Előfizetői tartalom

Miért támadja Ukrajna Bahmut térségét, ha nincs stratégiai jelentősége a városnak? – Itt van öt lehetséges magyarázat

Portfolio
Bár már a nyári offenzíva kezdetén is voltak próbálkozások Ukrajna részéről, hogy előrehaladást érjen el Bahmut térségében, az erőfeszítések az elmúlt hetekben felerősödtek, miközben a déli területeken alábbhagyott az orosz állások elleni szárazföldi támadások intenzitása. Kijev most jelenleg három területen próbálja meg áttörni az orosz védvonalakat, ebből az egyik cél pedig úgy tűnik, a pár hónappal ezelőtt elvesztett Bahmut bekerítése és visszafoglalása. Itt van 5 lehetséges magyarázat arra, miért váltott hirtelen irányt az ukrán haderő.

Hogy alakult a szektor az offenzíva előtt? Bahmut orosz ostroma, vagy ahogy a várost elfoglaló Wagner-zsoldosvezér, Jevgenyij Prigozsin nevezte, a „bahmuti vérszivattyú”, közel 9 hónap után, orosz győzelemmel ért véget. Május végén a Wagner-csapatok már a település legnyugatibb pontjait is (legalábbis, ahol épületek voltak találhatóak) ellenőrizték. Ezzel szemben Ukrajna...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés