Portfolio signature

Az EU halovány katonai magamutogatása az ukrajnai háborúban

Csaknem húsz évvel ezelőtt, az EU történetének első, méretben-ambícióban csekélyke, ámde úton-útfélen uniós jelképekkel teletűzdelt katonai műveletét nézve a BBC tudósítója kajánul megjegyezte: a misszió láthatóan jóval fontosabb az Európai Uniónak, mint Macedóniának, melynek segíteni igyekezne. Az azóta eltelt két évtized során folyton bebizonyosodott az uniós védelempolitika alapvetően öncélú jellege. Az operettkatonáskodások és az egymás hegyén-hátán burjánzó fegyverkezési „mechanizmusok” legalább annyira az EU politikai létezésének fitogtatását célozzák, mint bármi lényegi – stratégiai értelemben előremutató – változást. Ugyanez a helyzet most „az Ukrajnának nyújtott EU-támogatás” című listán szereplő két katonai természetű lépéssel: a közösen finanszírozott fegyverszállításokkal, illetve a tengernyi huzavona után immár hivatalosan is „készülőben levő” katonai kiképző misszió tervével.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata. A cikkek a szerzők véleményét tükrözik, amelyek nem feltétlenül esnek egybe a Portfolio szerkesztőségének álláspontjával. Ha hozzászólna a témához, küldje el cikkét a velemeny@portfolio.hu címre. A megjelent cikkek itt olvashatók.

Lehengerlő retorika, sokadszorra

Február vége óta számát sem tudni a nyilatkozatoknak, melyek szerint az a tény, hogy újra háború dúl Európában, minden eddiginél nagyobb lökést ad egy közös európai védelempolitika felé. A helyzet kapcsán egyre-másra „vízválasztót” emlegetnek, s az EU diplomácia vezetője, Josep Borrell már március elején úgy látta: a geopolitikai Európa létrejötte egyetlen hét folyamán többet haladt, mint korábban akár évek alatt. Az előző évek mérlegében igaza van.

Ám ugyanazok a korlátok, amik eddig a haladást gátolták, továbbra is a helyükön maradtak.

Lehet persze örülni, hogy a megriadt európaiak most végre alaposan növelik a katonai kiadásaikat. A plusz pénzből azonban elsősorban nem az európai hadiipari és technológiai bázist erősítik – minden geopolitikai törekvés alapkövét – hanem amerikai Abrams tankokat, Patriot rakétákat, F-35-ös vadászgépeket vesznek, sőt Dél-Koreában néznek szét fegyverekért. A közös EU-védelempolitika pedig épp arra készül, hogy gyakorlatilag a kilencvenes évekbeli állapotokhoz térjen vissza, amikor még hivatalosan sem volt egyéb, mint a NATO európai tagozata.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés