Előfizetői tartalom

Afrika legnépesebb országa a világ egyik legnagyobb olajkincsével nagy lépést tervez tenni a demokrácia útján

Nigériában a mai nap elnök- és parlamenti választásokat tartanak. Ez elsőre távolinak és érdektelennek tűnhet, azonban számos érv szól amellett, hogy az idei választás más lesz, mint a korábbiak, és még a magyar olvasó életére is nagyobb hatással lehet, mint azt elsőre várná. Nigéria Afrika legnépesebb országa, egyik legnagyobb gazdasága, ahol talán meglepő módon kimutatható szintű magyar gazdasági és politikai kapcsolatok is vannak. Az ország óriási potenciállal rendelkezik az elkövetkező évtizedekre, és kiemelkedő szerepet tud játszani az Oroszországtól függetlenedni próbáló Európa szénhidrogén-ellátásában is. Az ország tovább haladása a demokratikus úton az egész kontinens számára kiemelkedő fontossággal bírhat, és idén először a két nagy párton kívül egy igazi váratlan jelölt is feltűnt, aki ráadásul vezeti is a közvélemény-kutatásokat.

Nigéria Afrika legnépesebb országa, lakosainak száma több mint 210 millió, 500-nál is több különböző nyelvet beszélnek, és több mint 250 etnikai csoporthoz tartoznak, a lakosság több mint fele muszlim és 45 százaléka keresztény.

Miért fontos nekünk a nigériai választás?

Nyugat-Afrika legnagyobb gazdaságának fő bevételi forrása a kőolaj, de a szabotázsakciók, a vezetékek rossz állapota és a nagyüzemi méretű lopások megnehezítik a kivitelt - amint azt az MTI megjegyzi. A hatalmas bevételek ellenére a korrupció, az infrastruktúra fejletlensége, a szabályozás hiányosságai, az egyre halogatott szerkezeti reformok és a magas államadósság miatt a lakosság 40 százaléka, több mint nyolcvanmillió ember szegénységben él.

Nigéria lakossága rohamosan növekszik az elmúlt időszakban, és várhatóan ez a tendencia csak erősödni fog az elkövetkezendő évtizedekben. Ennek két fontos következménye van: egyrészt, egy itteni politikai és gazdasági instabilitás óriási migrációs hullámot tudna elindítani Európa felé. Szakértők szerint érdemben csökkenthetné a globális különbségeket, ha a népesebb afrikai országoknál is megindulna egy jelentős felzárkózás: fontos lenne, hogy olyan államok, mint Nigéria, Etiópia, Egyiptom, Kongó, Tanzánia és Dél-Afrika átvegyék Kína szerepét ebben az évszázadban.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés