Biztosra akartak menni az oroszok: ráküldtek egy Lancetet az ukrán Leopard 2A6-osra

Portfolio
Friss felvétel került elő az ukránok orihivi offenzívájának utóéletéről. Ezúttal egy orosz Lancet típusú kamikaze-drón támadását láthatjuk a felvételen, amely egy elhagyott Leopard 2A6-os harckocsit talált el.

Az alábbi felvétel egy orosz Telegram-csatornáról származik, Julian Röpcke német újságíró osztotta meg. Az oroszok egy Lancet-családba tartozó kamikaze-drónnal támadnak egy elhagyott ukrán Leopard 2A6-os harckocsit.

A videó valószínűleg több napos, de csak most került elő.

Az orosz-ukrán háborúban gyakori, hogy a két harcoló fél elhagyott harcjárműveket semmisít meg drónokkal, azzal a céllal, hogy az ellenség ne tudja ezeket megmenteni a harctérről, majd javítás után ismét hadrendbe állítani. Ez volt valószínűleg az indoka annak, hogy az oroszok ezt az egyértelműen már elhagyott Leopard 2-est ismét megküldték egy drónnal.

A harcjármű láthatólag nem semmisül meg a Lancet-támadás után sem: a harckocsi automata tűzoltó-berendezése működésbe lép és megfékezi a küzdőtérben keletkezett lángokat.

Jelenleg úgy néz ki, az orosz haderő katonái már mindössze 1-2 kilométerre vannak az orihivi ukrán támadás maradványaitól: jelenleg megvan a kockázata annak, hogy félig-meddig működőképes Leopard 2-es harckocsik és M2 Bradley gyalogsági harcjárművek jutnak orosz kézre.

A Leopard 2A6 az ukrán haderő legmodernebb tankja: összesen 21 ilyen harckocsit kapott Ukrajna Portugáliától és Németországtól, ebből legalább kettőt elvesztettek Orihivnél.

Címlapkép: német Leopard 2A6-os hadgyakorlaton. A fotó illusztráció. Forrás: Soeren Stache/picture alliance via Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF