Váratlanul újabb ország száll be Ukrajna felfegyverzésébe

Portfolio
Bosznia-Hercegovina kormánya eladja a felesleges fegyver és lőszerkészleteit Ukrajnának – döntött kedden az ország minisztertanácsa. Szarajevó szerint duplán nyernek az üzleten, mert az elmúlt 14 évben jelentős költségeket okozott a készletek raktározása.

Gojko Knežević, a bosznia-hercegovinai fegyveres erők vezérkari főnöke elismerte, hogy nehéz meghatározni a felesleges fegyverek pontos mennyiségét, de minél előbb megkezdik azok Ukrajnába szállítását. Az 1995-ös délszláv háború óta jelentős mennyiségű fegyver és lőszer maradt a raktárakban, ami jelentősen meghaladja a bosznia-hercegovinai fegyveres erők szükségleteit – számolt be az ukrán fegyveres erők parancsnoksága.

A 2005-ben 31 000 tonnára becsült többlet messze meghaladja a körülbelül 7 000 tonnás működési szükségletet.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) szerint a lőszerfelesleg jelentős biztonsági fenyegetést jelent, mivel eredete, kora és minősége gyakran meghatározhatatlan. E probléma megoldása érdekében az EU az EUFOR ALTHEA-val közösen több éve finanszírozza a lőszerfelesleg csökkentését, amelynek célja a biztonságos és védett környezet fenntartása Bosznia-Hercegovinában.

A bosznia-hercegovinai Dobojban egy, az EU által támogatott vállalkozás foglalkozik a fegyverek és lőszerek megsemmisítésével.

Eközben a súlyos lőszerhiánytól szenvedő ukrán védelmi erők nem várt helyről is készleteket kapnak az Oroszországgal vívott háborúhoz: az Egyesült Államok a közelmúltban jelentős mennyiségű, Irántól lefoglalt fegyvert és lőszert, köztük gépfegyvereket, mesterlövészpuskákat és rakétavetőket szállított Ukrajnának.

A címlapkép illusztráció. A fotó forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF