Rostov-on-Don_2014_Victory_Day_Parade_Rehearsal,_Russian_Army,_Soldiers,_Russia
Globál

Komplett bevásárlólistát kaptak a bevonulni készülő orosz katonák

Portfolio
Szerda reggel Vlagyimir Putyin orosz elnök részleges mozgósítást rendelt el Oroszországban, az orosz katonai bloggerek pedig nagylelkűen összeállítottak egy listát arról, milyen felszerelést is érdemes az érintett, megközelítőleg 300 ezer tartalékosnak magával vinnie bevonuláskor. Nos, úgy tűnik, lényegében mindent.

A tizenkilenc pontból álló lista összefoglalja azokat a felszereléseket, amelyeket a katonáknak érdemes magukkal vinnie, és finoman fogalmazunk akkor, ha kijelentjük: komoly bevásárlást javasolnak a tartalékosoknak.

A felsorolt felszerelés között találunk olyanokat, amelyeket logikus, hogy a katonák maguknak szereznek be: öngyújtók, gyufák, cigaretta, papucs, tisztálkodószerek, fehérnemű és hasonlók, ezek a dolgok azonban az említett tizenkilenc pontból összesen hármat tesznek ki, és innentől csak furcsább eszközök következnek.

A listát összeállító Telegram-felhasználó javasolta a tartalékosoknak, hogy saját maguk szerezzék be egyenruhájukat, és ügyeljenek arra, hogy a téli környezetnek megfelelő álcamintát válasszanak. Javallott továbbá vinnie a katonáknak magukkal kesztyűket, nagy méretű hátizsákokat, és saját bakancsot.

Kiemelik továbbá azt, hogy minden olyan gyógyszert, amit az adott katona szed, nagy mennyiségben szerezzen be, mert a harctéren nem állnak ilyenek a rendelkezésükre, és ha tehetik, ehhez a gyógyszerkészlethez csapjanak hozzá jó minőségű elsősegélykészleteket is, mivel abból sincs elég.

A lista legmeglepőbb pontjai olyan felszereléseket említenek, amelyek aránylag ritkán találhatóak meg egy átlagos háztartásban.

Kérik a tartalékosokat, hogy ha lehetőségük van rá, szerezzenek be megfelelő védettséget biztosító, kerámia vagy acélbetétes testpáncélt, sisakot, a felszerelés hordozására alkalmas málhamellényt, gyalogsági ásót, rádiót, sőt, fegyverre szerelhető elektrooptikai irányzékokat is.

Fontos kiemelni, hogy a listát nem egy állami szerv tette közzé, mindazonáltal érdemes megjegyezni azt is, hogy az oroszpárti katonai bloggerek meglehetősen jó ismeretekkel szoktak rendelkezni a hadseregen belül uralkodó állapotokról.

Ideális esetben egy katona ezeknek a felszereléseknek java részét ingyen megkapja a védelmi minisztériumtól, azonban az orosz haderő esetében ez közel sem vehető készpénznek. A háború eleje óta ismeretes, hogy a harcoló alakulatok egy része ellátmányozási problémákkal küzd (pl. a megfelelő méretű bakancsok, gyakorlók hiánya vissza-visszatérő probléma az orosz katonák beszámolója alapján), a tartalékosok behívása után pedig csak fokozódhatnak az ellátmányozási problémák.

A listát közzétevő blogger többször is használja a "szerezz be," "raktározz el," illetve a "ha a pénzed engedi" kifejezéseket, így jó eséllyel az ő szándéka is az ellátmányozási problémák (saját zsebből való) enyhítése, illetve a katonák túlélési képességeinek növelése.

Címlapkép: orosz katonák készülnek a 2014-es Győzelmi Napi ünnepségre. A címlapkép illusztráció, forrása: Vyacheslav Argenberg via Wikimedia Commons

sarkanyhunor
bolt szamla inflacio draga
tanár iskola tanító pedagógus szomorú
áram vezeték erőmű zaporizzsja stock
burkina faso
steiner attila cimlapkep3

Holdblog Világvége

Mivel sokan hívnak azzal kapcsolatban, hogy akkor most lesz-e államcsőd, meg mi vagyunk-e az új Argentína, meg vegyük-e...

Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. október 4.
A Masterplast sztori a tőzsdén!
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Bulgária választás