Globál

Most először magyar származású Izrael miniszterelnöke

Portfolio
Pénteken lépett hivatalba Jaír Lapid, a Benjamin Netanjahut legyőző koalíció második miniszterelnöke, eddig külügyminisztere. A kormányban már eddig is három magyar származású miniszter volt, most már a miniszterelnök is közülük kerül ki.

A hosszú idő után tavaly nyáron Benjamin Netanjahut legyőző izraeli ellenzék egyik vezetője eredetileg féltávon, 2023-ban ülhetett volna két évig a miniszterelnöki székbe, azonban június végével feloszlott a Knesszet. Az ügyintéző kormányt a november elsejére kiírt előrehozott választásokig Jaír Lapid fogja vezetni. Bár elég rövidnek ígérkezik miniszterelnöksége, nem lenne példa nélküli, hogy újabb választást kellene kiírni, ami miatt érdemben tovább vihetné kormánya az ország ügyeit.

A politikai életben egy évtizede jelen lévő centrista egykori televíziós műsorvezető az első nem jobboldali miniszterelnök Ehud Barak 2001-es távozása óta, és azon kevesek egyike, akinek nincs jelentős katonai tapasztalata. Lapid fiatal korától újságíró volt, majd 2011-ben Jes Atid (Van Jövő) néven pártot alapított, amely 2013-2014 között részt vett Netanjahu kormányában ahol Lapid pénzügyminiszter volt.

Jaír Lapid apja, Joszef (Tomi) Lapid, szerbiai magyar zsidóként Lampel Tamás néven született Újvidéken. A második világháború során apja koncentrációs táborban halt meg, ezután anyjával Budapesten vészelte át a háborút és Raoul Wallenberg segítségével tudták elhagyni az országot. Az újonnan megalapult Izraelbe 17 évesen egyből kivándorolt, ahol eleinte a magyarnyelvű izraeli lap, az Új Kelet, majd a Maariv újságírója lett. Ultraortodox-ellenes Sinuj pártjával 1999-ben bejutott a Knesszetbe, majd a 2003-as választás után alakult kormányban Ariel Saron miniszterelnöksége idején igazságügy-miniszter és miniszterelnök-helyettes lett, azonban 2004-ben kilépett a koalícióból és nemsokára a pártja is megszűnt. Jaír Lapid könyvet írt édesapja történetéről, amely Síron túli emlékeim címmel jelent meg Magyarországon 2012-ben.

A kormányban eddig a külügyminisztériumot vezető Lapidon túl az a székelyföldi Szovátáról származó apától (Nahum) és Mezőkovácsházáról származó és 1944-ben deportált anyától (Weiss Málka) származó Beni Ganz (Kék-fehér Párt) védelmi miniszter valamint a Merav Michaeli (Izraeli Munkapárt) közlekedési és közlekedésbiztonsági miniszter, akinek nagyapja Kasztner Rezső, kolozsvári cionista újságíró, majd az izraeli Új Kelet munkatársa volt magyarországi származású.

Kép forrása:  Fabian Sommer/picture alliance via Getty Images

új lakások
fehér ház amerika elnök fehérház
vlagyimir putyin
aszály
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Model Validation Quantitative Analyst

Model Validation Quantitative Analyst
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. október 4.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
gázfogyasztás gázláng földgáz