ukrajna
Globál

Elesett Luhanszk, amerikai csodafegyverhez nyúltak az ukránok - Legfontosabb háborús híreink kedden

Portfolio
Miközben az orosz haderő elfoglalta Luhanszk megyét, az ukrán erők visszaverték az orosz csapatok támadásait a Donyec-medencében, Bahmut és Kramatorszk irányában. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint más területeken ellentámadásba lendültek az ukrán katonák. Külföldről folyamatosan érkezik a segítség az ukránoknak. Megjelentek az első olyan felvételek, amelyeken nappal láthatóak akcióban az ukrán hadsereg legmodernebb tüzérségi eszköze, az amerikaiaktól kapott HIMARS sorozatvető rendszerek Legfontosabb orosz-ukrán háborús híreink kedden.

Új percről percre közvetítésünk

Szerdán is követjük az ukrajnai háború fejleményeit. Új percről percre közvetítésünk itt olvasható:

Svájc alapvető jogokra hivatkozva nem akarja elkobozni az oroszok befagyasztott vagyonát

Svájc hűvös választ adott kedden az ukrán miniszterelnök azon felvetésére, hogy az orosz oligarchák nyugati szankciók keretében lefoglalt vagyonát Ukrajna 750 milliárd dolláros újjáépítési projektjére kellene fordítani - jelentette a Reuters hírügynökség.

Tovább a cikkhez

Johnson: Nagy-Britannia tíz önjáró löveget küld Ukrajnának

Nagy-Britannia néhány héten belül tíz önjáró löveget küld Ukrajnának - tájékoztatta Borisz Johnson brit miniszterelnök  Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt keddi telefonbeszélgetésük alkalmával - számolt be róla a Jevropejszka Pravda hírportál.

Tovább a cikkhez

Olyan javaslat kerülhet Putyin asztalára, amit nem tesznek zsebre az orosz dolgozók

Az orosz parlament alsóháza kedden első olvasatban elfogadta azt a törvénymódosító javaslatot, amely arra kötelezné az orosz gazdaság résztvevőit, hogy tevékenységükben vegyék jobban figyelembe az orosz hadsereg igényeit.

Tovább a cikkhez

Uniós biztos: Atomenergia nélkül nincs zöld átmenet

Bár fel szeretnénk hagyni a fosszilis energiahordozók használatával, a földgáz mégis része lehet az energiamixnek, miként az atomenergia is mint átmeneti energiahordozó, melyek egyaránt elengedhetetlenek a zöld átmenethez és a klímacélok megvalósításához - jelentette ki Mairead McGuinness, az Európai Bizottság pénzügyi stabilitásért, pénzügyi szolgáltatásokért és tőkepiaci unióért felelős biztosa Strasbourgban az Európai Parlament plenáris ülésén kedden.

Tovább a cikkhez

Szivárognak a részletek: így mentheti meg Németország az egyik legnagyobb gáz- és áramszolgáltatót

Németország beszállhat a nehéz helyzetbe került Uniperbe – írja a Handelsblattra hivatkozva a Reuters.

Tovább a cikkhez

Lakónegyedet bombáztak az oroszok, civilek haltak meg a támadásban

Az orosz erők kedden csapást mértek egy piacra és egy lakónegyedre a kelet-ukrajnai Szlovjanszk városában, tisztségviselők szerint legalább két ember meghalt, hét pedig megsebesült. A Reuters helyszíni tudósítója füstöt látott felszállni a piac egyik autóalkatrész-boltjából, és a lángok elborították a piaci bódék sorait, miközben a tűzoltók megpróbálták eloltani a tüzet.

Tovább a cikkhez

A gázár miatti recessziós félelmek hatására esik az euró és ütik a forintot is

Az Oroszország és a Nyugat közötti gazdasági háború egyik frontja jól láthatóan a gázpiacon zajlik, olyannyira, hogy mostanra elképesztő magasságokba emelkedett az európai tőzsdei gázár az orosz szállítások visszafogása és egyéb szállítási bizonytalanságok hatására, mindez pedig a téli ellátási aggodalmakkal együtt jókora gazdasági recessziós félelmeket váltott ki Európában (is). Ennek hatására ma közel 20 éves mélypontra esett az euró a dollárral szemben és a negatív piaci hangulatban a forintot is tovább ütötték. Ez részben éppen amiatt történt, mert a nagyon drága gáz az áramárat is felhajtja, aminek harmadát szintén importálja Magyarország a kőolaj döntő többsége mellett, így mindez a külső egyensúlyunk további romlását generálja, az pedig még nagyobb nyomást helyez a forintra. Ennek az öngerjesztő folyamatnak a megfordítására mind a kormánynak, mind a jegybanknak lenne lehetősége hathatós lépésekkel, amelyek lehet, hogy egyúttal fájdalmasak is lennének.

Tovább a cikkhez

Putyin ünnepelt, és parancsot adhatott a harcok szüneteltetésére

Az Ukrajnát támadó orosz erők hat rakétát lőttek ki kedden a dél-ukrajnai megyeszékhely, Mikolajiv melletti Bastanka városra, a megyeközpontot ágyúzták, aminek következtében lakóházak rongálódtak meg - közölte Hanna Zamazjejeva, a megyei tanács elnöke a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

Tovább a cikkhez

Ausztria utasítani fogja az iparvállalatokat és a közműcégeket, hogy földgázról álljanak át olajra

Ausztria utasítani fogja az ipart és a közműveket, hogy az üzemeket lehetőség szerint a földgáz alternatíváival, különösen olajjal működtessék - mondta kedden az energiaügyi miniszter, miközben az ország igyekszik felhalmozni a földgázt arra az esetre, ha Oroszország elzárná a csapokat - írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Felmondaná az orosz-norvég tengeri megállapodást a duma elnöke, és terrorista államnak nevezte Ukrajnát

Az orosz parlament alsóházának elnöke a keddi plenáris ülésen bejelentette, hogy felmondaná az orosz-norvég tengeri határokról szóló megállapodást, válaszul arra, hogy Norvégia áruszállítási blokád alá vonta a sarkköri szigetcsoportokat - olvasható a duma honlapján.

Vjacseszlav Vologyin orosz házelnök azt is kijelentette, hogy Ukrajna "terrorista állammá" vált, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pedig egy "bűnöző rezsim" vezetője.

Orosz kormányzati tisztségviselők Ukrajna orosz katonai megtámadásának február 24-i megindítása óta azzal vádolják Kijevet, hogy "oroszellenes fasiszták és neonácik" vezetik az országot, de Moszkva eddig még nem nevezte terrorista államnak Ukrajnát. Kijev és a nyugati országok szerint ezek a vádak alaptalan vádaskodások, amelyekkel a Kreml csak az ország orosz megszállását igyekszik igazolni.    

A duma elnöke szerint az orosz parlament külügyi bizottsága "megvizsgálja (a tengeri megállapodás felmondásának) kérdését, és ezt követően tájékoztatja a képviselőket".

Oroszország és Norvégia az északi sarkvidék két jelentős szereplője, és a térség értékes természeti erőforrásaira tekintettel 2010-ben megállapodást kötöttek a Barents-tengeren lévő tengeri határaik rögzítéséről, amellyel egy negyvenéves vitát zártak le.    

A 2011-ben ratifikált megállapodás a Moszkva és Oslo közötti kapcsolatok újraindításának lehetőségét kínálta, de a két ország politikai kapcsolatai azóta nagyon feszültté váltak, különösen az Ukrajna orosz katonai támadás óta.    

Oroszország azzal vádolta meg Norvégiát, hogy június végén megakadályozta a norvég sarkvidéki Svalbard szigetcsoporton dolgozó orosz bányászok ellátására küldött rakomány átszállítását a területen, ezért Moszkva megtorlással fenyegetőzött.

Oslo azzal védekezett, hogy nem sértett meg semmilyen korábbi megállapodást, és hogy Moszkva más úton is elláthatja a Svalbardban dolgozó orosz bányászokat.    

Az Északi-sarktól mintegy ezer kilométerre fekvő Svalbard-szigetcsoport hovatartozását egy különleges, 1920-ban Párizsban aláírt szerződés szabályozza, amely elismeri Norvégia szuverenitását a területen, de garantálja az összesen 46 részes állam, köztük Oroszország állampolgárainak, hogy "teljesen egyenrangú félként" bányásszák az ottani természeti erőforrásokat.    

A Szovjetunió, majd jogutódjaként Oroszország is évtizedek óta szenet bányászik ezen a területen, amely a Föld legészakibb lakott helyei közé tartozik. (MTI)

Lefektették Ukrajna újjáépítésének alapelveit

A korrupció elleni szigorú küzdelem ígéretével zárult kedden Svájcban az ukrajnai újjáépítési konferencia, amelyen a kijevi kormány és az adományozó országok, nemzetközi szervezetek és pénzügyi intézmények képviselői megállapodtak hét alapelvben.

Tovább a cikkhez

A Kreml szerint nem harcolnak orosz sorkatonák Ukrajnában

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szerint Moszkva nem küld sorkatonákat az ukrajnai harcokba – írja a Sky.

Tovább a cikkhez

Japán betiltotta az orosz arany importját, orosz tisztviselőket szankcionált

A japán kormány az ukrajnai háború miatt betiltotta az orosz arany importját kedden, továbbá befagyasztotta több orosz kormányzati tisztségviselő és vállalkozó vagyonát.

A most bejelentett új büntetőintézkedések között szerepel az orosz nemesfémek - egyebek között az arany - importjának tilalma, valamint 57, a moszkvai kormányhoz köthető ember vagyonának befagyasztása - írta közleményében a japán külügyminisztérium.    

Tokió szankciókkal sújtotta Dmitrij Grigorenko miniszterelnök-helyettest, valamint a Vlagyimir Putyin orosz elnök bizalmasának, illetve offshore-vagyonkezelőjének tekintett Szergej Roldugin csellóművészt és feleségét, Jelena Mirtovát.    

A japán kormány emellett megtiltotta az exportot 65 orosz és 25 fehérorosz vállalat felé.    

Japán korábban felfüggesztette azoknak a félvezetőknek és mikrochip-alkatrészeknek az exportját, amelyeket az orosz hadiipar is használ, valamint betiltotta a luxusautók kivitelét Oroszországba.    

Az ázsiai ország az ukrajnai háború február 24-i kezdete óta több mint 560 embert és 40 vállalatot vett fel szankciós listájára. (MTI)

Bejelentették az oroszok: megkönnyítik a gabonaexportot

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kijelentése alapján Oroszország a gabonaexportot megkönnyítésé végett két humanitárius folyosót alakított ki a Fekete- és az Azovi-tengeren - írja a Guardian.

Tovább a cikkhez

A Kreml már a közeljövőben népszavazást tarthat a Donbaszban

A Kreml vezetése augusztusig népszavazásokat terveznek tartani a Donbasz-régióban orosz ellenőrzés alatt álló területeken - írja a Sky.

Tovább a cikkhez

Elképesztő olajárat mondott be Putyin jobbkeze

Ha a japánok tényleg a jelenlegi olajár felénél akarnák meghúzni az árplafont az orosz olajimportra, akkor egyrészt nem kapnak se olajat, se gázt Oroszországtól, másrészt az olaj ára 300-400 dollár fölé ugorhat – jelentette ki kedden Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök.

Tovább a cikkhez

Fehéroroszország befagyasztja több külföldi vállalkozás részvényét

Minszk kedden közölte, hogy befagyasztja 190 fehéroroszországi külföldi vállalat, köztük az Ausztriában bejegyzett Lukoil Belarus külföldi részvényeit, válaszul az Ukrajna elleni orosz invázió támogatása és az emberi jogok megsértése miatti nyugati szankciókra.

Tovább a cikkhez

Moszkva beindítaná a vasúti közlekedést a Donbasz és Oroszország között

Oroszország vasúti összeköttetés beindítását tervezi rosztovi régiója és a kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk régiók között - jelentette kedden a TASZSZ állami hírügynökség a Rosztov régió kormányára hivatkozva.

Oroszország vasárnap teljes ellenőrzést szerzett Luhanszk régió felett, és harcol az ukrán kormányerők kiszorításáért Donyeckből. (Guardian)

Szergej Lavrov Vietnámba látogat a G20-ak találkozója előtt

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter ma Hanoiba repül, mielőtt a héten Indonéziában megrendezésre kerülő G20-találkozóra utazik - közölte a vietnámi kormány.

A vietnámi külügyminiszter, Bui Thanh Son meghívására tett látogatásra akkor kerül sor, amikor a két ország "átfogó stratégiai partnerségük" 10. évfordulóját ünnepli - áll a kormány közleményében.

A Kreml Vietnám legnagyobb fegyverszállítója, és vállalatai több nagy energetikai projektben is részt vesznek az országban.

A két nemzetet szoros kapcsolatok fűzik össze a szovjet korszakig visszanyúlóan, és Vietnám eddig nem ítélte el Oroszország ukrajnai invázióját. (Sky)

Szinte teljesen lerombolták az oroszok az ukrán szélerőműveket

Ukrajna szélerőműveinek 90%-a, naperőműveinek 30%-a megsemmisült az orosz támadások miatt – közölte az ukrán energetikai minisztérium.

Tovább a cikkhez

Látványos ábra készült arról, hogy mennyi pénzt is önt Amerika az ukrajnai háborúba

Látványos ábrát tett közzé Twitteren Radek Sikorski lengyel EP-képviselő, melyen jól kidomborodik, hogy mennyire számottevő az Egyesült Államok által biztosított támogatás Ukrajna számára hadianyagok tekintetében.

Tovább a cikkhez

Brit hírszerzési jelentés: bevált az oroszok taktikája a Donbaszban

A brit védelmi minisztérium kedd reggel is közzétette hírszerzési jelentését az ukrajnai háború alakulásáról.

Tovább a cikkhez

Zelenszkij az ENSZ-hez és Törökországhoz fordul, hogy megoldjanak egy súlyos problémát

Ukrajna tárgyalásokat folytat Törökországgal és az ENSZ-szel, hogy garanciákat biztosítson az ukrán kikötőkből történő gabonaexportra - közölte Volodimir Zelenszkij elnök hétfőn a Reuters beszámolója szerint.

Tovább a cikkhez

Elesett Luhanszk megye, már megvannak Oroszország következő célpontjai - Legfontosabb háborús híreink hétfőn

Tegnap elesett Liszicsanszk, ezzel az orosz haderő elfoglalta Luhanszk megyét. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint más területeken ellentámadásba lendültek az ukrán katonák. Külföldről folyamatosan érkezik a segítség az ukránoknak. Legfontosabb orosz-ukrán háborús híreink hétfőn.

Tovább a cikkhez
hurrikán árvíz víz florida
Jó hír az autósoknak, olcsóbb lett a tankolás
himars rakéta sorozatvető m142
croatia horvatorszag patriút
elektromos autó

Holdblog Joe Biden mélypontja

Minden idők harmadik legnépszerűtlenebb elnökeként távozott a Fehér Házból 2021 januárjában Donald Trump. Joe...

2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. október 4.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Model Validation Quantitative Analyst

Model Validation Quantitative Analyst
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni?
ukrán atomerőmű atom atomenergia