Ebből még nagy baj lehet: Ukrajna látványosan fittyet hány az Egyesült Államok figyelmeztetésére

Portfolio
Hiába dühöng az Egyesült Államok az orosz területeken található olajfinomítók elleni dróntámadások miatt, nagyon úgy tűnik, hogy Ukrajnát ez cseppet sem érdekli, és folytatja az orosz gazdaság elleni hadjáratát.

Még pénteken szivárgott ki, hogy az Egyesült Államok felszólította Ukrajnát arra, hogy függessze fel az orosz olajfinomítók ellen indított támadásait. A washingtoni figyelmeztetés akkor a kőolaj árának megugrására és az orosz megtorlásra figyelmeztetett.

Az olajárak már 15 százalékkal nőttek idén, miközben Joe Biden amerikai elnök most akarja beindítani elnökválasztási kampányát.

Felvételek szerint Ukrajna egy nappal később, péntekről szombatra virradóra sikeres csapást mért a szamarai régióban található Kujbisev olajfinomítóra, illetve sikertelenül próbáltak csapást mérni a Novokujbisevszk olajfinomítóra (a két létesítmény mintegy 10 kilométerre fekszik egymástól). Az orosz média később arról számolt be, hogy a Kujbisev olajfinomító leállt a dróntámadás következtében.

A Kujbisev olajfinomító a szamarai régió egyik legnagyobb olajipari üzeme, a Rosznyeft tulajdonában. A finomító tervezett kapacitása évi 7 millió tonna olaj. A Kujbisev olajfinomító által előállított termékek köre több mint 20 féle kőolajterméket tartalmaz, köztük benzint és dízelüzemanyagot.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF