szu-24 ukrán légierő ukrajna orosz ukrán háború bombázó stock
Globál

Megoldották a lehetetlent az ukránok: ősrégi Szu-24-esre rakták rá a rettegett Storm Shadow rendszert

Portfolio
Szakértői körökben régóta találgatják, hogy milyen indítóplatformról használják az ukránok az Egyesült Királyság által nekik adományozott Storm Shadow cirkálórakétákat: Ben Wallace brit védelmi miniszter látogatása során kiderült, hogy régi, Szu-24MR harcászati felderítő repülőgépekre integrálták a fegyverrendszert.

Néhány hete jelentette be London, hogy Storm Shadow típusú cirkálórakétákat küldtek Ukrajnának, pár nappal ezután már meg is jelentek az első beszámolók arról, hogy a fegyverrendszereket sikeresen használták orosz célpontok ellen.

Mivel Ukrajna nem rendelkezik olyan repülőgépekkel, melyekkel „gyári beállítások” mellett kompatibilis lenne a brit légi indítású cirkálórakéta, a fegyverek transzferjét valószínűleg hosszas felkészítés előzte meg. Szinte biztosra vehető, hogy a brit mérnökök, műszerészek, repülési szakértők már hónapokkal a bejelentés előtt is azon dolgoztak, hogy biztosítsák az ukrán repülőgépek kompatibilitását a brit rakétarendszerrel.

Ben Wallace brit védelmi miniszter látogatása során kiderült az is, hogy pontosan melyik repülőgéptípust építették át az ukránok, egy helyszíni, dedikált fotóról világossá válik, hogy az ukrán légierő Szu-24MR típusú harcászati felderítő repülőgépeit szerelték fel a Storm Shadow rakétákkal.

A Szu-24MR a Szu-24-es harcászati bombázócsalád felderítő változata, az első Szu-24-esek az 1970-es években, az első MR altípusok az 1980-as években álltak hadrendben a szovjet légierőben. A Szovjetunió felbomlása után az ukrán légierőnél közel 200 Szu-24-es maradt, de a 2014-ben kezdődő orosz-ukrán konfliktus miatt az ukrán légierő alkatrész-ellátásával problémák akadtak és egyes források szerint a háború kezdetére csupán durván 24 Szu-24-es maradt röpképes.

moszkva-voros-ter-oroszorszag-kreml
török líra
szerbia-koszovo-konfliktus
2023. június 7.
Portfolio Property X 2023
2023. június 8.
Portfolio Balaton Business Forum 2023
2023. június 1.
Financial IT 2023
2023. június 6.
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Sales manager

Sales manager

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
kijev háború