Előfizetői tartalom

Az eltitkolt atomkatasztrófa: a vég nélküli pusztítás szelleme máig kísért Oroszországban

Míg Csernobil és Fukusima nevét szinte mindenki hallotta már, mivel ezek a világ legsúlyosabb atomkatasztrófáinak helyszínei, addig a legkorábbi eset történetét szinte alig ismeri valaki, köszönhetően a szovjet államapparátus titkolózásának. A majaki vagy kistimi katasztrófa néven ismert esemény szőnyeg alá söprésének egy jelentős következménye az is, hogy az ottani feldolgozó-üzem máig működik, jelentősen terhelve a környezetét és rontva az ott élők életkörülményeit.

A szovjet fegyverkezési verseny a második világháborút követően is folytatódott. Az Ural közepén fekvő Cseljabinszk régió már korábban is a harckocsi-gyártás fellegvárának számított, így nem okozott meglepetést, hogy a kor legmodernebb fegyverének hitt atomfegyver-előállítás is odaköltözött. A majaki atomkombinát a második világháborút követően szinte hihetetlen...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés