Komoly kritikát kapott Izrael a világ egyik legfontosabb testületében

Portfolio
Nemrégiben ülésezett az ENSZ BT, ahol Kína is megszólalt az iráni-izraeli konfliktusról. Peking aggodalmát fejezte ki az események miatt, valamint önmérsékletre szólította fel a feleket, de Jeruzsálem felé komoly kritikát is megfogalmazott.

Kína képviselője felszólalt a Közel-Kelet legújabb háborújával kapcsolatban, ahol aggodalmait fejezte ki a háborúval kapcsolatban. Dai Bing, Peking ENSZ-nagykövete úgy fogalmazott, hogy

az akció közvetlen okaként megnevezett damaszkuszi támadás „rendkívül gonosz” tett volt Jeruzsálem részéről.

Április elsején a szír fővárosban követett el súlyos támadást a zsidó állam az iráni nagykövetség épülete ellen, amelyben több magasrangú katonai parancsnok is éltét vesztette. Teherán ezt az esetet nevezte meg közvetlenül a támadás kiváltó okaként.

Az esetet követően Irán számos alkalommal fenyegette meg Jeruzsálemet válaszcsapással, ezzel majdnem két hétig vártak. Dai Bing ezzel kapcsolatban aggodalmait fejezte ki, mivel attól tart, hogy a konfliktus tovább eszkalálódik és széleskörű háború fenyegeti az egész térséget. Ennek elkerülésére önmérsékletre szólította fel a feleket. A Gázai övezeten zajló konfliktusról is nyilatkozott a pekingi képviselő, ott azonnali tűzszünetet követelnek.

Címlapkép forrása: Eduardo Munoz Alvarez/Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF