orosz ukrán háború konfliktus tüzérség rakéta sorozatvető mlrs uragan
Globál

Brit hírszerzés: új szakaszba lép az orosz-ukrán háború

Portfolio
Az oroszok délnyugat felé csoportosítják át erőiket Donbasz tartományból, oda, ahol az elmúlt hetekben egy ukrán ellentámadás alakult ki. Ukrajna az ellátási vonalak rombolásával próbál előrelépést kicsikarni. A brit védelmi minisztérium szerint a háború új szakaszba lépett, a nagy harcok súlypontja a keleti frontól az ettől délnyugatra fekvő 350 kilométer hosszú frontvonalra helyeződik át.

Észak-Macedónia tankokat ajánlott fel Ukrajnának

Észak-Macedónia tankokat és repülőgépeket ajánlott fel Ukrajnának az orosz katonai megszállás elleni harchoz - jelentette be Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó szombaton.

Tovább a cikkhez

Figyelmeztetnek a szakértők: kifuthatnak az időből az ukrán gabonaszállítmányok

Isztambul partjainál már a második, ukrán gabonát szállító hajót vizsgálják a hatóságok, mielőtt elindulhat végcélja felé - írta a török védelmi minisztérium a Twitteren szombaton.

Tovább a cikkhez

Trollfarmot zárt be a Meta

A Meta (Facebook) eltávolított egy szentpétervári trollfarm által működtetett Instagram-fiókhálózatot - írja a The Kyiv Independent.

A fiókok hagyományos orosz propagandát toltak, fő tevékenységük az volt, hogy a közösségi média influenszerei és a médiumok által megosztott tartalmakhoz oroszbarát kommenteket írtak.

A fiókok olyan politikusokat, újságírókat, színészeket, hírességeket és kereskedelmi márkákat céloztak meg a világ minden tájáról, akik hangosan kiálltak Ukrajna mellett.

A trollfarm egy szentpétervári irodaházból működött, amely tíz nappal korábban álláshirdetéseket hirdetett "spammerek, kommentelők, tartalomelemzők, tervezők és programozók" számára, amelyek a közösségi médiaplatformokra, a YouTube-ra, a Telegramra és a TikTokra összpontosítottak.

A trollfarm persze csak egy csepp a tengerben, hiszen mindössze 45 Facebook-fiókot és 1037 Instagram-fiókot távolítottak el.

Ultra hatékony fegyvereket tervezett a hazaárulással vádolt orosz tudós

Pénteken hazaárulás gyanújával letartóztatták a hiperszonikus repülés egyik vezető orosz tudósát  - jelentette az orosz állami média. Alexander Sipljuk, az Orosz Tudományos Akadémia szibériai részlege Elméleti és Alkalmazott Mechanikai Intézetének igazgatója már a harmadik orosz tudós idén nyáron, akivel szemben ilyen vádat emeltek.

Tovább a cikkhez

Brit hírszerzés: új szakaszba lép az orosz-ukrán háború

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma szerint Dél-Ukrajnában jelentős orosz erők sorakoztak fel. A védelmi minisztérium szerint azonban nem világos, hogy ezek a további erők az ukrán terület elleni újabb támadásra, vagy egy ukrán ellentámadás kivédésére készülnek-e.

Orosz katonai teherautók, harckocsik, vontatott tüzérség és más fegyverek hosszú konvojai továbbra is távolodnak az ukrajnai Donbász térségéből, és délnyugat felé tartanak.

A jelentések szerint az oroszok által megszállt Melitopolból, Berdjanszkból, Mariupolból és a szárazföldi Oroszországból a Kercsi hídon keresztül a Krímbe is haladnak felszerelések.

A Krímbe 800-1000 katonából álló zászlóalj-taktikai csoportokat (BTG) telepítettek, amelyeket szinte biztosan a Herszon régióban lévő orosz csapatok támogatására használnának.

A védelmi minisztérium jelentése szerint az ukrán erők egyre gyakrabban veszik célba a hidakat, lőszerraktárakat és vasúti összeköttetéseket Ukrajna déli régióiban. A cél, hogy Herszon és az oroszok által megszállt Krím közötti ellátási vonalakat blokkolják, rombolják, ezzel csökkentve Oroszország logisztikai utánpótlási képességét.

A védelmi minisztérium ezután hozzáteszi, hogy úgy véli, a háború "új szakaszba" lép.

A legsúlyosabb harcok a Zaporizzsja mellől délnyugatra, a Dnyeper folyóval párhuzamosan húzódó, nagyjából 350 km hosszú frontvonalra helyeződnek át.

CÍmlapkép: Getty Images

Felfedték magukat az Ukrajnát támogató amerikai zsoldosok – Azt is elmondták, ki pénzeli őket

Érdekes beszámolót közölt a brit Guardian a Mozart-csoport nevű, többnyire amerikai veterán katonákból álló zsoldosformáció mindennapjairól. Az Ukrajnában tevékenykedő „magánbiztonsági vállalat” elsősorban ukrán katonák kiképzésében segít, de foglalkoznak segélyszállítmányok őrzésével és célba juttatásával is. A beszámoló abból a szempontból is érdekes, hogy jól körül járja az ukrán fegyveres erőkben uralkodó egyre nagyobb káoszt és azt is, hogy a nyugati zsoldosok hogyan próbálnak hatékony harcoló alakulatokat kovácsolni olyan emberekből, akiket úgy küldenek a frontra, hogy még fegyvereik irányzékát sem tudják beállítani.

Tovább a cikkhez

Folyamatos rakétacsapások Ukrajnában, Kína is beszállni készül? - Háborús híreink pénteken

Mind az orosz, mind az ukrán csapatok folyamatos tüzérségi támogatás alatt állnak. Az Amnesty International szerint Kijev szándékosan iskolákban és kórházakban állítja fel parancsnokságait. Állítólag kínai katonai járműveket videóztak Rosztovban, vannak akik készülő beavatkozást sejtenek, de valószínűleg egyelőre erről nincs szó. Mindeközben a világ feszülten figyeli a Zaporizzsjai atomerőművet, melyet orosz csapatok tartanak megszállás alatt. Cikkünk folyamatosan frissül.

Tovább a cikkhez
amerikai-egyesult-allamok-capitolium
autópálya lezárás
új lakások
fehér ház amerika elnök fehérház
vlagyimir putyin

Holdblog Joe Biden mélypontja

Minden idők harmadik legnépszerűtlenebb elnökeként távozott a Fehér Házból 2021 januárjában Donald Trump. Joe...

2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. október 4.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Model Validation Quantitative Analyst

Model Validation Quantitative Analyst
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni?
koszovó teherautó szerbia