Előfizetői tartalom

Tényleg szennyezett gabona ömlik Európára? Nem, de van egy hatalmas probléma

Az orosz-ukrán háború kezdete óta eddig egyetlen dologban sikerült megállapodnia a feleknek: kötöttek egy egyezményt, amely biztosítja, hogy Ukrajna fekete-tengeri kikötőiből gabonát lehessen exportálni a világpiacokra. Ezen egyezményt azonban időről időre meg kell hosszabbítani, legutóbb március közepén került erre sor. Bár ez volt a második hosszabbítás, nagyon úgy tűnik, hogy abban nem tudtak megállapodni a felek, hogy milyen időtartamra legyen ez érvényes. Az ukrán gabona szempontjából középtávon azonban nem csupán a kikötőkhöz való hozzáférés jelent gondot, hanem a háború olyan hatásai, amelyek magukat a termőterületeket érintik.

A fekete-tengeri ukrán gabonaexportot lehetővé tevő megállapodást március második felében, a lejárta előtt sikerült ismét meghosszabbítani; Ukrajna szerint 120 nappal, mivel az eredeti megállapodás legalább ennyit ír elő, Oroszország szerint azonban csak 60 nappal.

A búza és a kukorica ára egyből csökkent, miután megújították a megállapodást, a 120 és a 60 nap közötti eltérés azonban kockázati felárat jelent - mondta Dennis Voznesenski, a Rabobank csoport sydney-i székhelyű mezőgazdasági elemzője a Bloombergnek. Ha csak 60 napig tart a meghosszabbítás, akkor éppen a téli vetés betakarítása előtt jár le az egyezmény Ukrajnában Voznesenski szerint, ami azért fontos, mert ekkor Oroszországnak valószínűleg jobb lenne az alkupozíciója, mivel a világnak szezonális szempontból nagyobb szüksége lesz az ukrán gabonára. Ha 120 napos lenne a meghosszabbítás, az legalább a kezdeti betakarítási időszakot lefedné.

Oroszország ENSZ-nagykövete, Vaszilij Nebenzja a megállapodás meghosszabbítása előtt kijelentette, hogy az Európai Uniónak, az Egyesült Államoknak és Nagy-Britanniának most két hónapja van arra, hogy mentesítse szankciói alól az orosz agrárszektort. Nebenzja pontosan meghatározta, hogy Moszkva mit szeretne elérni:

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés