Videó: lemásolhatták az ukránok Oroszország egyik legjobb fegyverét, be is vetették gyorsan

Portfolio
Kijev az elmúlt pár hónapban gyakran hangsúlyozta, hogy a nyugati fegyverszállítmányok hiánya katasztrofális következményekkel járhat, azt azonban nem lehet állítani, hogy minden fegyvernemből külső beszállítókra hagyatkoznak: az ukrán fegyveres erők által készített videón éppen egy új drónt tesztelnek élesben.

Az X-en (korábban Twitter) megjelent, mindössze pár másodperces videón az látható, amint egy lökhajtással felszálló drón a levegőbe emelkedik, később pedig eltalál egy orosz 9A317 Buk légvédelmi rendszert (pontosabban annak TELAR komponensét, ami egy kombinált rakétaindító platform és radarállomás).

A videón látható fegyver hivatalos elnevezése RAM X, de gyakran emlegetik "Ukrolancet"-ként is, utalva arra, hogy az eszköz működési elve nagyban hasonlít az oroszok kifejezetten sikeres Lancet-drónjára.

A Lancet működési elve egyébként kifejezetten egyszerű:

a drónt egy indítósínről lövik ki, majd egy pilóta távirányítással elnavigálja a kijelölt célpontig. A Lancetek nem tudnak leszállni, ha eltévesztik a célt, egyszerűen megsemmisítik őket a levegőben.

Érdemes megjegyezni, hogy a felvételen nem látszik az, hogy milyen károkat szenvedett el a célba vett Buk, így a fegyver képességeiről maximum találgatni lehet.

Címlapkép forrása: Portfolio/Reuters

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF