Előfizetői tartalom

Az ukrajnai háború nem várt hatása: teljesülhet Kína egyik régi, nagy álma

Portfolio
Az ukrajnai háború következtében Oroszország nemzetközi elszigeteltsége megnőtt és a nagy nyugati cégek is csökkentették az országban a tevékenységüket. Ez azt is jelentette, hogy a stratégiai fontosságú északi-sarkköri beruházásokhoz új tőkeerős partnerre lett szüksége Moszkvának. Ebben Kínára talált szövetséges, aki már régóta szeretett volna a térségbe benyomulni - írja a Wall Street Journal.

Kína régóta szeretné a gazdasági befolyását kiterjeszteni az Északi-sarkvidék területeire is. Ezt viszont korábban még Oroszország is blokkolta előtte, Moszkva számára elsősorban a saját érdekei védelme játszotta a főszerepet a nyersanyagban gazdag területen. Az ukrajnai inváziót követően megnövekedett Oroszország nemzetközi elszigeteltsége. Ez egyben azt is jelentette...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés