Kiszivárgott: ez lehet a nagy ukrán ellentámadás titkos terve

Portfolio
A brit The Sun napilapnak nyilatkozó szakértő szerint Ukrajna készül egy döntő támadásra Oroszország ellen. Ebben Storm Shadow rakéták, tengeri drónok és az újonnan érkező F-16-os repülőgépek segítségével megsemmisítenék a katonai utánpótlás szempontjából kulcsfontosságú Kercsi hidat, ezzel jelentős csapást mérve Putyin hadigépezetére és szimbolikus győzelmet aratva a Krím felett.

A Kercsi híd, Oroszország és a Krím közötti egyetlen szárazföldi összeköttetés, stratégiai fontosságú célponttá vált Ukrajna számára a fekete-tengeri konfliktusban. Bryan Clark, a Hudson Intézet vezető munkatársa és a Védelmi Koncepciók és Technológia Központ igazgatója szerint az építmény megsemmisítése kulcsfontosságú lehet a háború menetében, mivel ezáltal megszakadna egy létfontosságú orosz katonai utánpótlási útvonal. A híd elpusztításához komplex légi és tengeri támadásra lenne szükség, amely magában foglalná Storm Shadow rakéták és drónhajók bevetését is.

Az ukrán hírszerzés korábban már sikeresen hajtott végre támadásokat a híd ellen, amelyek jelentős károkat okoztak, de nem vezettek a szerkezet végleges megsemmisítéséhez.

Az ukrán katonai hírszerző ügynökség (HUR) bejelentette, hogy terveik szerint 2024 első felében elpusztítják a hidat. Ehhez nyugati gyártmányú irányított rakétákra van szükségük, amelyek képesek áttörni a Krím légvédelmi pajzsát.

A Storm Shadow rakéták kiemelt szerepet játszanak ebben a tervben, mivel nagy hatótávolságuk és precizitásuk révén képesek elérni és megsemmisíteni a célpontokat anélkül, hogy Ukrajna repülőgépei közvetlen veszélybe kerülnének. Azonban az ukrán légierő korlátai miatt aggodalomra ad okot az ilyen típusú támadások végrehajtásának képessége.

Az amerikai gyártmányú F-16-os vadászrepülőgépek érkezése javíthatja Ukrajna helyzetét, bár ezek még nem kompatibilisek a Storm Shadow rakétákkal. Alternatív megoldásként GPS-irányítású lőszerek használata merült fel, amely viszont a célpont eddigieknél szorosabb megközelítését igényelné. A híd alapjainak megtámadása további kihívást jelentene. Nagyméretű pilóta nélküli robbanóhajókat kellene bevetni az alapok destabilizálása érdekében. A Hudson Intézet vezető munkatársa szerint

egy nagyobb méretű drónhajó - például egy átalakított uszály vagy konténerhajó - lehetne a megoldás erre a problémára.

Ukrajna már bizonyította képességét arra, hogy sikeres tengeri dróntámadásokat hajtson végre Oroszországgal szemben. A fekete-tengeri flotta jelentős részét sikerült elsüllyesztenie vagy elérnie hogy azt az oroszok áthelyezzék más helyszínre. A Kercsi híd elleni támadás sikere jelentős stratégiai előnyt jelentene Ukrajnának, hiszen ezáltal megszűnne egy fontos orosz utánpótlási vonal, ami nyomást gyakorolhatna Moszkvára a konfliktus lezárása érdekében. Az ukrán erők folyamatos offenzív akcióival és innovatív megoldásaival Kijev demonstrálja eltökéltségét és képességét arra, hogy hatékonyan vegyen részt ebben az összetett konfliktusban.

Címlapkép forrása: Stringer/Anadolu Agency via Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF