Előfizetői tartalom

Csodafegyverekkel tömték Ukrajnát, a háború megfordítását várták tőle – Megnéztük, milyen eredménnyel

2023 volt az orosz-ukrán háború első teljes éve. Bár a frontvonalakon nem következett be igazán nagy változás idén, a két hadsereg – különösen az ukrán fegyveres erők, köszönhetően nyugati szövetségeseik támogatásának – rengeteg új platformot vetett be a másik legyőzésére. Cikkünkben azokat az „új” eszközöket igyekeztünk összeszedni, amelyek lehetőséget kaptak a képességeik bemutatására a harctereken. Az alábbi listán azokat tekintettük új eszközöknek, amelyek korábban nem jelentek meg az orosz-ukrán háborúban – így felkerült a listára az az M2 Bradley is, amely már több, másik konfliktusban bizonyított.

Harcjárművek

Ukrajna nyugati szövetségesei az idei év elején úgy döntöttek, hogy átlépik a sokadik „vörös vonalat” és modern, nyugati gyártmányú tankokat és egyéb páncélozott harcjárműveket küldenek Kijev készülő nyári ellentámadásához. Bár ezek a platformok lényegesen jobbnak minősülnek a legtöbb orosz/szovjet páncélosnál, az összfegyvernemi képességek kritikus hiánya megpecsételte az általuk felmutatható eredményeket a jelenleg is zajló háborúban.

Gyorsan hűtötte a kezdeti lelkesedést az is, hogy a várt mennyiségeknek csak töredékéhez jutottak hozzá az ukránok, annak egy részét ráadásul még hidegháborús (Leopard 1A5), vagy a hidegháborút épp csak átvészelő (Leopard 2A4) konstrukciók tették ki.

Az irányított páncéltörő fegyverek, rakéták és drónok megjelenése a modern harctereken azonban nagyon más világot teremtett azóta. A megfelelő aktív/passzív kiegészítő védelmi rendszerek hiányában a nyugati harcjárművek is pont ugyanolyan sebezhetőek maradtak, mint szovjet / orosz társaik. A megfelelő összfegyvernemi képességek, mint a modern légierő, az önjáró légvédelmi lövegek hiánya pedig ahhoz vezetett, hogy a gépesített alakulatokkal indított támadások az első napokban elvéreztek az ukrajnai harcmezőn.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés