FONTOS Itt a fordulat? A vártnál sokkal gyengébb az amerikai gazdaság
 
Előfizetői tartalom

Meddig tolerálja a korrupciót egy társadalom? – Elnököt választana a közel-keleti ország, ha hagynák

Libanon az utóbbi időszakban a korrupció, a nepotizmus és a gazdasági összeomlás közepette kitartóan a nemzetközi hatalmak ütközőzónájaként szolgál a Közel-Keleten. Eddig is jellemző volt a turbulencia az ország politikai helyzetére, több elnököt és miniszterelnököt is megöltek, sokáig nem sikerült betölteni az elnöki pozíciókat, és a választások kiírása is többször késett, így az ügyvivő kormányok sem voltak ritkák. Idén azonban az elmúlt 150 év legnagyobb gazdasági összeomlása közepette sikerült lebonyolítani egy parlamenti választást, kormányt viszont már nem tudtak alakítani, és október 31 óta elnöke sincsen az országnak, ami még libanoni léptékkel mérve is egyedi helyzet.

Libanon a Közel-Kelet legjelentősebb keresztény közösségeivel rendelkező országaként, a közel-keleti vallási sokszínűség és tolerancia szimbóluma volt sokáig. Mostanában azonban a gazdasági összeomlás, és a korrupt politikai elitek jutnak az emberek eszébe az országról.

Az 1975 és 1990 közötti polgárháború borzalmain túl, az elmúlt évtizedekben is voltak jelentős kihívások a libanoni politikai elit számára; többször előfordult, hogy nem sikerült elnököt, vagy miniszterelnököt választania az országnak, és évekbe telt mire egy ilyen konfliktus feloldódott. 2022 végére azonban az országnak sikerült abba, a még libanoni léptékkel is kiemelkedő helyzetbe kormányoznia magát, hogy sem törvényesen kinevezett kormánya, sem pedig megválasztott elnöke nincsen.

A taifi keretek

Michel Aoun elnöki mandátuma 2022 október 31-én járt le. Az azt megelőző hetektől kezdve egészen mostanáig tízszer ült össze a libanoni parlament, hogy titkos szavazáson új elnököt válasszon, azonban egyszer sem járt sikerrel. Ez azonban messze nem a véletlen műve, és nem is egy egyszeri helyzet.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés