Dübörög az orosz harci gépezet, már Putyin fényes diadaláról beszélnek - Háborús híreink szerdán

Nagy erőkkel dolgozik azon az orosz hadsereg, hogy elfoglalja Liszicsanszkot, amelyet követően valószínűleg megindulnának három irányból, hogy egész Donyec-megyét ellenőrzésük alá vonják. A nyugati országok, amelyek számára Emmanuel Macron szavaival élve megengedhetetlen, hogy Vlagyimir Putyin fényes diadalt arasson, egyre komolyabb fegyvereket biztosítanak Ukrajnának, a napokban várhatóan bejelenti Washington, hogy NASAMS-rakétarendszert vettek Kijevnek. Közben mérföldkőhöz érkezett a NATO bővítése, Törökország ugyanis bejelentette, nem vétózza meg Finnország és Svédország csatlakozását, amelyek a szövetség főtitkára szerint történelmi gyorsasággal válhatnak a NATO tagjaivá. A háborúról szóló híreink percről percre.

Oroszország reagált a NATO lépéseire: nem maradnak adósok a válasszal

Az újabb NATO-erők kelet-európai telepítése kompenzáló intézkedéseket eredményez majd Oroszország részéről, Moszkva pedig rendelkezik azokkal a képességekkel és erőforrásokkal, amelyekkel garantálhatja saját biztonságát - jelentette ki Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes szerdán újságíróknak Moszkvában.

Tovább a cikkhez

Stoltenberg: a hidegháború óta nem volt ilyen rossz a kapcsolatunk Oroszországgal

A hidegháború óta most a legrosszabbak a kapcsolat Oroszországgal - mondta Jens Soltenberg NATO-főtitkár a szervezet csúcstalálkozóján.

Tovább a cikkhez

Zelenszkij a világ leghatalmasabb katonai szövetsége előtt beszélt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a NATO madridi csúcstalálkozóján videókapcsolás útján szerdán elmondott beszédében arra szólította fel a szövetség tagállamait, hogy segítsenek megállítani Oroszország "terrorját a békés ukrán városok ellen", és "keressenek helyet Ukrajna számára a közös biztonsági térben".

Tovább a cikkhez

A NATO-csúcsról jelentkezett be Orbán Viktor

A magyar kormányfő azt szorgalmazta a NATO-csúcs szerdai napján, hogy minél hamarabb legyen tűzszünet és kezdődjenek meg a béketárgyalások.

Tovább a cikkhez

Figyelmeztettek: Oroszország olyan lépésre készülhet, amely nukleáris veszélyhez vezet

Az oroszok által elfoglalt zaporizzsjai atomerőműben leeresztik a hűtőmedencéket, mert szerintük a létesítmény dolgozói fegyvereket rejtettek el a medrükben, ez azonban nukleáris veszélyhez vezethet - figyelmeztetett szerdán az ukrajnai atomerőműveket működtető Enerhoatom állami vállalat.

Tovább a cikkhez

Annyira elvetette a sulykot Putyin, hogy a NATO új stratégiát hirdetett ellene

A NATO-tagországok vezetői elfogadták az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének új, a következő évtizedre vonatkozó stratégiai koncepcióját madridi csúcstalálkozójukon szerdán.

Tovább a cikkhez

Kolosszális hibát véthetett az orosz hírszerzés, de van ennél egy sokkal szomorúbb feltételezés is

A közép-ukrajnai Kremencsuk város Amstor bevásárlóközpontja ellen végrehajtott orosz rakétatámadás vagy szándékos volt, vagy kolosszális hírszerzési hiba – állítja Michael Clarke professzor a Sky News beszámolója szerint.

Tovább a cikkhez

Belgium jelentősen visszafogta a gázfelhasználást, de a helyzet még mindig súlyos

Belgium gázfogyasztása az idei év első hat hónapjában 18,5 százalékkal alacsonyabb, mint a tavalyi év azonos időszakában, de a helyzet továbbra is rendkívül súlyos - közölte Tinne Van der Straeten, energiaügyi miniszter kedden a szövetségi parlamentben.

Tovább a cikkhez

Még több pénzt oszt ki az EU az ukrajnai háború hatásainak enyhítésére

Az Európai Bizottság a kohéziós politika keretében további összegeket és nagyobb rugalmasságot biztosít a regionális és a helyi hatóságoknak és partnereknek az Ukrajna elleni orosz háború következményeinek kezeléséhez - közölte a brüsszeli testület szerdán.

Tovább a cikkhez

Célba vették a nikkelkirályt, Oroszország második leggazdagabb emberét

Nagy-Britannia szerdán bejelentette, hogy szankciókkal sújtja Vlagyimir Potanyin orosz oligarchát, aki London szerint Oroszország második leggazdagabb embere.

Tovább a cikkhez

Katasztrófa fenyeget Magyarországon: mégis honnan lesz itt sertés, marha, csirke?

Döbbenetes, százmilliárdos nagyságrendű az a többlet, amelyet forgóeszközként kellene beletenni a hazai állattartó ágazatba annak érdekében, hogy az képes legyen áthidalni a jelenlegi, drágább termelési feltételek jelentette helyzetet. Félő, hogy ez sokaknak túl nagy feladat lesz. Erről beszélgetett Orosz Márton, a Portfolio heti podcastjának házigazdája Hollósi Dáviddal, a Takarékbank Agrár üzletágának ügyvezető igazgatójával, és Braunmüller Lajossal, a Portfolio szakújságírójával.

Tovább a cikkhez

A litván balhé után újabb NATO-országgal veszett össze Oroszország

Behívta az orosz külügyminisztérium Norvégia diplomáciai képviseletének tagjait, amiért a norvég hatóságok nem engedtek be egy teherhajót a Spitzbergák (Svalbard) területére.

Tovább a cikkhez

Friss hírszerzési jelentés: szomorú jövőt jósolnak Ukrajnának

A brit védelmi minisztérium szerdán is közzétette hírszerzési jelentését a Twitteren.

Tovább a cikkhez

Bejelentették az oroszok: kilőtték Ukrajna egyik csodafegyverét

Bejelentette az orosz védelmi minisztérium, hogy megsemmisítettek egy Franciaország által leszállított CAESAR önjáró löveget Odessza térségében. A CAESAR az ukrán fegyveres erők egyik legütőképesebb tüzérségi rendszere. Az eseményről egy ellenőrizhetetlen hitelességű videó is kering.

Tovább a cikkhez

Videón a pusztító rakétatámadás, amely egy zsúfolt ukrán plázát ért

Az ukrán kormány nyilvánosságra hozta azokat a felvételeket, amelyeken egy kremencsuki pláza ellen elkövetett támadás pillanatai, a becsapódó rakéta és az ezt követő robbanás látható - számoltbe a CNBC.

Tovább a cikkhez

Stoltenberg: a most meghozandó döntések határozzák meg a következő évtized biztonságát

A madridi csúcstalálkozón meghozandó döntések határozzák meg a következő évtized nemzetközi biztonságát - jelentette ki a NATO főtitkára szerdán a spanyol fővárosban, az észak-atlanti szövetség állam-, illetve kormányfőinek kétnapos találkozóját hivatalosan megnyitó beszédében.

Nagyon fontos döntéseket hozunk a NATO megerősítésére egy veszélyesebb, versengőbb világban, ahol olyan tekintélyelvű országok, mint Oroszország vagy Kína, nyíltan megkérdőjelezik a szabályokon alapuló nemzetközi rendet - fogalmazott Jens Stoltenberg a találkozó első munkaértekezletének kezdetén.

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök bevezető beszédében hangsúlyozta: "a világ ránk figyel, mutassuk meg egységünket és összetartásunkat". (MTI)

Joe Biden: Amerika jelentősen növeli katonai jelenlétét Európában

Az Egyesült Államok jelentősen megnöveli katonai jelenlétét Európában - jelentette be Joe Biden amerikai elnök szerdán a NATO madridi csúcstalálkozójának első hivatalos munkanapján.

Tovább a cikkhez

Fojtogatja a korrupció az ukrán egészségügyet: pénzért árulják a nyugati segélyeket a kórházakban

Átjárja az ukrán egészségügyi rendszert a korrupció, ezért sokszor nem jutnak el a külföldi országok, helyi segélyszervezetek által biztosított egészségügyi felszerelések, gyógyszerek azokhoz a páciensekhez, akiknek a leginkább szüksége lenne rájuk, vagy ha igen, akkor is csak ellentételezésért cserébe – írja helyszíni beszámolók alapján a brit Telegraph hírmagazin.

Tovább a cikkhez

Európai energiaválság: ha Oroszország elzárja a gázcsapot, a britek is elzárhatják

Egyre reálisabb forgatókönyv az, hogy Oroszország teljesen leállítja az Európába irányuló gázexportot, ennek pedig komoly következményei lehetnek az európai gazdaságra nézve. Az Egyesült Királyság azt tervezi, hogy egy vészhelyzeti terv keretében leállítja a gázszállításokat Európa felé, ha súlyos hiány lép fel.

Tovább a cikkhez

Hatalmas hibára derült fény: 300 éve nem volt példa hasonlóra Európa egyik legerősebb hadseregében

A kormány nagy hibát követett el a hadsereg létszámának csökkentésével – jelentette ki Lisa Nandy, a brit Munkáspárt felzárkóztatási árnyékminisztere a Sky News beszámolója szerint.

Tovább a cikkhez

Putyin inkább hokizni ment, ahelyett, hogy Bidennel tárgyaljon a békéről

Sosem látott részletességű beszámoló szivárgott ki egy Emmanuel Macron francia és Vlagyimir Putyin orosz elnök közt lezajlott telefonos beszélgetésről a brit médiába. A beszélgetés négy nappal az orosz invázió kezdete előtt zajlott, a két vezető ritka közvetlen hangnemben kommunikál egymással. A beszélgetés során több nagyon érdekes kijelentés is elhangzott, például az, hogy Macront nem érdekli az orosz szeparatisták véleménye, viszont tartott az ukrán provokációtól, Putyin pedig inkább jéghokizni ment ahelyett, hogy egy Joe Biden amerikai elnökkel való találkozóról egyeztessen.

Tovább a cikkhez

Videó: már szólnak a Panzerhaubitzék az ukrán fronton

Kikerült az első videó a közösségi médiába az ukrán fegyveres erőknek leszállított Panzerhaubitze 2000-es önjáró tarackok éles bevetéséről.

Tovább a cikkhez

Putyin ravasz húzással készül Ukrajna megcsonkítására

Herszonban a tisztviselők megkezdték az Oroszországhoz való csatlakozásról szóló népszavazás előkészítését - jelentette a TASZSZ orosz állami hírügynökség a Sky News beszámolója szerint.

Tovább a cikkhez

Döntött a NATO: példátlan gyorsasággal csatlakozhat Finnország és Svédország a szövetséghez

A NATO-szövetségesek készek a lehető leggyorsabbá tenni a ratifikációs folyamatot Svédország és Finnország esetében – jelentette ki Jens Stoltenberg a The Guardian beszámolója szerint. A NATO főtitkára hozzátette, hogy a szóban forgó két ország gyors felvételére számít.

Tovább a cikkhez

Már a magyar kormány is készül az energetikai vészhelyzetre

A kedd esti rendeletével a kormány előkészítette az energiaszektorban működő cégek magyar állami felügyelet alá történő vonását.

Tovább a cikkhez

Lendületben az orosz támadás, új célokat szemelhet ki Putyin – Háborús híreink kedden

Az orosz haderő Liszicsanszk elfoglalásán dolgozik, ezután pedig valószínűleg megindulnak három irányból, hogy Donyec-megyét is ellenőrzésük alá vonják. A nyugati országok egyre komolyabb fegyvereket biztosítanak Ukrajnának, a napokban várhatóan bejelenti Washington, hogy NASAMS-rakétarendszert vettek Kijevnek. Az orosz haderő lebombázott egy zsúfolt bevásárlóközpontot. Dimitrij Medvegyev, az orosz nemzetbiztonsági tanács alelnöke harmadik világháborúról beszél. Legfontosabb híreink az orosz-ukrán háborúról kedden.

Tovább a cikkhez

70 orosz diplomatát utasít ki Bulgária, kémkedéssel vádolták őket

Bulgária kiutasít hetven orosz diplomatát és nagykövetségi dolgozót - jelentette be kedden a szófiai külügyminisztérium. Az orosz diplomatáknak július 3-ig kell elhagyniuk Bulgáriát.

Tovább a cikkhez

Amerikai hadihajók és katonák jönnek Európába

Az Egyesült Államok megerősíti jelenlétét a dél-spanyolországi Rotában található katonai bázison - jelentette be Joe Biden amerikai elnök és Pedro Sánchez spanyol kormányfő kedden Madridban folytatott megbeszélésüket követően.

Tovább a cikkhez

Macron: nem szabad megengedni az orosz diadalt

Nem szabad megengedni az orosz diadalt az ukrajnai háborúban, a világ legfejlettebb iparú demokráciáit összefogó G7 csoport ezért addig folytatja Ukrajna támogatását, ameddig csak szükséges - jelentette ki Emmanuel Macron francia elnök kedden a Hetek németországi csúcstalálkozója után.

Tovább a cikkhez
Népszerű

© 2019 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF