Előfizetői tartalom

Ukrajnának többre van szüksége az EU-tól – Nem elég a "politikai közösség"

Az Emmanuel Macron által májusban elindított Európai Politikai Közösség gondolata kezd formát ölteni. Macron „a politikai koordináció platformját” szeretné létrehozni az Európai Unió tagállamai és szomszédországai között. A francia elnök szerint ez lehet a „megfelelő válasz” arra, hogy „stabilizáljuk szomszédságunkat” az Oroszország által elindított háború, valamint az ennek következtében Ukrajnának és Moldovának biztosított EU-tagjelölti státusz fényében. A cél az lenne, hogy az EU-hoz csatlakozni szándékozó országok már a hivatalos EU-belépés előtt érezzék az európai klubhoz való tartozást.

A Macron kezdeményezésén alapuló informális csúcstalálkozót október 6-án rendezik meg Prágában, miután jelenleg Csehország tölti be az EU soros elnökségét. Az EU negyvennégy országot hívott meg, köztük az Egyesült Királyságot, Törökországot és az EU-tagjelölt államokat. Miközben a Macron kezdeményezésével szembeni kezdeti ellenérvek – amelyeket sokan az EU-bővítés...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái