ukrán katonák
Globál

Megindultak az orosz atomfegyverek Belaruszba, a Wagner elhagyja Bahmutot – Háborús híreink pénteken

Portfolio
Megkezdődött a taktikai atomfegyverek átszállítása Oroszországból Belaruszba – jelentette be csütörtökön Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök. A Wagner zsoldoscsoport eközben megkezdte a kivonulást Bahmut városából. Az Egyesült Államok vizsgálatot indított az ukránbarát egységek hétfői belgorodi behatolása nyomán, melynek során felvételek szerint a fegyveresen amerikai katonai járműveket is használtak. Mark Milley vezérkari főnök nem tudta biztosan megmondani, hogy amerikai fegyverszállítmányok is voltak-e az Oroszországba betörő egységeknél, de hangsúlyozta, Washington felszólította Ukrajnát, ne használjanak amerikai fegyvereket Oroszország elleni közvetlen támadásnál. Az amerikai titkosszolgálat szerint ukrán egységek állhattak a május 3-i, Kreml elleni dróntámadás mögött, de Volodimir Zelenszkij vélhetően nem volt informálva előre az incidensről.

Aggódik az EU: „amit Oroszország csinál, az extrém veszélyes eszkaláció”

Extrém veszélyes eszkalációnak nevezte Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője azt, hogy Oroszország atomfegyvereket telepít Belaruszba – írja a Sky News.

Tovább a cikkhez

Úgy néz ki, megúszta az Ivan Hursz: kikötött az értékes orosz hajó Szevasztopolnál

Több, állítólag friss felvétel is előkerült az Ivan Hurszról, arról az orosz hadihajóról, melyet a napokban ukrán tengerészeti drónok támadtak meg. Nagyon úgy néz ki, hogy az értékes orosz hírszerzőhajó lényeges sérülés nélkül megúszta az incidenst és kikötött Szevasztopolnál.

Tovább a cikkhez

Sosem látott videó került elő az Oroszország területét ért támadásról

Eddig sosem látott videót publikált a Szabad Oroszország Légió nevű, Kijevhez lojális fegyveres szervezet a Belgorodot ért támadásról.

Tovább a cikkhez

Benyújtotta a kérelmet Ukrajna: 48 darab F-16-ost akarnak a NATO-tól

4 repülőszázadnyi, azaz pontosan 48 darab F-16-os vadászbombázót kért az ukrán védelmi minisztérium nyugati partnereitől.

Tovább a cikkhez

Olyan nyilatkozatot tett Rutte, aminek nagyon nem fognak örülni Kijevben

Egy ideig szinte borítékolható volt, hogy Hollandia lesz az első olyan ország, amely F-16-os vadászbombázókat küld Ukrajnának, Mark Rutte holland miniszterelnök azonban ma olyan nyilatkozatot tett, mellyel jelentősen hűtötte a várakozásokat.

Tovább a cikkhez

Lavrov: Oroszország már békét kötne, de Ukrajna nem akar tárgyalni

Oroszország szeretné diplomáciai úton rendezni az ukrajnai konfliktust, de Ukrajna és „nyugati mestereik” nem hajlandók tárgyalásokat kezdeni – mondta Szergej Lavrov Li Huj kínai különleges küldöttnek.

Tovább a cikkhez

Megnézte Prigozsin a Wagner-bunkereket, közben végig az orosz védelmi minisztériumot trollkodta

Újabb alakulatlátogatós videót tett közzé Jevgenyij Prigozsin, a Wagner csoport vezére, melyen a zsoldosbrigád bunkereit látogatja meg, vélhetően valahol az ukrajnai frontvonalakhoz közel.

Tovább a cikkhez

Egyetlen videó, amely remekül leleplezi, hogy miért is ilyen inaktív az orosz légierő

Érdekes videó került ki a belgorodi Grajvoront ért támadásról: jól látható rajta, ahogy egy Szu-34-es vadászbombázó az Ukrajnából érkező, állítólagos partizánokat bombázza. A videó érdekes betekintést ad az orosz légierő képességeibe és talán részben megmagyarázhatja az orosz katonai repülés háború kezdete óta nyomottnak mondható aktivitását is.

Tovább a cikkhez

Üzent Olaf Scholz, tárgyalna Vlagyimir Putyinnal

Olaf Scholz német kancellár kijelentette, hajlandó tárgyalni Vlagyimir Putyinnal - írta meg a Politico.

Tovább a cikkhez

Szépen kipofozták az oroszok az ősrégi T-62-est, de így sem húzta sokáig az ukrán fronton

Megsemmisített az ukrán haderő egy modernizált T-62-es harckocsit Marinka körül.

Tovább a cikkhez

Pozitívan fogadta Moszkva a vatikáni békemisszió hírét

Oroszország pozitívan fogadja a Vatikán abbéli törekvéseit, hogy lezárják az orosz-ukrán háborút, ugyanakkor nincs egyelőre szó arról, hogy a Vatikán békemissziót szervezne Oroszországba – írja a Reuters orosz források alapján.

Tovább a cikkhez

Leleplezték, hogyan juthatnak el Oroszországba a kamikaze drónok

Amióta kiderült, hogy Irán drónszállítmányokkal támogatja Oroszországot, jelentősen megugrott a Kaszpi-tengeren azon hajók száma, amelyeknél hiányosak a nyomon követésükre vonatkozó adatok. Mindez arra utalhat, hogy a két ország a tengeren bonyolítja le a fegyverkereskedelem jelentős részét – írja a CNN.

Tovább a cikkhez

A nyáron megkezdik az ukrán pilóták kiképzését F–16-osokra

Hollandia Dániával és az Egyesült Államokkal együtt azon dolgozik, hogy még a nyáron megkezdjék az ukrán pilóták F–16-os vadászgépek vezetésére való kiképzését – jelentette be Kajsa Ollogren védelmi miniszter Twitter-bejegyzésében.

A miniszter az amerikai védelmi miniszterrel, Lloyd Austinnal, és az ukrajnai katonai ellátásban együttműködő, 50 országot tömörítő nemzetközi kapcsolattartó csoporttal folytatott egyeztetést követően közölte a hírt.

Austin pénteken azt nyilatkozta, hogy a következő hetekben az Egyesült Államok a programban vezető szerepet vállaló Hollandiával és Dániával együttműködve kidolgozza a kiképzés kereteit az F–16-os vadászrepülőkre ukrán pilóták számára. Elmondta azt is, hogy Norvégia, Belgium, Portugália és Lengyelország már felajánlotta segítségét a képzési programban, de még más országokét is várják.

Onno Eichelsheim, a holland fegyveres erők parancsnoka szerint a kiképzés körülbelül egy tucat pilótával kezdődik el. A kiképzendő pilótákat Ukrajna fogja kiválasztani, valószínűleg olyan személyeket, akik már tapasztalattal rendelkeznek szovjet MiG típusú vadászgépek kezelésében.

Lassan, de biztosan szeretnénk több pilótát fogadni a későbbiekben, azonban nem lehet nagy létszámmal kezdeni. Nekünk is tudni kell, milyen anyaggal dolgozunk

– hangsúlyozta. Hozzátette, hogy a kiképzésre sok időt kell szánni, a gyorstalpaló tréningeknek nincs értelme, mivel az F–16-os gépek kezelése bonyolult, hónapok kellenek a megtanulásához.

Megjegyezte azt is, hogy a képzésben való részvételhez az ukrán pilótáknak valószínűleg angolul is meg kell majd tanulniuk.

(MTI)

Klinikát ért orosz rakétatámadás Dnyipróban

Legalább 1 ember meghalt és 15 megsebesült, amikor orosz rakétatámadás érte egy klinika épületét az ukrajnai Dnyipro városában.

A sérültek között egy 3 és egy 6 éves gyermek is van. Két felnőtt állapota súlyos.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök emberiesség elleni bűncselekménynek nevezte a támadást.

(Kyiv Independent, Reuters)

A Michelin is kivonul Oroszországból

Eladja oroszországi érdekeltségeit a Michelin, írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

A Gazprom épületére mért csapást egy drón orosz területen

Egy drónról ledobott robbanószerkezet rongálta meg a Gazprom orosz állami gázóriás egyik adminisztratív épületét a Belgorodi területen – írja a Kyiv Independent.

Tovább a cikkhez

Újrarajzolná Ukrajna térképét Medvegyev, három forgatókönyvvel állt elő

Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök csütörtökön Telegram-oldalán írt arról, milyen három forgatókönyv képzelhető el Ukrajna általa elképzelt összeomlása után.

Tovább a cikkhez

Rejtélyes felvételek: a saját gépüket vagy az ukránok rakétáját szedte le az orosz légvédelem?

A közösségi médiában terjedő felvételek és híroldalak beszámolói szerint a katonai repülőtérnek otthont adó, Rosztovi területen elhelyezkedő Morozovszk felett lángolva zuhant az égből egy eszköz, amely a helyi orosz vezetés állítása szerint egy sikeresen lelőtt ukrán rakéta, míg nem hivatalos ukrán álláspontok szerint egy tévedésből lelőtt orosz repülőgép lehetett.

Tovább a cikkhez

Felszálltak a Tu–95-ösök, ismét tűz alá került Ukrajna

Újabb rakéta- és dróntámadást indítottak az oroszok Ukrajna ellen csütörtökről péntekre virradó éjjel – írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Japán új szankciókat vezetett be Oroszország ellen

Japán új szankciókat vezetett be pénteken Oroszország ellen, összhangban a világ hét vezető ipari demokráciáját tömörítő G7-csoport múlt hétvégi, hirosimai csúcstalálkozóján tett ígéretével.

Az új büntetőintézkedések értelmében befagyasztják 17 orosz állampolgár és 78 orosz szervezet vagyonát, valamint megtiltják 80 orosz szervezetnek szánt áru és szolgáltatás exportját – jelentette be Macuno Hirokazu japán kabinetfőtitkár, kormányszóvivő.

Az exporttilalom az ország hadiipari komplexumához kapcsolódó orosz vállalatoknak szánt termékekre, valamint építőipari és mérnöki szolgáltatásokra vonatkozik.

Japán elítéli Oroszország azon szándékát, hogy taktikai atomfegyvereket telepítsen Fehéroroszországba, és felszólítja mindkét országot, hogy hagyjon fel az ilyen feszültséget fokozó lépésekkel – hangsúlyozta Macuno Hirokazu. Hozzátette: az orosz nukleáris fenyegetést, az ilyen fegyverek használatát sohasem lehet megtűrni.

(MTI)

Hírszerzési jelentés: szükségmegoldással készülnek az oroszok a Krím védelmére

A brit védelmi minisztérium pénteken is közzétette hírszerzési jelentését az ukrajnai háborúról.

Tovább a cikkhez

Felvételek: dróntámadás érte az oroszországi Krasznodart

Péntek reggel robbanást hallottak a Fekete-tengerhez közeli orosz városban, Krasznodarban – írja a CNN a TASZSZ és a RIA orosz hírügynökségekre hivatkozva.

Tovább a cikkhez

Sötét jövőt vázolt fel Medvegyev

Dmitrij Medvegyev, Oroszország volt elnöke vietnami látogatásán azt mondta, a háború még évtizedekig el fog tartani – írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Az Egyesült Államok elítéli a taktikai atomfegyverek Belaruszba telepítését

Az Egyesült Államok határozottan elítéli, hogy Oroszország előkészületeket tett taktikai nukleáris fegyverek Fehéroroszországba telepítésére, de egyelőre nem tartja szükségesnek, hogy saját nukleáris stratégiáján változtasson – közölte az amerikai külügyminisztérium szóvivője helyi idő szerint csütörtökön Washingtonban.

Matthew Miller a lépést az orosz fél felelőtlen magatartásának minősítette. Megismételte azt az amerikai figyelmeztetést, hogy kémiai, biológiai, vagy nukleáris fegyverek bevetése az orosz-ukrán konfliktus során súlyos következményekkel járna. Hozzátette ugyanakkor, hogy az Egyesült Államok nem látja jelét annak, hogy Oroszország nukleáris fegyver bevetésére készülne.

Az amerikai külügyminisztérium ezt megelőzően jelezte, hogy 285 millió dollár értékben új légvédelmi rendszert kíván beszerezni Ukrajna számára.

A minisztérium szerdai keltezésű dokumentuma szerint az eszközökre egy arizonai székhelyű hadiipari vállalattal tervez szerződést kötni. A részletes leírás szerint közepes hatótávolságú, földi telepítésű NASAMS légvédelmi rendszerről van szó, teljes felszereléssel.

Az eszköz beszerzésére az ukrán kormány kérte az amerikai kormányát – derül ki a közleményből.

(MTI)

Megkezdődhet az ukrán pilóták kiképzése az F–16-osokra

Az F­–16-os vadászrepülők ügye Ukrajna számára hosszú távú kérdés, jelenleg a földi légvédelem az ország védelmének leghatékonyabb módja – közölte Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter és a Mark Milley, a hadsereg vezérkari főnöke csütörtöki washingtoni sajtótájékoztatóján.

Az ukrajnai katonai ellátásban együttműködő, 50 országot tömörítő Ukrajnai Védelmi Kontaktcsoport (Ukraine Defense Contact Group) online tanácskozása után Lloyd Austin szükségesnek nevezte, hogy megadják az ukrán légvédelem számára a további segítséget. Hozzátette, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei ennek érdekében tárgyalásokat folytatnak beszállítókkal további új légvédelmi felszerelések gyártásáról. Kiemelte a norvég–amerikai fejlesztésű NASAM közepes hatótávolságú légvédelmi rakétarendszert.

A miniszter beszámolt arról, hogy a következő hetekben az Egyesült Államok a programban vezető szerepet vállaló Hollandiával és Dániával együttműködve kidolgozza a kiképzés kereteit az F–16-os vadászrepülőkre ukrán pilóták számára. Elmondta azt is, hogy Norvégia, Belgium, Portugália és Lengyelország már felajánlották a segítségüket a képzési programban, de még mások országokét is várják.

Lloyd Austin közölte azt is, hogy az ülésen Olekszij Reznyikov ukrán védelmi számolt be az ukrajnai hadszíntér legújabb eseményeiről.

Az amerikai vezérkar főnöke úgy nyilatkozott, hogy az ukrán haderő nagyfokú rugalmasságról tett tanúbizonyságot a közelmúltban a Patriot légvédelmi rendszerek hatékony alkalmazásával, ami így lesz majd az F–16-os vadászrepülőkkel is.

Mark Milley tábornok ugyanakkor hangsúlyozta: a költség-haszon kockázatelemzések azt mutatják, hogy az ukrán légtér védelmében a leghatékonyabbak a már eddig is Ukrajna rendelkezésére bocsátott integrált légvédelmi rendszerek.

A légtér ellenőrzésének leggyorsabb és leghatékonyabb módja a földi védelem mind rövid-, mind közepes-, mind nagy hatótávolság esetében – fogalmazott a vezérkari főnök.

Az F–16-osokkal kapcsolatban megjegyezte, hogy 10 darab ilyen negyedik és ötödik generációs harci repülő összesen 1 milliárd dollárba kerül, és további 1 milliárd dollár a rendszerköltség, miközben az orosz hadsereg jelenleg 1000 darab ilyen kategóriájú vadászrepülővel rendelkezik. Aki ezzel fel akarja venni a verseny jelentős számú hasonló géppel kell rendelkeznie – hangsúlyozta.

A vezérkari főnök hozzátette, hogy az F–16-osoknak az idő előrehaladtával lehet szerepük, és Ukrajna megérdemli, hogy rendelkezzen ezekkel, viszont egy méretében és képességeiben szükséges légierő kiépítése időbe telik.

Most a legokosabb dolog az, amit eddig is követtek, vagyis, hogy Ukrajnát ellátták légvédelmi rendszerekkel annak érdekében, hogy a légtérbeli fölényt elvegyék az orosz féltől, ami egyben lehetővé tett szárazföldi sikereket is az ukrán haderő számára – mondta Mark Milley tábornok a nemzetközi Ukrajnai Védelmi Kontaktcsoport ülése után.

(MTI)

Kadirov: Csecsenföld több mint 26 ezer harcost küldött Ukrajnába

Csecsenföld több mint 26 ezer harcost küldött az ukrajnai hadműveleti övezetbe, akiknek csaknem fele önkéntes – közölte Ramzan Kadirov, Csecsenföld vezetője csütörtökön a Telegram-oldalán.

A különleges katonai művelet kezdete óta több mint 26 ezer embert küldtek Csecsenföldről a műveleti térségbe, köztük 12 ezer önkéntest, akik gyorsított kiképzésen estek át a Szpecnaz (különleges alakulat) orosz egyetemének gudermeszi bázisán. Jelen pillanatban Csecsenföld több mint hétezer harcosa védi Oroszország érdekeit a hadműveleti övezetben

– írta Kadirov.

Mint fogalmazott, a csecsen harcosok nemcsak a frontvonalon teljesítenek szolgálatot, de a műszaki-logisztikai ellátásban is közreműködnek.

(MTI)

Bejelentették: ő lehet az amerikai haderő új vezérkari főnöke

Charles Q. Brown tábornokot, az amerikai légierő parancsnokát jelöli az Egyesült Államok hadseregének vezérkari főnökévé Joe Biden elnök.

Tovább a cikkhez

Ennyien érkeztek Ukrajnából Magyarországra csütörtökön

Magyarország területére 2023. május 25-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 5828 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4436 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

(MTI)

Megindultak az orosz atomfegyverek Belaruszba, a Wagner elhagyja Bahmutot – Háborús híreink pénteken

Megkezdődött a taktikai atomfegyverek átszállítása Oroszországból Belaruszba – jelentette be csütörtökön Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök. A Wagner zsoldoscsoport eközben megkezdte a kivonulást Bahmut városából. Az Egyesült Államok vizsgálatot indított az ukránbarát egységek hétfői belgorodi behatolása nyomán, melynek során felvételek szerint a fegyveresen amerikai katonai járműveket is használtak. Mark Milley vezérkari főnök nem tudta biztosan megmondani, hogy amerikai fegyverszállítmányok is voltak-e az Oroszországba betörő egységeknél, de hangsúlyozta, Washington felszólította Ukrajnát, ne használjanak amerikai fegyvereket Oroszország elleni közvetlen támadásnál. Az amerikai titkosszolgálat szerint ukrán egységek állhattak a május 3-i, Kreml elleni dróntámadás mögött, de Volodimir Zelenszkij vélhetően nem volt informálva előre az incidensről.

Címlapkép: Ukrán katonák Donyeck megyében 2023. május 11-én. Vincenzo Circosta/Anadolu Agency via Getty Images

Az év legrosszabb napja az amerikai tőzsdéken
Fiatal nő befektetés számolás
Európai Tanács
olaj
koszovó
Szudán
2023. június 7.
Portfolio Property X 2023
2023. június 8.
Portfolio Balaton Business Forum 2023
2023. június 1.
Financial IT 2023
2023. június 6.
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Sales manager

Sales manager

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
koszovó