Kompromisszumot találhattak az uniós ukrán gabonavitában
Uniós források

Kompromisszumot találhattak az uniós ukrán gabonavitában

Portfolio
Az Európai Unió meghosszabbíthatja az Ukrajnával kötött vámmentes kereskedelmi megállapodását, miközben figyelembe veszi az aggódó gazdák túlkínálattal kapcsolatos kifogásait. Az Európai Parlament kereskedelmi bizottsága is megszavazta a tagállamok által is támogatott ideiglenes megállapodást, amely javasolja a vámfelfüggesztés és a kvóták egyéves meghosszabbítását, miközben egy vészféket vezetnek be, ha bizonyos termékek importja meghaladja a meghatározott küszöbértékeket. Viszont a Franciaország, Lengyelország és Magyarország által követelt búzakorlátozások nem szerepelnek még a javaslatban.

Ha az Európai Parlament április végi plenáris ülésén is jóváhagyják, a hosszabbítás lehetővé teszi Ukrajna számára a majdnem korlátlan hozzáférést az EU piacához 2025 júniusáig. A megnövekedett termelési és adminisztratív költségek, valamint a kereskedelmi megállapodás aggodalmai miatt Európa-szerte gazdatüntetések robbantak ki, legutóbb Lengyelországban és Belgiumban – emlékeztet a Bloomberg.

A szigorúbb küszöbértékek, valamint a vészfékrendszer – vagyis ha bizonyos termékekből túlzott mennyiség érkezne az EU piacára – több termék esetében lennének érvényesek. Az új szabályok a baromfi-, tojás-, cukor-, zab-, kukorica- és mézimportra is vonatkoznak. Ha az import meghaladja az átlagos mennyiségeket egy hosszabb referenciaidőszakból, amely 2021 második felétől 2023 végéig tart, akkor újra bevezetik a vámokat. Ez a módosítás csökkentheti Ukrajna vámmentes kvótáját 330 millió euróval.

Továbbá az Európai Bizottság jogosult a szükséges intézkedések meghozatalára, ha az ukrajnai importok jelentős zavart okoznak a tagállamok piacain. Az EP-ben viszont nem vették figyelembe a francia, lengyel és magyar kérést, hogy szigorúbb kvótát vessenek ki az ukrán búzaimportnál, azonban az Európai Bizottság jogot kap arra, hogy kiemelten figyeljen a gabona behozatalánál a piaci zavarokra, és azonnal vessen ki vámokat, ha az szükséges.

Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Az ukrajnai háború árnyékában szép csendben Amerika egy újabb pusztító konfliktusra készül

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
Újabb ország állítja le a balesetben érintett Boeing repülését