vlagyimir-putyin-masodik-vilaghaboru-megemlekezes
Globál

Csúcsponthoz ér a kulcsfontosságú területért folytatott csata, Putyin csapatai előrenyomulnak - Háborús híreink csütörtökön

Portfolio
Az ukrajnai háború legsúlyosabb harcai továbbra is az ország keleti felére, Szeverodonyeck és Licsianszk térségére koncentrálódnak. Szeverodonyeckben még egy vegyiüzemet tartanak az ukránok, Licsianszk városa felé viszont déli irányból határozottan nyomulnak előre az oroszok. Súlyos harcok folynak Dél-Ukrajnában is Herszon és Mikolajiv megyék határánál, Mikolajiv városát hét orosz rakétatalálat érhette. Ukrajna viszont Oroszország területén, Rosztov megyében hajtott végre támadást: egy öngyilkos drón csapódott be egy olajfinomítóba. Oroszország kijelentette, válaszlépéseket tesz, amennyiben Litvánia nem engedélyezi az árutranzitot Kalinyingrádba. Az orosz külügyi szóvivő nem is olyan burkoltan azzal fenyegette meg Litvániát, hogy az orosz válasz nem diplomáciai, hanem „gyakorlati” lesz.

Az előző órák legfontosabb eseményei:

1. Ukrán öngyilkos drón csapódott be orosz területen egy olajfinomítóba, több száz kilométert is repülhetett észrevétlenül.
2. Bekérette kedden az orosz külügyminisztérium Markus Ederer moszkvai uniós nagykövetet, amiért Litvánia megtiltotta az uniós szankciók hatálya alá tartozó áruk Kalinyingrádon keresztül történő tranzitját. Az orosz külügyi szóvivő megfenyegette a balti országot.  
3. Új parancsnoka van az orosz haderő elitalakulatának, a légidesszantosok, és vélhetően lecserélik az ukrajnai invázió parancsnokát, Alekszandr Dvornyikovot is.
4. A brit hírszerzési jelentésből kiderült, mitől javulhat az orosz erők teljesítménye.
5. Félelmetes tetőponthoz ér a kulcsfontosságú területért folytatott csata.
6. Nagy bajban az ukrán légierő, a rettegett Bayraktarokat már be sem vetik.
7. Sorsdöntő dilemma előtt az ukrán haderő.
8. Putyint fegyverként használja az éhezést, lépéseket sürget a brit külügyminiszter.
9. Váratlan helyről érkezett javaslat az ukrajnai háború lezárására.
10. Drámai pusztításról számolt be az UNESCO.

Észt kormányfő: Oroszországot nem szabad alábecsülni, nem fáradt bele a háborúba

A Nyugatnak nem szabad alábecsülnie Oroszország katonai képességeit ukrajnai háborújában, amely immár az ötödik hónapjába lép, az orosz erők akár hosszú küzdelemre is fel vannak készülve - jelentette ki Kaja Kallas észt miniszterelnök az AP amerikai hírügynökségnek adott és csütörtökön megjelentetett interjújában.

Tovább a cikkhez

Kijevi vezérkar: az ukrán erők megállították az oroszok előrenyomulását Liszicsanszknál

Az ukrán fegyveres erők megállították az orosz csapatok előrenyomulását a Donyec--medencei Liszicsanszk város déli peremén, Szeverodoneck irányában változatlanul heves harcok folynak - számolt be a kijevi vezérkar a csütörtök délutáni helyzetjelentésében.

Tovább a cikkhez

Zelenszkij kevesli az Izrael által nyújtott anyagi és diplomáciai támogatást

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a jeruzsálemi Héber Egyetemen elmondott beszédében az Ukrajna és Izrael közötti szoros történelmi és kulturális kapcsolatokat hangsúlyozta, és kijelentette, hogy országa csalódott az izraeli kormánytól kapott anyagi és diplomáciai támogatás mértéke miatt - jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli hírportál.

Tovább a cikkhez

A kínai elnök szerint fel kellene hagyni a hidegháborús mentalitással

A BRICS-országoknak stabilizáló erőt kellene adniuk a világnak, és egy valóban több nemzet alkotta, nemzetközi rendszerért kellene kiállniuk – jelentette ki a csütörtöki BRICS gazdasági fórumon, videókapcsolaton keresztül, Hszi Csin-ping kínai elnök.

Tovább a cikkhez

Szép csendben elismerte Amerika: összeszedték magukat az oroszok, berobbant az offenzíva

Az orosz erők előnyre tesznek szert Kelet-Ukrajnában, miután tanultak az invázió korábbi szakaszaiban elkövetett hibáikból; jobban összehangolják szárazföldi és légitámadásaikat, illetve fejlesztik logisztikai és ellátási vonalaikat – írja a CNN két, az amerikai hírszerzés értékeléseit ismerő tisztviselő alapján.

Tovább a cikkhez

A Nike is teljesen kivonul az orosz piacról

A Nike közölte, hogy teljesen elhagyja az orosz piacot, miután márciusban felfüggesztette működését, csatlakozva más amerikai vállalatokhoz, amelyek az ukrajnai orosz invázió nyomán kivonultak.

Tovább a cikkhez

Megérkezett Ukrajnába a várva várt amerikai csodafegyver

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter Twitter-oldalán tudatta, hogy megérkeztek az Egyesült Államoktól kapott HIMARS rakéta-sorozatvetők.

Tovább a cikkhez

Orosz rakéták támadtak dél-ukrajnai városokat

Ukrán jelentések szerint három orosz cirkálórakéta találta el a dél-ukrajnai megyeszékhelyt, Mikolajiv városát. A rakétákat a szomszédos, oroszok által megszállt Herszonból lőtték ki. Egy civil megsérült.

Két rakétát lőttek a legfontosabb fekete-tengeri ukrán kikötőváros, Odessza felé is, azonban a légvédelem ezeket állítólag megsemmisítette.

(CNN)

Egy szakadár politikus szerint elvágták az utánpótlástól a liszicsanszki ukrán erőket

Rogyion Mirosnyik, a szakadár Luhanszki Népköztársaság moszkvai nagykövete a Telegram-csatornáján közölte, hogy a luhanszki milícia egységei ellenőrzésük alá vették az egyetlen utat, amely Sziverszk és Liszicsanszk között vezet. Ezzel az öt-hétezer fős liszicsanszki ukrán csoportosulást, a diplomata szerint, elvágták az utánpótlástól.

(MTI)

A Kreml megmondta, milyen esetben lehetséges a rendezés Ukrajnával

Tervet az Ukrajna körül kialakult helyzet békés rendezésére csakis azt követően lehet kidolgozni, ha Kijev teljesíti az orosz fél valamennyi követelését – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő csütörtökön újságíróknak.

Tovább a cikkhez

Az EP haladéktalanul tagjelölti státuszt kér Ukrajnának és Moldovának

Az Európai Parlament azt kérte az Európai Unió tagországainak vezetőitől, hogy a délután kezdődő csúcstalálkozójukon haladéktalanul adják meg a tagjelölti státuszt Ukrajnának és Moldovának – tájékoztatatott az uniós parlament csütörtökön.

Az EP brüsszeli plenáris ülésén, 529 szavazattal, 45 ellenszavazat és 14 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban az Európai Parlament képviselői Grúziával (Georgiával) kapcsolatban azt mondták, a tagállami vezetőknek szintén tagjelölti státuszt kellene adniuk az országnak, de csak akkor, amikor a georgiai kormány teljesíti az Európai Bizottság véleményében megjelölt prioritásokat.

Az Ukrajna elleni orosz háború idején ez a lépés a vezető szerep, az elszántság és a jövőkép felmutatásával egyenértékű

– fogalmaztak.

A képviselők ugyanakkor ragaszkodtak ahhoz, hogy

nincs gyorsított út az uniós tagsághoz,

a csatlakozásnak továbbra is érdemeken alapuló, strukturált folyamatnak kell lennie, amelynek során teljesíteni kell az uniós tagság feltételeit és hatékony reformokat kell végrehajtani.

Az EP felkérte Ukrajna, Moldova és Grúzia hatóságait, hogy egyértelműen bizonyítsák politikai elhatározásukat népük európai törekvéseinek megvalósítására, azaz gyorsítsák fel a reformokat az uniós tagsághoz szükséges feltételek mihamarabbi teljesítéséhez.

Az állásfoglalás hangsúlyozza azt is, hogy nincs alternatívája az Unió bővítésének, amely a stabil, erős és egységes Európai Unió geostratégiai befektetésének tekinthető. Hangsúlyozták: az EU-tagságra törekvő országok teljes jogú tagságának kilátásba helyezése az Unió saját politikai, gazdasági és biztonsági érdeke. A nyugat-balkáni országok elakadt bővítési folyamatának is új lendületet kell kapnia – tették hozzá.

(MTI)

Oroszok százai fogtak fegyvert Putyin ellen – Nemzetközi mozgalommá hízhat a Szabad Oroszország Légió?

Hitetlenkedve fogadta a világ, amikor bejelentette Ukrajna, hogy fegyveres szervezetet hoztak létre oroszországi orosz harcosokból, de most, szűk három hónappal az alakulásuk után úgy néz ki, valóban aktív a donbaszi fronton a Szabad Oroszország Légió névre hallgató ukránpárti katonai formáció. Az állomány nagy része Putyinellenes politikai aktivistákból áll, ráadásul Oroszországon belül is vannak már a szervezetnek tagjai, akik igyekeznek egyfajta országos mozgalmat csiholni a formációból. Az FSzB látszólag partvonalról nézi a teljesen nyíltan Putyin ellen szerveződő mozgalmat; még az is lehet, hogy egyelőre szándékosan hagyják nőni a szervezetet.

Tovább a cikkhez

Csavaros módon törlesztett Oroszország, így nem ment csődbe

Az orosz pénzügyminisztérium csütörtökön közölte, hogy "maradéktalanul" teljesítette a dollárban denominált eurokötvények két sorozatával kapcsolatos kötelezettségeit azzal, hogy 12,51 milliárd rubel (234,5 millió dollár) kuponbefizetést helyezett el a nemzeti elszámolóház és értéktárnál (NSD).

Tovább a cikkhez

Drámai pusztításról számolt be az UNESCO

Több mint 150 kulturális helyszín semmisült meg részben vagy teljesen a közel négy hónapja tartó ukrajnai háborúban - közölte csütörtökön az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO).

Tovább a cikkhez

Váratlan helyről érkezett javaslat az ukrajnai háború lezárására

A diplomáciai utat nevezte az ukrajnai háború egyetlen lehetséges lezárási módjának csütörtökön Hosszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter orosz hivatali partnerével, Szergej Lavrovval tartott közös sajtótájékoztatóján Teheránban.

Tovább a cikkhez

Putyint fegyverként használja az éhezést, lépéseket sürget a brit külügyminiszter

Az Ukrajnában rekedt gabona körüli válságot a következő hónapban, az új betakarítás előtt meg kell oldani - mondta ma Liz Truss külügyminiszter ankarai látogatása során a Sky News beszámolója szerint.

Tovább a cikkhez

Sorsdöntő dilemma előtt az ukrán haderő

Ahogy az orosz erők közelednek Liszicsanszk városa felé, az ukrán katonai parancsnokok súlyos dilemma elé kerülnek: házról-házra védjék-e meg a várost az ukrán csapatok a hatalmas túlerővel szemben, vagy vonuljanak vissza, és nyugatabbra vegyenek fel újabb védelmi pozíciót – írja a CNN.

Tovább a cikkhez

Nagy bajban az ukrán légierő, a rettegett Bayraktarokat már be sem vetik

A megerősített orosz légvédelmi rendszerek Kelet-Ukrajnában egyre jobban korlátozzák az ukrán drónok hatékonyságát, aláásva Ukrajna egy kulcsfontosságú katonai képességét – írja az Institute for the Study of War (ISW) amerikai agytröszt szerdai jelentése.

Tovább a cikkhez

Félelmetes tetőponthoz ér a kulcsfontosságú területért folytatott csata

Volodimir Zelenszkij elnök szerint Moszkva masszív légi és tüzérségi támadásainak célja az egész Donbasz régió elpusztítása, és sürgette Ukrajna szövetségeseit, hogy gyorsítsák fel a nehézfegyverek szállítását, hogy Oroszországgal felvehessék a harctéren a versenyt. Ukrajna szerint "félelmetes tetőpontjához" ér a két donbaszi városért, Szeverodonyeckért és Liszicsanszkért folytatott csat.

Tovább a cikkhez

Pattanásig feszült a helyzet egy apró orosz terület körül – Ez lesz, ami végül egymásnak ugrasztja a NATO-t és Moszkvát?

Régóta téma biztonságpolitikai szakértők körében, hogy Kalinyingrád egyfajta gyújtópontja lehet egy szélesebb, NATO és Oroszország közti konfliktusnak; most úgy tűnik, valóban növekszik a régióhoz köthető feszültség, amiért Litvánia részben blokkolja az áruforgalmat az orosz exklávéba. Oroszország a szokásos fenyegetőzésen túl már állítólag rakétatámadások kivitelezését gyakorolja Litvánia ellen, a napokban pedig egy katonai helikopter is berepült a térségben található Észtország légterébe. Vajon Kalinyingrád kérdése lesz az, ami eszkalálja a konfliktust Oroszország és a NATO közt? Meddig mehet el az orosz fenyegetőzés? Nézzük.

Tovább a cikkhez

Hírszerzési jelentés: ezért javul az orosz erők teljesítménye

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma ma reggel friss hírszerzési adatokat közölt az ukrajnai háborúról. A jelentésből kiderült, hogy valószínűleg a közelmúltbeli egységmegerősítésnek és a heves tűzkoncentrációnak köszönhető az orosz erők javuló teljesítménye a kulcsfontosságú liszicsanszki területen.

Tovább a cikkhez

Megállíthatatlanul szárnyal a rubel, az oroszok már gyengítenék a háború közepén is

Hétéves csúcsra erősödött az orosz rubel a dollárral szemben, az orosz jegybank pedig már attól tart, hogy a túl erős deviza rontja az ország exportjának versenyképességét. De mi áll a rubel szárnyalása mögött, miközben továbbra is zajlik az orosz-ukrán háború? A piac tényleg azt igazolja vissza, hogy a nyugati szankciók nem működnek Oroszország ellen?

Tovább a cikkhez

Lőtt sebbel, súlyos állapotban kórházba vitték az FSzB ezredest, aki az orosz nukleáris indítórendszert hordozta

Egy orosz lap arról ír, hogy lőtt sebbel, súlyos állapotban kórházba szállították Vagyim Zsimin ezredest, azt a nyugalmazott FSzB-tisztet, aki korábban az orosz nukleáris indítórendszert tartalmazó táskát vitte Vlagyimir Putyin mellett nyilvános eseményeken.

Tovább a cikkhez
digitális bankolás laptop informatikus
bét
budapest parlament
gáz földgáz energia
Bear
GettyImages-1585031

Holdblog A WYSIATI csapdájában

Csak az létezik, amit látunk? Ha az egyes befektetési eszközök jövőbeli hozamkilátásaira tekintünk, könnyen juthatunk...

Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Online előadás
Hol érdemes beszállási pontok után kutatni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
volkswagen akkumulátor autóipar