Az ukránok a Baltikumban mértek csapást az orosz flotta ékére
Globál

Az ukránok a Baltikumban mértek csapást az orosz flotta ékére

Portfolio
Támadás ért egy a Balti-tengeren állomásozó orosz haditengerészeti rakétahordozót, a Szerpuhovot. A műveletet állítólag az ukrán katonai titkosszolgálat különleges alakulata hajtotta végre Kalinyingrádban.

A Szerpuhov elleni az első támadás az orosz kézben lévő, Lengyelország és Litvánia között fekvő kalinyingrádi exklávéban. Az ukrán katonai hírszerzés közzétett egy videót, amelyen látható, amint lángok csapnak fel a hajó fedélzetén, kárt okozva a kommunikációs berendezésekben és a gépekben – írja a Bloomberg.

Az incidens akkor történt, amikor a Szerpuhov a kalinyingrádi Baltijszkban lévő haditengerészeti bázison dokkolt, alig több mint 20 kilométerre a lengyel határtól. A támadásról készült videó ellenére sem az orosz hadsereg, sem a Kreml tisztviselői nem ismerték el az incidenst.

A Szerpuhov egy Buján-osztályú romboló, amelyet a Zelenodolszki Tervezőiroda fejlesztett ki az orosz haditengerészet számára. A hajókat elsősorban a part menti zónákon belüli műveletekre tervezték, hogy megvédjék Oroszország hatalmas tengeri kikötőit. Kis űrtartalmuknak köszönhetően az óceánok és tengerek sekély részein, valamint Oroszország kiterjedt belvízi hajózási rendszerében is üzemeltethetők. Az osztály az egyik legfejlettebb és legmodernebb az orosz flottában.

Miközben az orosz erők újabb területeken törnek előre Ukrajnában, Kijev egyre gyakrabban veszi célba az orosz területen lévő katonai eszközöket és infrastruktúrát. Ezek az akciók közé tartoznak a dróntámadások és a robbantások, mint például a novemberi robbanás egy szibériai vasúti alagútban.

Címlapkép: Illusztráció – Az orosz haditengerészet "Uglics" nevű, "653" lajstromjelű Buján-osztályú hadihajója áthalad a Dardanellák-szoroson a törökországi Canakkaléban 2019. július 16-án. A fotó forrása: Murat Yuksel/Anadolu Agency/Getty Images

Kiszámoló

Más miért nem tanult?

Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóztatja az állam a vagyont, amikor azt eleve már adózott pénzből vettem, s ez így már

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eljöhet a benzinkutak bosszúja
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kezdő befektető kalauz - grafikonok, megbízások

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
emmanuel macron