Videó: frontra tolta Oroszország az egyik legmodernebb rendszerét, ennél kínosabban már nem is veszíthette volna el

Portfolio
Oroszország a harkivi régió határában állította fel az egyik legmodernebb GPS-zavaró berendezését, a több millió dolláros eszközt, azonban egy GPS-vezérelte drón semmisítette meg.

Az ukrán határszolgálat osztotta meg a videót a harkivi régióban felállított, az orosz haderőnél 2016-ban rendszeresített R-340RP „Pole-21” megsemmisítéséről. A videó azért különösen érdekes, mert az ukrán fegyveresek lényegében egy drónt küldtek a megsemmisítésére, a támadást ugyanakkor a zavaróberendezésnek illett volna megállítania.

A Pole-21 rendszer ugyanis antennák és nagy teljesítményű rádiójel-generátorok kombinációja, amelyek zavarhatják a GPS műholdak és a drónok, cirkálórakéták és az irányított légibombák - mint például az amerikai JDAM-ok - közötti rádiókapcsolatokat. A Pole-21 állítólag 25-30 kilométeres körzetben hatékony.

Nem ez volt az első Pole-21-es amelyet elveszített Moszkva: korábban október környékén sikerült egyet megsemmisíteni az ukrán erőknek, akkor egy amerikai JDAM-kittel felturbózott irányított légibomba segítségével.

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF