Előfizetői tartalom

Kiengedte a palackból a szellemet a Hamász – Az egész régiót lángba boríthatja a terrortámadás?

Portfolio
A gázai Hamász terrorszervezet október 7-i, Izrael ellen indított támadása rég nem látott válaszcsapást eredményezett Jeruzsálem részéről, ugyanakkor többen tartanak attól, hogy a lokális harcok regionális háborúvá szélesedhetnek, az Irán által vezetett „ellenállás tengelye” pedig aktívabban részt vehet a harcokban. Nézzük, mekkora esély van erre.

A Hamász októberi támadása után mindössze két kérdés maradt nyitva: mikor fog elesni a Gázai övezet, és mely szomszédos államokra fog átterjedni a konfliktus. A libanoni Hezbollah és a jemeni Húszi lázadók is azonnal kiálltak a gázai palesztinok mellett, és korlátozott támadásokba kezdtek a régióban, ugyanakkor egyre inkább úgy tűnik, hogy a saját halálos ítéletüket írták alá, főleg azért, mert Irán valószínűleg elengedte a terrorszervezetek kezét.

A Hezbollah mozgósít

Amikor Izrael háborút hirdetett a Hamász ellen, a Hezbollah gyorsan, ugyanakkor meglehetősen lagymatag módon reagált: elszórt rakétázásba kezdtek Izrael északi részén, érdemi támadásra azonban nem került sor,

mitöbb Haszan Naszr Alláh Hezbollah-vezér kijelentette, hogy nem érkezett még el az idő az Izrael elleni háborúra.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés