Ezt nem teszi zsebre Moszkva: már a kínaiak szerint is elveszítik a háborút

Portfolio
Feng Yujun, kínai Oroszország-szakértő szerint Moszkva elkerülhetetlen vereséget szenvedett Ukrajnában, ami mélyreható globális következményekkel járhat - jelentette a The Economist.

A pekingi egyetem professzora szerint az orosz-ukrán konfliktus már eddig is mindkét fél számára pusztító hatású volt, és mivel egyikük sem rendelkezik döntő előnnyel, a harcok hosszan elhúzódhatnak, a háborúnak pedig globális következményei lesznek.

Feng Yujun szerint a konfliktus alakulását négy fő tényező befolyásolja: az ukrán ellenállás és nemzeti egység szintje, az ukránoknak nyújtott nemzetközi támogatás mértéke, a modern hadviselés jellege (mint az az ipari erő és a parancsnoki, irányítási, kommunikációs és hírszerzési rendszerek kombinációja) és a döntéshozatal és információkezelés szintje.

Utóbbi esetén a szakértő szerint Oroszország komoly hátrányban szenved, az orosz elnök és környezete egy információs buborékban létezik, nincsenek pontos hírszerzési információk, nincsenek hatékony mechanizmusok a hibák felismerésére és javítására.

Ezek a tényezők együttesen vezetnek Oroszország vereségéhez, beleértve a Krím félszigetről való kivonulást is, még nukleáris képességei sem jelentenek garanciát a sikerre.

A nukleáris nagyhatalom Amerika nem vonult ki Koreából, Vietnamból és Afganisztánból?

- teszi fel a szerző a kérdést.

A háború fordulópont Oroszország számára. Míg Ukrajna feltámadhat hamvaiból és az Európai Unióhoz és a NATO-hoz való csatlakozás felé közeledhet, addig Putyin rezsimjét széles körű nemzetközi elszigeteltségbe taszította, és belső ellentétek feszítik az országot (Wagner-lázadás, etnikai villongások, terrortámadás). A háború tovább erősítette az egykori szovjet köztársaságokban azt a nézetet, hogy távolodniuk kell Oroszországtól, és hasonló nézetet vall az európai államok nagy része is.

Európa rádöbbent arra, hogy Oroszország milyen fenyegetést jelenthet. A NATO megerősödött, Svédország és Finnország pedig csatlakozott a szövetséghez.

Kína és Oroszország kapcsolatai egyáltalán nem rendezettek, Peking álláspontja visszatért a háború előtti, 2022 eleji "határok nélküli" álláspontról a hagyományos, el nem kötelezett politikához. Yujun szerint a Moszkva-Peking tengely nem létezik, csak Oroszország szeretné elhitetni a világgal.

A szakértő arra is figyelmeztet, hogy a háború befagyasztása csak egy szünetet jelentene a konfliktusban, amely még nagyobb veszélybe sodorná a világot.

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF