Előfizetői tartalom

Nagy döntésre készülnek Oroszország szomszédjában: ennek biztosan nem fognak örülni Moszkvában

Portfolio
Finnországban vasárnap tartják az elnökválasztás második fordulóját, amely két jelölt között fog eldőlni: az egykori miniszterelnök, a jobbközép Alexander Stubb, illetve a volt külügyminiszter, a zöldpárti Pekka Haavisto között. Bár mindkét jelölt határozottan EU- és NATO-párti, árnyalatnyi különbségek vannak a két államfőjelölt programja között, elsősorban az észak-atlanti kötelék erősítését illetően. Mivel a félprezidenciális finn rendszerben a kül- és biztonságpolitika irányítása az elnök kezében van, az Európa nagy részén megszokottnál elvileg jóval nagyobb tétje van az államfőválasztásnak. Igaz, az általános irányvonalban nagy elmozdulásra nem kell számítani, akármelyik jelölt is győz vasárnap.

A finn politikai rendszer leginkább félelnöki rendszerként írható le. Az elnöknek nincs olyan jelentős hatalma, mint például Franciaországban, Szerbiában vagy Ukrajnában, de több jogosítvánnyal rendelkezik, mint azokban az alapvetően parlamentáris berendezkedésű köztársaságokban, ahol az elnököt közvetlenül választják (Lengyelország, Csehország, Szlovákia stb.), és pláne azokban, ahol a parlament választja (Magyarország, Németország, Olaszország stb.).

A finn alkotmány szerint

az ország kül- és biztonságpolitikáját az elnök irányítja,

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés