ederert, az Európai Unió moszkvai nagykövetét, amiért Litvánia megtiltotta az uniós szankciók hatálya alá tartozó áruk Kalinyingrádon keresztül történő tranzitját.
2. A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov azt mondta, hogy "nem zárható ki", hogy az Ukrajnában elfogott amerikaiakra halálbüntetés várhat.
3. Egyre inkább elmérgesedik a viszony Oroszország, valamint Litvánia és az EU között, egyes szakértők szerint a NATO meggyengítése Moszkva célja.
4. Volodimir Zelenszkij a mai nap folyamán egyeztetett Orbán Viktorral. A kormányfő közölte, hogy Magyarország támogatja, Ukrajna EU-tagjelölti státuszát.
5. Olaf Scholz német kancellár szerint Németország továbbra is támogatni fogja Ukrajnát fegyverekkel, "amíg szükséges".

Új percről percre közvetítésünk

Szerdán is folyamatosan követjük az ukrajnai háború fejleményeit, tudósításunk itt olvasható:

A német alkancellár szerint Putyin lényegében támadást indított Németország ellen

Az Oroszországból Németországba szállított földgáz mennyiségének csökkentése azt jelenti, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök támadást indított Németország ellen - mondta Robert Habeck német alkancellár, gazdasági miniszter kedden Berlinben.

Tovább a cikkhez

Trump szerint Joe Biden világháború felé sodorja a világot

Senki nem gondolta volna, hogy ilyen gyorsan ilyen rossz irányba fordulhat az ország, Joe Biden amerikai elnök az Egyesült Államokat egy lehetséges világháború felé terelte - mondta amerikai idő szerint hétfőn este a Newsmax című amerikai televíziónak adott interjújában Donald Trump volt amerikai elnök.

Tovább a cikkhez

Szijjártó Péter: Magyarország is megérzi kicsit a gázválságot, de pótolja majd a Gazprom a kieső mennyiséget

A leszerződött gázmennyiségnek jelenleg csak a 88%-át kapja meg Magyarország a Gazpromtól, ami úgy jön ki, hogy osztrák irányból a naponta várt 2,6 millió köbméternyi gáznak csak kevesebb, mint a fele, 1,2 millió köbméter érkezik, de közben déli irányból, Szerbia felől, zavartalanul jön a sokkal nagyobb, napi 9,4 millió köbméternyi leszerződött mennyiség – derült ki Szijjártó Péter ma délutáni Facebook-bejelentkezéséből.

Tovább a cikkhez

Megvan, kik kapták meg az oroszoktól a raktárról visszahozott, ősrégi T-62-es harckocsikat

Úgy néz ki, az Oroszországot segítő külföldi önkéntesek és a szakadár „népköztársaságok” tartalékosai kapták meg az Oroszország által raktárról visszahozott T-62M és T-62MV harckocsikat.

Tovább a cikkhez

Tovább ömlik az orosz arany Svájcba

Svájc az ukrajnai invázió óta először importált aranyat Oroszországból, ami azt mutatja, hogy az iparág álláspontja enyhülhetett az országból érkező nemesfémmel szemben.

Tovább a cikkhez

Az Európai Bizottság alelnöke aggodalmát fejezte ki a magyarországi veszélyhelyzet meghosszabbítása miatt

Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke kedden az Európai Parlament Covid-19 járvánnyal foglalkozó szakbizottságának keddi ülésén a világjárvány idején hozott szükséghelyzeti intézkedéseket értékelte, amely kapcsán Magyarországra is kitért - írja a Népszava.

Tovább a cikkhez

Egy ország Ukrajnának adja védelmi költségvetése 15%-át

Luxemburg felajánlotta Ukrajnának éves védelmi költségvetésének 15%-át  - jelentette be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Ukrinform beszámolója szerint.

Tovább a cikkhez

Elmondta Sojgu az orosz katonáknak, mi az ukrajnai háború célja

Az Ukrajnában zajló „különleges műveletek” célja a „donbaszi köztársaságok” felszabadítása – mondta Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter ma egy katonatiszteket avató ceremónián – írja a TASzSz.

Tovább a cikkhez

Egy nemzedéket tesznek tönkre a szankciók: a Putyin-generáció az orosz-ukrán háború legnagyobb áldozata

Oroszország ukrajnai inváziója óta a multinacionális vállalatok tömegesen hagyták el Oroszországot, miközben a világ nagy gazdaságainak szankciói egyre súlyosabbak. Eközben az orosz egyetemeken olyan változások zajlanak, amelyek megnehezítik az ország diákjainak külföldi tanulását - írja a Business Insider.

Tovább a cikkhez

Ezúttal sem sikerült az ukránoknak a Kígyó-sziget visszafoglalása

Újabb kudarccal végződött kísérletet tett a fekete-tengeri Kígyó-sziget visszafoglalására az ukrán hadsereg - jelentette ki kedden Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Tovább a cikkhez

Az ukrajnai menekültek többsége elégedett az EU által számukra biztosított védelmi intézkedésekkel

Az ukrajnai menekültek többsége elégedett az Európai Unió által az Oroszország indította háborút követően számukra biztosított befogadási és védelmi intézkedésekkel - derült ki az Európai Unió Menekültügyi Ügynöksége (EUAA) és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) közös, kedden közzétett felméréséből

Az ukrajnai háború kezdete óta mintegy 5,7 millió ukrán állampolgár menekült az Európai Unió területére. Az uniós menekültügyi ügynökség elemzése szerint közülük mintegy 3,4 millióan regisztráltak ideiglenes védelemre, mely hozzáférést biztosít az egészségügyi ellátáshoz, a munkaerőpiachoz és az állami oktatáshoz.

A felmérés szerint -, amely ötig terjedő skálán értékelte a válaszadók elégedettségét -, az Ukrajnából érkezett menekültek összességében (3,2) elégedettségüket fejezték a jogi szolgáltatásokhoz és az orvosi ellátáshoz való hozzáféréssel, a gyermekeknek járó oktatással (3,4), valamint az életkörülményeikkel (3,6) kapcsolatban. A felmérésből kiderült, hogy az uniós jogi védelemmel, valamint az unión belüli utazási lehetőségekkel kapcsolatos információkat elsősorban a közösségi médián, majd a hagyományos hírportálokon és a civil szervezeteken, végül pedig a kormányzati webhelyeken keresztül szerezték.    

A legtöbb válaszadó (84 százalék) elérte kitűzött, unión belüli úti célját.

Legtöbbjük olyan magánlakásban keresett szállást, amelyet helyi család birtokolt (29 százalék), valamint 20 százalékuk családtagoktól, vagy barátoktól kért szállást. Befogadóállomáson az Ukrajnából menekültek 13 százaléka keresett menedéket. A döntést, hogy egy menekült melyik uniós országba utazott, elsősorban a családtagok, vagy barátok helyi jelenléte (50 százalék), illetve a rendelkezésre álló munkalehetőségek (49 százalék) határozták meg.    

Az válaszadók többsége magasan képzett, mintegy háromnegyedük alap- vagy mesterdiplomával rendelkezik. Legtöbben kiskorú gyermekkel érkeztek az Európai Unióba. 77 százalékuk rendelkezett állandó munkahellyel az orosz-ukrán konfliktus kezdetekor. Az ukrajnai menekültek körében beszélt nyelvek között az ukránon kívül a leggyakoribb az orosz és az angol, ezt a német, a lengyel és a francia nyelv ismerete követi - derült ki a felmérésből. (MTI)

Kémkedés vádjával vettek őrizetbe két személyt Ukrajnában

Őrizetbe vettek egy magas rangú ukrán kormánytisztviselőt és egy gazdasági szereplőt azzal a gyanúval, hogy egy állítólagos orosz kémhálózat tagjai - közölte az ukrán biztonsági szolgálat (SBU).

A két gyanúsítottat nem nevezték meg, de a Miniszteri Kabinet titkárságának egyik magas rangú tisztviselőjeként és a Kereskedelmi és Iparkamara egyik osztályvezetőjeként azonosították őket.

A közleményben a továbbiakban az állt, hogy a páros "különböző hírszerzési információkat adott át az ellenségnek: a védelmi képességünk állapotától kezdve az államhatáron történő intézkedéseken át az ukrán rendfenntartók személyes adataiig".

Az SBU szerint Oroszország 2000 és 15 ezer dollár közötti összeget fizetett a gyanúsítottaknak feladatonként, a titoktartás szintjétől és az információ fontosságától függően. (Guardian)

Kiszivárgott: Magyarország szomszédja szép csendben páncélosokat küldött az ukránoknak

Szlovénia 35 jugoszláv gyártmányú BVP M80A gyalogsági harcjárművet küldött Ukrajnának, és ezek Lengyelországon keresztül már valószínűleg megérkeztek Nyugat-Ukrajnába - közölte a 24ur.com című szlovén hírportál kedden.

Tovább a cikkhez

Sorban fakadnak ki az orosz politikusok Litvániára

Bekérette kedden az orosz külügyminisztérium Markus Ederer moszkvai uniós nagykövetet, és követelte a kalinyingrádi vasúti tranzit azonnali újraindítását, valamint kilátásba helyezte, hogy ellenkező esetben válaszintézkedéseket fog hozni.

Tovább a cikkhez

Sosem látott lista került ki az Ukrajnába ömlő fegyverekről - Úgy tűnik, a java még csak most jön

Vissza-visszatérő kritika Olaf Scholz német kancellárral szemben, hogy nem biztosít elég fegyvert Németország Ukrajnának az Oroszország elleni háborúhoz, maga a német vezető viszont azt állította többször is, hogy a németek az Ukrajnát segítő nemzetek élvonalában vannak. Most a német kormány egy teljes listát tett közzé azokról a fegyverekről, technikai eszközökről, melyeket eddig Ukrajnába küldtek vagy Ukrajnába terveznek küldeni.

Tovább a cikkhez

Scholz: Németország addig támogatja Ukrajnát fegyverekkel, amíg szükséges

Olaf Scholz német kancellár szerint Németország továbbra is támogatni fogja Ukrajnát fegyverekkel, "amíg szükséges" – írja a CNN.

Tovább a cikkhez

Orbán Viktor Volodimir Zelenszkijjel tárgyalt telefonon

Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke kedden felhívta Orbán Viktor miniszterelnököt; a megbeszélésen Ukrajna európai integrációjáról, a háborús menekültek befogadásáról valamint a magyar-ukrán együttműködés egyéb területeiről volt szó - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.

Tovább a cikkhez

A NATO megosztása lehet az oroszok célja Litvánia megfenyegetésével

Egyre inkább elmérgesedik a viszony Oroszország, valamint Litvánia és az EU között, miután Moszkva hétfőn követelte a litván kormánytól, hogy haladéktalanul vonja vissza az uniós szankciók hatálya alá tartozó orosz áruknak a kalinyingrádi exklávéjába történő szállítására vonatkozó korlátozásokat – áll a Politico mai hírlevelében.

Tovább a cikkhez

Halálbüntetés vár az elfogott amerikaiakra?

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov azt mondta, hogy "nem zárható ki", hogy az Ukrajnában elfogott amerikaiakra halálbüntetés várhat - írja a brit Guardian.

Tovább a cikkhez

Ukrán vezérkar: intenzív harcok folynak Luhanszk régióban

Az ukrán vezérkar szerint az orosz egységek arra összpontosítanak, hogy megakadályozzák az ukrán támadásokat "a Szlovjanszk irányában tevékenykedő orosz csapatcsoport hátországa ellen", és tüzérségi fegyvereket vetettek be a térség polgári infrastruktúrája ellen - írja a CNN.

Tovább a cikkhez

Brit hírszerzési jelentés: nehéz dolguk van az oroszoknak a Fekete-tengeren

A brit védelmi minisztérium kedd reggel is közzétette hírszerzési jelentését az ukrajnai háború alakulásáról.

Tovább a cikkhez

Moszkva bekéreti az uniós nagykövetet

Az orosz külügyminisztérium a mai nap folyamán bekéreti Markus Ederert, az Európai Unió moszkvai nagykövetét, amiért Litvánia megtiltotta az uniós szankciók hatálya alá tartozó áruk Kalinyingrádon keresztül történő tranzitját – írja a Guardian

Tovább a cikkhez

Tízezrek követelték az utcán az EU-csatlakozást az egykori szovjet tagköztársaságban

A georgiai (grúz) fővárosban, Tbilisziben tízezrek tüntettek a volt szovjet köztársaság európai uniós csatlakozását követelve.  Az AFP francia hírügynökség számításai szerint mintegy hatvanezer tüntető vonult georgiai és európai zászlók alatt a parlament épülete elé, miután az Európai Bizottság azt ajánlotta, hogy várjanak még a tagjelölti státus megadásával.

Tovább a cikkhez

Fenyeget az élelmiszerválság? Rendkívüli EU-csúcs jön

Azt követően, hogy a háború visszatért Európába, az Európai Unió geopolitikai befolyásának megfelelő példátlan döntéseket hozott, most azonban további lépéseket kell tenni a kontinens biztonságának és stabilitásának megerősítése érdekében - jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke hétfőn, a tagállami vezetőknek küldött, az uniós csúcstalálkozóra szóló meghívólevelében.

Tovább a cikkhez

A legmagasabb szintről jött a figyelmeztetés, Putyin a háború eszkalációjára készül - Háborús híreink hétfőn

Továbbra is Szeverodonyeck térségére koncentrálódnak az ukrajnai háború harcai. Harkiv északi részén meglehetősen nehéz a helyzet, az orosz erők ismét megpróbálnak közeledni az északkeleti városhoz, de robbanásokat hallottak tegnap az ukrán fővárosból, Kijevből is. Érkeztek hírek arról is, hogy az oroszok ukrán olaj- és gáztározókat vettek célba Dnyipro és Harkiv térségében. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pedig úgy véli, hogy Oroszország a héten fokozni fogja támadásait, miközben az Európai Unió vezetői azt mérlegelik, hogy engedélyezzék-e Ukrajna csatlakozását a blokkhoz.1. Ausztrália 14 darab, amerikai gyártmányú, M113-as páncélozott szállító harcjárművet küldött az ukrán fegyveres erőknek.2. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök úgy véli, hogy Oroszország a héten fokozni fogja támadásait, miközben az Európai Unió vezetői azt mérlegelik, hogy engedélyezzék-e Ukrajna csatlakozását a blokkhoz.3. Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerint "valódi háborús bűncselekmény", hogy Moszkva több millió tonna ukrán gabona exportját blokkolja Ukrajnában.4. Oroszország kijelentette, hogy válaszlépéseket ígér, amennyiben Litvánia nem engedélyezi az árutranzitot Kalinyingrádba.5. Magyarország felajánlotta területét az ukrán gabonaexport lehetséges útvonalaként, mivel az orosz invázió miatt a Fekete-tengeren keresztül vezető szokásos útvonalak megszakadtak - közölte Szijjártó Péter az uniós külügyminiszterek találkozóján Luxemburgban.6. Csapást mértek az ukrán fegyveres erők Csornomornaftohaz gázfúrótornyaira - közölte Szergej Akszjonov krími vezető hétfőn a Telegramon.7. Joe Biden valószínűleg nem látogat el Ukrajnába.8. Kemény üzenet érkezett a Kremltől: az elfogott amerikaiakat nem védi a genfi egyezmény.9. A német kancellár elmondta, mitől fél Putyin.10. Amerika segítségét kéri az orosz tankok miatt aggódó ukrán diplomata.11. Térképen a háború: így áll Putyin inváziója.  

Tovább a cikkhez
Liszicsanszk
Orosz útlevél
Puskák
Karikó Katalin
Maszk eldobva
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
pp tank