Rostov-on-Don_2014_Victory_Day_Parade_Rehearsal,_Russian_Army,_Soldiers,_Russia
Globál

Komplett bevásárlólistát kaptak a bevonulni készülő orosz katonák

Portfolio
Szerda reggel Vlagyimir Putyin orosz elnök részleges mozgósítást rendelt el Oroszországban, az orosz katonai bloggerek pedig nagylelkűen összeállítottak egy listát arról, milyen felszerelést is érdemes az érintett, megközelítőleg 300 ezer tartalékosnak magával vinnie bevonuláskor. Nos, úgy tűnik, lényegében mindent.

A tizenkilenc pontból álló lista összefoglalja azokat a felszereléseket, amelyeket a katonáknak érdemes magukkal vinnie, és finoman fogalmazunk akkor, ha kijelentjük: komoly bevásárlást javasolnak a tartalékosoknak.

A felsorolt felszerelés között találunk olyanokat, amelyeket logikus, hogy a katonák maguknak szereznek be: öngyújtók, gyufák, cigaretta, papucs, tisztálkodószerek, fehérnemű és hasonlók, ezek a dolgok azonban az említett tizenkilenc pontból összesen hármat tesznek ki, és innentől csak furcsább eszközök következnek.

A listát összeállító Telegram-felhasználó javasolta a tartalékosoknak, hogy saját maguk szerezzék be egyenruhájukat, és ügyeljenek arra, hogy a téli környezetnek megfelelő álcamintát válasszanak. Javallott továbbá vinnie a katonáknak magukkal kesztyűket, nagy méretű hátizsákokat, és saját bakancsot.

Kiemelik továbbá azt, hogy minden olyan gyógyszert, amit az adott katona szed, nagy mennyiségben szerezzen be, mert a harctéren nem állnak ilyenek a rendelkezésükre, és ha tehetik, ehhez a gyógyszerkészlethez csapjanak hozzá jó minőségű elsősegélykészleteket is, mivel abból sincs elég.

A lista legmeglepőbb pontjai olyan felszereléseket említenek, amelyek aránylag ritkán találhatóak meg egy átlagos háztartásban.

Kérik a tartalékosokat, hogy ha lehetőségük van rá, szerezzenek be megfelelő védettséget biztosító, kerámia vagy acélbetétes testpáncélt, sisakot, a felszerelés hordozására alkalmas málhamellényt, gyalogsági ásót, rádiót, sőt, fegyverre szerelhető elektrooptikai irányzékokat is.

Fontos kiemelni, hogy a listát nem egy állami szerv tette közzé, mindazonáltal érdemes megjegyezni azt is, hogy az oroszpárti katonai bloggerek meglehetősen jó ismeretekkel szoktak rendelkezni a hadseregen belül uralkodó állapotokról.

Ideális esetben egy katona ezeknek a felszereléseknek java részét ingyen megkapja a védelmi minisztériumtól, azonban az orosz haderő esetében ez közel sem vehető készpénznek. A háború eleje óta ismeretes, hogy a harcoló alakulatok egy része ellátmányozási problémákkal küzd (pl. a megfelelő méretű bakancsok, gyakorlók hiánya vissza-visszatérő probléma az orosz katonák beszámolója alapján), a tartalékosok behívása után pedig csak fokozódhatnak az ellátmányozási problémák.

A listát közzétevő blogger többször is használja a "szerezz be," "raktározz el," illetve a "ha a pénzed engedi" kifejezéseket, így jó eséllyel az ő szándéka is az ellátmányozási problémák (saját zsebből való) enyhítése, illetve a katonák túlélési képességeinek növelése.

Címlapkép: orosz katonák készülnek a 2014-es Győzelmi Napi ünnepségre. A címlapkép illusztráció, forrása: Vyacheslav Argenberg via Wikimedia Commons

szép kártya
kereskedő deviza trader currency
ebolavirus
A Credit Suisse svájci bankóriás homlokzata. Fotó: Shutterstock
sándor palota budapest fiatal nő getty stock
kukás közterület kuka
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
2022. november 16.
Private Investor Day 2022/2.
2022. november 30.
Agrárszektor Konferencia 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
norvegia_shutter-20171116