Putyin Berlusconi Roma talalkozo 2019
Globál

Megszólalt Európa fekete báránya: Putyint belerángatták a háborúba

Portfolio
Silvio Berlusconi meghökkentő állításokat tett egy csütörtök esti rádióinterjúban. Legfőbb kijelentései közé tartozott, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnököt valójában rávették Ukrajna megszállására, és tisztességes embereket akart Kijev élére állítani - írta meg a Reuters.

Az olasz vezető, akinek Forza Italia pártja tagja annak a jobboldali koalíciónak, amely a most vasárnapi olaszországi parlamenti választások nagy esélyese, régóta barátja Vlagyimir Putyinnak.

Putyint a szeparatista területeken élő orosz nép, a pártja és a miniszterei sürgették, hogy ezt a különleges műveletet hozza létre

- mondta Berlusconi a RAI olasz közszolgálati televíziónak csütörtökön késő este, ráadásul a háború hivatalos orosz megfogalmazását használva. Berlusconi szerint Oroszország eredeti terve az volt, hogy egy hét alatt elfoglalja Kijevet, és a jelenlegi ukrán elnököt, Volodimir Zelenszkijt a Putyin által kijelölt, tisztességes emberek kormányával váltja fel, majd ezt követően az orosz hadsereg távozik.

Kérlek, védj meg minket, mert ha nem védesz meg minket, nem tudjuk, hol végezzük

- Berlusconi szerint ezzel a kéréssel fordultak a kelet-ukrajnai oroszbarát szeparatisták Putyinhoz, ami a mostani háború kirobbanásához vezetett.

Az orosz háborús célokról való értekezés azért is meglepő Berlusconi részéről, mert Putyin kinyilvánított célkitűzései jelentősen megváltoztak a hét hónapos háború kezdete óta. A Kijev környéki visszavonulást, majd a harkivi vereséget követően Putyin és a Kreml által hangoztatott fő cél jelenleg a többségében oroszbarát szeparatisták által ellenőrzött donbaszi területek biztosítása és annektálása.

Még azt sem értettem, hogy az orosz csapatok miért szóródtak szét Ukrajnában, miközben szerintem csak Kijev környékén kellett volna maradniuk

- mondta a 85 éves Berlusconi.

A most leköszönő miniszterelnök, Mario Draghi alatt Olaszország az ukrán inváziót követően az Oroszországgal szembeni nyugati szankciók egyik fő támogatója volt. Giorgia Meloni, a felméréseket vezető Olaszország Fivérei párt elnöke többször is ígéretet tett arra, hogy nem változtat országa külpolitikáján a várható hétvégi győzelmet követően. A hét közepén pedig már Matteo Salvini, a Liga elnöke is a választási kampány egyik nagy meglepetéseként megváltoztatta orosz-barát nézeteit és felsorakozott a Putyin-ellenes tábor mögött.

A politikai ellenfelek széleskörű felháborodása miatt Berlusconi pénteken közleményt adott ki, amelyben kijelentette, hogy nézeteit a sajtó túlságosan leegyszerűsítette.

Az Ukrajna elleni agresszió indokolatlan és elfogadhatatlan, és a Forza Italia álláspontja egyértelmű. Mindig az EU és a NATO mellett leszünk

- írta pénteken az egykori olasz miniszterelnök.

Címlapkép forrása: Wiki Commons

Orban Viktor parlament energiaugyi bejelentesek
GettyImages-1429689600
Erdogan
2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. október 4.
A Masterplast sztori a tőzsdén!
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Meddig esik az OTP? Mekkora galibát okozhat feszült helyzet a részvénypiacnak?
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
ukrajna