Előfizetői tartalom

Ledobta a bombát a NATO egyik legerősebb tagja: félelmetes hadsereg épül Oroszország szomszédjában

Portfolio
Mozgalmas héten van túl Törökország, miután lerántotta a leplet több katonai fejlesztéséről is. A NATO egykori előretolt hadállását napjainkban földrajzi elhelyezkedése, geopolitikai és geostratégiai jelentősége megkerülhetetlenné teszi a nemzetközi diplomáciában. Az ország különleges helyzetének kihasználását azonban nagyban hátráltatja, hogy mindkét irányban (Kelet és Nyugat felé) is egy kölcsönös függőségi viszonyt alakított ki, többek között a hadiiparban, amely folyamatosan hátráltatja a török hadsereg modernizációját. A mostani bejelentések alapján azonban úgy tűnik, a hazai fejlesztéseknek köszönhetően Ankara nagy lépést tehet egy még ütőképesebb hadsereg létrehozása irányába.

Törökország és a NATO Bár a második világháborúban Törökország mindvégig semleges maradt, a háborút követő hatalmi játszmákból így sem tudott kimaradni. Sztálin a világháború végeztével hamarosan bejelentkezett a török területekre is: a keleti Kars tartomány visszaadását követelte (1878-1917 között tartozott a cári birodalomhoz), illetve orosz támaszpont létesítését...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés