FONTOS Bod Péter Ákos: Iparkodás – szerény eredmény, elmosódott kilátások
Olyat tettek a demokraták Ukrajna érdekében, amire évtizedek óta nem volt példa
Globál

Olyat tettek a demokraták Ukrajna érdekében, amire évtizedek óta nem volt példa

Portfolio
A Kongresszus házszabályi bizottsága átengedte azt a négy részre bontott segélycsomagot, amely biztosítaná Ukrajna, Izrael és a csendes-óceáni régió amerikai szövetségeseinek támogatását. Mivel a tervezetet ellenzi a republikánusok trumpista szárnya, elsősorban az Ukrajnának juttatandó 61 milliárd dollár miatt, Mike Johnson házelnöknek a bizottság demokrata tagjaira volt szüksége, hogy a három radikális republikánus ne akadályozza meg annak túlélését. Hasonlóra évtizedek óta nem lehetett példa, ami jelzi, mekkora a széthúzás a republikánus képviselők között.

Az Axios beszámolója szerint az amerikai képviselőház házszabályi bizottságának négy demokrata képviselője a testület öt republikánus tagjával együtt megszavazta, hogy a héten bemutatott négy törvényjavaslatból álló segélycsomagot szavazásra bocsássák.

A demokraták szokásjoggal bontó átállása elengedhetetlen volt a javaslat túléléséhez,

mivel a testület három keményvonalas, jobboldali populista képviselője (Thomas Massie, Ralph Norman és Chip Roy) a javaslatok blokkolása mellett voksolt. Thomas Massie a héten csatlakozott is kollégája, Marjorie Taylor Greene indítványához, amely elmozdítaná Mike Johnson republikánus házelnököt, aki szerintük

Bident és a demokratákat támogatja, és nem harcol a repubikánusok programjáért.

A házszabályi szavazások hagyományosan a pártbéli hovatartozás mentén szoktak zajlani. A lépés jól példázza, hogy a republikánus házelnöknek,

Mike Johnsonnak mennyire a demokratákra kell támaszkodnia a segélycsomag elfogadása érdekében

a pártja szűk alsóházi többsége és megosztottsága miatt. A mostani bizottsági szavazás után pénteken a képviselőháznak is el kell fogadnia a javaslatról szóló vitát meghatározó "szabályt." A demokraták várhatóan ezen is igennel fognak szavazni, hogy a republikánusok radikális trumpista szárnya ne tudja megtorpedózni azt.

A segélycsomag Izraelnek 26 milliárd dollárnyi támogatást biztosítana, az Ukrajnának szánt közel 61 milliárdos összegből 9 milliárdot pedig elengedhető kölcsönként adna át, továbbá egy kormányzati Ukrajna-stratégia elkészítését is előírná. Emellett több mint 8 milliárd dollárt nyújtana a csendes-óceáni szövetségesek, köztük Tajvan megsegítésére és Kína elrettentésére. A pakk negyedik része tartalmazza a TikTok betiltását, a lefoglalt oroszországi vagyon segélykifizetésre történő felhasználását és egyéb Oroszországgal, Kínával és Iránnal szembeni szankciókat.

A segélycsomaghoz vezető útról és a pártpolitikai vitákról itt írtunk bővebben.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Itt a nyár, itt a roaming frász ideje

Itt a nyár, a vakációk és ezzel együtt a roaming frász ideje is. Az Unió nagyon helyesen rálépett a mobilszolgáltatók nyakára, az addigi szabadrablást felváltotta az, hogy az Unión belül ug

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Jön a felturbózott szuperállampapír! Itt vannak a részletek
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Székesfehérvár
2024. június 4.
Financial IT 2024
2024. június 11.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
Ukrán tüzérség tüzel a frontvonal közelében