Előfizetői tartalom

Valós veszélye lehet a nukleáris katasztrófának Zaporizzsjában - Mit jelent ez Magyarországra nézve?

Portfolio
A Zaporizzsjai atomerőmű (angol rövidítéssel ZNPP) az elmúlt napokban ismét a tudósítások középpontjába került, miután Oroszország és Ukrajna egymást vádolta meg azzal, hogy kedd éjszaka levegőbe repítik a nukleáris komplexumot. Bármilyen rossz állapotba kerül Európa legnagyobb erőműve, a tudósok figyelmeztetnek, a csernobili balesethez hasonló forgatókönyv nem valósulhat meg. Ennek ellenére reális feltételezés, hogy bármilyen véletlen vagy szándékos nukleáris katasztrófa történik, az Magyarországot is érintheti.

Mit kell tudni Európa legnagyobb atomerőmű-komplexumáról? A zaporizzsjai atomerőmű hat szovjet tervezésű, vízhűtéses és vízmoderátorú VVER-1000 V-320-as reaktorral rendelkezik, egyenként 1000 MW teljesítménnyel (ez három darab Paks I-el ér fel). A reaktorok működésük alapján a nyomottvizes reaktorok típusába tartoznak, ez egy létfontosságú különbség az egykori csernobili...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés