Előfizetői tartalom

Összeomlott Biden támogatottsága: már saját pártjában sem lelkesednek érte

Szabó Ákos
A hétvége folyamán újabb közvélemény-kutatást hoztak nyilvánosságra a 2024-es amerikai elnökválasztással kapcsolatban. A New York Times által publikált adatok megerősítették azt a véleményt, amiről a demokraták legszívesebben nem is hallanának: az amerikaiak többsége szerint Joe Biden túl idős, hogy hatékony elnök legyen, ráadásul ebben a korábban Bidenre szavazók többsége szintén egyetért. Ha ez nem lenne elég, a felmérés részletes bepillantást nyújt abba, hogy Biden támogatottsága pont a demokrata választói koalíció legfontosabb csoportjaiban zuhant be: a fiatalok, a nők és a feketék körében is kevesebben szavaznának rá most, mint négy évvel ezelőtt, illetve történelmi fordulat állhatott be a latinók preferenciájában is. A jelenleg nyerésre álló és választói bázisát egyre bővítő Donald Trump szimpatizánsai ezzel szemben sokkal lelkesebben állnak a republikánus jelölt újraválasztásához, mint demokrata társaik. A számok arról tanúskodnak, hogy van is okuk rá.

A hétvégén Joe Biden szempontjából megrázó, míg Donald Trump számára vállveregetésre alkalmat adó adatokat közölt a New York Times a Siena College-dzsal együttműködésben: a közvélemény-kutatásuk alapján a demokrata elnök támogatottsága gyakorlatilag összeomlott, a 2020-as elnökválasztási győzelméhez hozzájáruló szavazói bázisa pedig széthullóban van. Ráadásul

az amerikaiak 45 százaléka szerint Joe Biden életkora akkora problémát jelent, hogy nem képes ellátni az elnöki feladatait.

Ezzel szemben Donald Trumpról csupán a válaszadók 19 százaléka gondolja ugyanezt.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés