Odessza a háború elején
Globál

Egyértelmű üzenetet küldött Moszkva: Kijev és Odessza is kell az oroszoknak

Portfolio
Az Orosz Védelmi Minisztérium nemrégiben tett közzé egy reklámfilmet, amelyben erős üzenetet küldenek az ukránoknak; az orosz katonák meg akarják szerezni maguknak Kijevet és Odesszát.

Elkezdett az X (korábban Twitter) nevű közösségi médiában terjedni egy felvétel, amely az orosz védelmi minisztérium nem túl burkolt üzenetét sugározza. A felvételeken lövészárkokban harcolnak orosz katonák, majd egy nyugodtabb pillanatban két fegyveres szóba elegyedik egymással. A párbeszédben elhangzik, hogy ameddig az egyikük a „háború végeztével Kijevben szeretne letelepedni”, addig a másikuk „kedveli a tengert, ezért szívesen venne lakást Odesszában”.

A kvázi burkolt utalások azután válnak egyértelművé, hogy a videóban azt üzenik a katonai szolgálatban gondolkozó orosz állampolgároknak, hogy kiválaszthatják a háború után álmaik városát, legyen szó akár Kijevről, akár Odesszáról.

A háború első szakaszában intenzív szárazföldi támadás érte Kijevet, de 2 hónap után kivonultak az ukrán főváros körül az oroszok. Azóta inkább dróncsapásokkal támadják a várost. Odessza már 2014-ben is a figyelem középpontjába került, ekkor szeparatista mozgalmakat akartak itt is kirobbantani az oroszok. A terv nem jött össze, azóta többnyire a kiemelkedő gabonakereskedelmi központ szerepe miatt kerül a város a figyelem középpontjába. A gabonaalku felmondását követően az oroszok heves rakétatámadásokban próbálják megsemmisíteni Odessza kikötőjét.

A videóban elhangzó mondatok egyelőre finoman fogalmazva is túlzónak hatnak.

Az orosz csapatok rendkívül messze vannak az említett városoktól, ráadásul éppen az ukránok ellentámadásaival fokozatosan újabb területeket nyernek vissza Ukrajnában.

Hatalmas fordulatnak kellene bekövetkeznie a háború eddigi menetében, hogy komolyan kelljen aggódni Kijevben vagy Odesszában egy esetleges orosz támadástól.

A címlapképen Odessza belvárosa látható 2022 márciusában, egy hónappal az orosz invázió kezdete után. Címlapkép forrása: STR/NurPhoto via Getty Images

Csárt
otp bankfiók belső és külső képek, logó
repülőgép
amerikai gazdaság amerikai gdp
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2023. október 17.
Budapest Economic Forum 2023
2023. november 9.
Gen Z Fest /Green
2023. november 8.
Portfolio Investment Day 2023
2023. október 18.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
kaszpi-tenger-kaukazusi-regio-azerbajdzsan-ormenyorszag-gruzia-turkmenisztan-uzbegisztan-iran