Mégsem bír el olyan könnyen Gázával az izraeli hadsereg? Teljesen váratlan dologra készül Jeruzsálem

Portfolio
Nemzetközi katonai műveleti csoportot akar létrehozni Izrael arra, hogy Gáza megszállásában és a segélyek elosztásában segítsenek az izraeli haderőnek – értesült a Times of Israel.

Izrael elsősorban velük jó kapcsolatot ápoló arab országoktól kérne segítséget: az izraeli média szerint eddig három országgal egyeztetnek, köztük valószínűleg Egyiptom és az Egyesült Arab Emírségek vannak a listán. A műveleti csoportot az Egyesült Államok vezetné, de katonákat ők nem küldenének Gázába.

A műveleti csoport elsődleges feladata Gáza biztosítása lenne, vagyis rendfenntartó, békefenntartó feladatokat végeznének. Emellett fontos szerepük lenne a térségbe érkező segélyek elosztásában is.

Az Egyesült Államok állítólag támogatja az ötletet, azzal a feltétellel, hogy Izrael nem tartja megszállva Gázát, a háború után átadják a terület vezetését a Hamászhoz nem köthető palesztin szervezeteknek.

Azt nem tudni, pontosan miért van szükség a külföldi katonákra Gáza területén. Az Izraellel kritikus portálok szerint az egész azért történik, mert az izraeli hadsereg nem lesz képes hosszú távon súlyos vér- és reputációs veszteség nélkül megszállva tartani a térséget. Más portálok szerint egyszerűen arról van szó, hogy az arab katonák megjelenése a területen talán kevésbé váltana ki súlyos ellenreakciót a helyi lakosságból, így a segélyek elosztása is gördülékenyebben menne, mint jelenleg.

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF