Újabb tüzérségi támadások, leváltott orosz parancsnokok - háborús híreink csütörtökön

Folytatódnak a tüzérségi támadások az orosz katonai célpontok ellen, melyre reagálva Putyin leváltotta a fekete-tengeri flotta parancsnokát. Az európai államok továbbra sem tudtak megegyezni az orosz vízumokat érintő kérdésekben. Katonai elemzők azt jósolják, hogy mind a két fél megpróbál döntő csapást mérni a másikra. Cikkünk folyamatosan frissül.

Zelenszkij a gabonaexportról is tárgyalt az ENSZ-főtitkárral

A gabonaexportról, az orosz fogságban lévő ukrán katonákról és az orosz "nukleáris zsarolásról" tárgyalt az ukrán elnök António Guterres ENSZ-főtitkárral csütörtökön a nyugat-ukrajnai Lvivben. "Megbeszéltük a fejlesztés lehetséges irányait, az ukránok illegális és kényszerkitoloncolásának kérdéskörét, katonáink és orvosaink fogságból való kiszabadítását" - idézett az Interfax-Ukrajina hírügynökség Volodimir Zelenszkij Facebook-bejegyzéséből. "Különös figyelmet fordítottunk a zaporizzsjai atomerőműben folyó orosz nukleáris zsarolás témájára. Az agresszor szándékos terrorjának globális katasztrofális következményei lehetnek, ezért az ENSZ-nek biztosítania kell e stratégiai létesítmény biztonságát, demilitarizálását és az orosz csapatok felügyelete alóli teljes felszabadítását" - hangsúlyozta Zelenszkij a Telegram alkalmazáson közzétett tájékoztatásában. Kora délután Recep Tayyip Erdogan török elnök is megérkezett Lvivbe. A tervek szerint még csütörtökön az ukrán és a török elnök, valamint az ENSZ-főtitkár háromoldalú megbeszélést, majd közös sajtótájékoztatót tart. (MTI)

Óriásplakáton fenyegették meg az orosz agresszió ellenzőit egy EU-s országban

Óriásplakáton fenyegették meg az ukrajnai orosz agresszió ellenzőit Cipruson. Az egyik érintett a Reuters hírügynökségnek csütörtökön azt mondta, nem hátrálnak meg.

Tovább a cikkhez

Orosz harci repülök tűntek föl Finnország légterében

Két orosz harci repülőgép megsértette csütörtökön Finnország légterét Porvoo város térségében - közölte a finn védelmi minisztérium.

Tovább a cikkhez

Putyin újjáépítené az orosz birodalmat? Itt a megállapodás Szlovákia, Lengyelország és Csehország között

Lengyelország és Csehország jövő héten, augusztus 27-én megállapodást ír alá a szlovák légtér közös őrizetéről - jelentette be Jana Cernochová cseh védelmi miniszter csütörtökön Varsóban, miután a lengyel hivatali partnerével, Mariusz Blaszczakkal tárgyalt.

Tovább a cikkhez

A Starbucks kávézóit is átnevezik Oroszországban

Stars Coffee néven nyílik meg pénteken Moszkva belvárosában, a Novij Arbaton a Starbucks-utód láncának vezető üzlete - közölte kedden a RIA Novosztyi hírügynökség.

Tovább a cikkhez

Bajban van Ukrajna: kifogytak Európa országai a fegyverekből?

Érdekes elemzést tett közzé az Ukrajnának biztosított fegyverszállítmányokkal rendszeresen foglalkozó Kieli Intézet. Friss adataik rávilágítanak, hogy április óta csökken Európa katonai támogatása Ukrajna számára. Kijev az elmúlt hetekben többször is sürgette az európai hatalmakat, elsősorban Németországot a fegyverszállítmányok felgyorsítására, viszont elképzelhető, hogy egyes országok már egyszerűen kifogytak azokból a fegyverekből, melyet Ukrajnának tudnák adni saját védelmi képességeik jelentős gyengítése nélkül.

Tovább a cikkhez

Újra vízre szállnak a vikingek: flottafejlesztésbe kezd Dánia

Dánia 40 milliárd dán koronás (5,47 milliárd dollár) beruházást jelentett be, a pénzt új hadihajók beszerzésére fordítják. A NATO-tagország igyekszik megfelelni a szervezeten belüli kötelezettségeinek, a GDP 2 százalékára növeli a védelmi kiadásokat – írta a Reuters.

Tovább a cikkhez

Orosz tábornok: mintegy hatszáz fős veszteséget szenvedtek az ukránok

Mintegy hatszáz fős ukrán veszteségről számolt be szokásos napi tájékoztatóján az orosz védelmi minisztérium szóvivője csütörtökön, Moszkvában.

Igor Konasenkov altábornagy állítása szerint a meggyilkolt katonák közül kilencven külföldi volt.

Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 267 repülőgépet, 148 helikoptert, 1757 drónt, 366 föld-levegő rakétarendszert, 4340 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 800 rakéta-sorozatvetőt, 3312 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 4938 különleges katonai járművet veszítettek.

A Donyec-medencei szakadár köztársaságok hatóságai szerint csütörtökön több települést ért ukrán tüzérségi támadás. A luhanszki régióban lévő Szvitlodarszkban három polgári lakos - köztük egy gyerek - életét vesztette, további 12 pedig megsérült, amikor vízosztáshoz összegyűlt embereket értek találatok. A Donyecki Népköztársaság 13 településére 379 tüzérségei lövedéket lőttek ki.

Az orosz védelmi minisztérium bejelentette, hogy három, Kinzsal hiperszonikus rakétával felszerelt MiG-31-es repülőgépet vezényelt a kalinyingrádi exklávéba, a "hadászati feltartóztatást célzó pótlólagos intézkedések" keretében.

A katonai cselekményekre vonatkozó állítások valódiságát független forrásból nem lehet ellenőrizni.

Orosz repülőgépet fogtak kiküldetésben a magyar Gripenek

Megkapták idei első éles riasztásukat a balti légteret védő magyar Gripenek - közölte a honvédelmi miniszter csütörtökön Facebook-oldalán.

Tovább a cikkhez

Többen meghaltak a Harkivot és térségét ért újabb támadásban

Négy ember meghalt, 20 megsebesült csütörtökre virradóra az orosz erőknek a kelet-ukrajnai Harkiv és a közeli Belgorod és Krasznohrad elleni támadásaiban - közölte a régió kormányzója.

Oleh Szinyehubov Telegram-üzenetben arról tájékoztatott, hogy az orosz csapatok nyolc rakétát lőttek ki Belgorodra. Az egyik rakéta egy lakóépületet talált el, amely részben megsemmisült, a sebesültek között két gyerek is van - tette hozzá.

Rakéta csapódott be a Harkivtól 80 kilométerre délre található Krasznohrad több lakóépületébe is, ketten meghaltak, és megsebesült egy 12 éves gyerek.

Harkivot szerda este is rakétatámadás érte, akkor hatan vesztették életüket, és 16 sebesültről tudni.

Ukrajna második legnagyobb városát, Harkivot és térségét az invázió februári kezdete óta rendszeresen érte támadás. Bár az itt folyó harcoknak már több száz halálos áldozata van, az orosz csapatok nem tudták ellenőrzésük alá vonni a várost.

Olekszij Aresztovics ukrán elnöki tanácsadó azt mondta, Ukrajna fokozott orosz rakétatámadásokra számít Kijev ellen az augusztus 24-i ukrán függetlenségi napon.

Nő a feszültség: Oroszország hiperszonikus rakétákat telepít a NATO Achilles-sarkához

Az orosz védelmi minisztérium csütörtökön közölte, hogy három, Kindzsal hiperszonikus rakétákkal felszerelt MiG-31E típusú harci gépet telepítettek át a kalinyingrádi régióba – írta meg a Reuters az Interfax hírügynökség alapján.

Tovább a cikkhez

Kibernyomás alatt a balti államok: újabb orosz próbálkozásra került sor

Észtország 2007 óta a legkiterjedtebb orosz kibertámadást verte vissza. A támadást az váltotta ki, hogy eltávolították a szovjet emlékműveket az orosz többségű észt városokból - írta meg a Reuters.

Tovább a cikkhez

Harci robotok, ukrán sztárfegyverek, szupermodern tankok – Egy héten át villog félelmetes katonai képességeivel Oroszország

A héten megnyitotta kapuit az évente megrendezésre kerülő Armija / Army haditechnikai expó Oroszországban, amely az ukrajnai háború miatt talán a szokásosnál nagyobb nemzetközi érdeklődésre tarthatott számot. A kiállítással Oroszország elsősorban az orosz haditechnika vásárlása iránt érdeklődő országokat próbálja megszólítani a legújabb orosz katonai felszerelések bemutatásával, de idén volt egy speciális szárny is, ahol csak az Ukrajnában zsákmányolt, többnyire külföldi gyártmányú haditechnikai felszereléseket lehetett megtekinteni.

Tovább a cikkhez

Súlyos vád Oroszországtól: Ukrajna atomkatasztrófát készül előidézni az ENSZ látogatásakor

Kijev nagy horderejű provokációra készül a zaporizzsjai atomerőműben augusztus 19-én, António Guterres ENSZ-főtitkár ukrajnai látogatása idején, amellyel kapcsolatban Moszkvát fogják megvádolni az erőműben bekövetkezett katasztrófa előidézésével - jelentette ki csütörtökön Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Tovább a cikkhez

Ukrajna is rábólintott: mehetnek az ellenőrök a zaporozzsjai atomerőműbe

A CNN értesülései szerint Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter közölte, hogy egy nemzetközi szakértői csoport készül az oroszok által megszállt zaporizzsjai atomerőmű meglátogatására, miután telefonon egyeztetett a nukleáris felügyelet vezetőjével.

Tovább a cikkhez

Sokkal optimistább lett az orosz kormány: kisebb eséssel megúszhatja a háborút a gazdaság

Az orosz gazdaságfejlesztési minisztérium lényegesen visszafogta a gazdaság idei teljesítményének csökkenésével kapcsolatos előrejelzését.

Tovább a cikkhez

Az invázió óta nem volt ilyen, az atomerőmű miatti aggodalmakról is egyeztet Zelenszkij és Erdogan

Csütörtökön Ukrajna elnökével, Volodimir Zelenszkijjel és Recep Tayyip Erdogan török vezetővel is találkozik az ENSZ főtitkára. A tárgyaláson a gabonaexport és a zaporizzsjai atomerőmű kérdései lesznek a középpontban. A három vezető közös sajtótájékoztatót tart a találkozó után, amely Erdogan és Zelenszkij első személyes egyeztetése az orosz invázió óta - számolt be a Reuters.

Tovább a cikkhez

Elárulta a hírszerzés, miért vesztenek az oroszok ilyen sok tankot Ukrajnában

Az Egyesült Királyság Védelmi Minisztériuma csütörtökön is elkészítette az ukrajnai háborúról szóló napi jelentését. Véleményük szerint az orosz harckocsizók nincsenek megfelelően felkészítve az ukrajnai harcokra, ezért magas veszteségeket szenvednek el.

Tovább a cikkhez

Váratlan fordulatot vett a krími robbanások rejtélye – Valójában nem is az ukránok állnak a támadás hátterében?

Őrizetbe vett az orosz FSzB egy hat főből álló radikális iszlamista csoportosulást a Krímben – írja a Reuters a térség orosz vezetőjének közlésére hivatkozva.

Tovább a cikkhez

Újabb orosz légibázist robbantottak fel az ukránok? Felfedték az igazságot a műholdfelvételek

Friss műholdfelvételek alapján nem történt jelentős kár a krími Gvardeszkoje légibázis területén, annak ellenére, hogy Kijev korábban nem hivatalos csatornákon keresztül azt jelentette, hogy támadást hajtottak végre a létesítmény ellen – írja a Drive War Zone haditechnikai melléklete.

Tovább a cikkhez

ORFK: 13 848-an érkeztek Ukrajnából szerdán

Az ukrán-magyar határszakaszon 6935-en léptek be szerdán Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 6913-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) csütörtökön az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 290 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért - írták.Vonattal 262 ember - köztük 79 gyermek - érkezett az ukrajnai háború elől menekülve Budapestre - tudatta az ORFK.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság azt közölte a police.hu-n, hogy a Készenléti Rendőrséggel segítik az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

A rendőrök folyamatosan tartják a kapcsolatot az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, valamint a segélyszervezetek munkatársaival - olvasható a közleményben.

(MTI)

Újabb tüzérségi támadások, leváltott orosz parancsnokok - háborús híreink csütörtökön

Folytatódnak a tüzérségi támadások az orosz katonai célpontok ellen, melyre reagálva Putyin leváltotta a fekete-tengeri flotta parancsnokát. Az európai államok továbbra sem tudtak megegyezni az orosz vízumokat érintő kérdésekben. Katonai elemzők azt jósolják, hogy mind a két fél megpróbál döntő csapást mérni a másikra. Cikkünk folyamatosan frissül.

Címlapkép: katonai ellenőrzőpont Mikolajiv városában. Forrás: Alex Chan Tsz Yuk/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Népszerű

© 2019 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF