Nem késlekedik Moszkva erőfitogtatása a Nyugatnak: orosz csúcsfegyverek sorát telepíti a NATO határára
Globál

Nem késlekedik Moszkva erőfitogtatása a Nyugatnak: orosz csúcsfegyverek sorát telepíti a NATO határára

Portfolio
Az orosz védelmi minisztérium Karéliában új rakétadandárt hozott létre Iszkander-M hadműveleti-taktikai rendszerekkel. A lépés Moszkva válasza Finnország NATO-csatlakozására, erősítve ezzel az ország északnyugati védelmi képességeit - tudósított az Izvesztyia.

Az orosz védelmi minisztérium Karéliában egy új rakétadandárt hozott létre, amely Iszkander-M hadműveleti-taktikai rendszerekkel van felszerelve. Az alakulat a frissen alapított Leningrádi Katonai Körzet (nem elírás, 2024-ben ezzel az elnevezéssel hoztak létre új adminisztratív egységet) részét képezi, amely magába foglalja a 11. és a 14. hadsereget is. Ezek közül az előbbi részben Kalinyingrádban, míg az utóbbi Murmanszkban található. Az alakulás létrehozását Vlagyimir Valujev admirális, a balti flotta volt parancsnoka időszerűnek nevezte, különösen Finnország NATO-csatlakozása fényében. Dmitrij Boltenkov katonai szakértő szerint az Iszkander rakéták hatékonyságát már bizonyították korábban, így Finnországnak tudnia kellene a potenciális veszélyekről.

Az elemző kitért arra is, hogy Oroszország és Finnország kapcsolata korábban barátságos volt, de Finnország NATO-csatlakozása megváltoztatta ezt a helyzetet.

Ennek eredményeképpen Oroszországnak most figyelnie kell a több mint ezer kilométeres határszakaszt.

A védelmi erők megerősítése érdekében Boltenkov kiemelte a 14. hadsereg hadtestének átirányításának fontosságát. Szergej Sojgu moszkvai védelmi miniszter még 2016-ban jelentette be az az 11. hadsereghadtest megalakulását, amely a balti flotta része lett Andrej Ruzinszkij altábornagy vezetésével. A 14. hadsereg 2017-ben jött létre Borisz Fomicsev vezérőrnagy irányításával. Az Északi-sarkvidékhez alkalmazkodva speciális gyakorlatokat tartanak, melyek során a katonák síelést és rénszarvas-, valamint kutyaszán használatot tanulnak.

Az északi és nyugati határok megerősítése Finnország és Svédország NATO-csatlakozási szándékának bejelentése után kezdődött.

A nyugati katonai körzet felosztása moszkvaira és a leningrádira tagolódik, és új motoros lövészhadosztályok létrehozását tervezik a Leningrádi Katonai Körzetben. Ezen túlmenően légierőt és légvédelmi egységeket is telepítenek majd a nyugati határhoz, beleértve az SZU-25 támadórepülő-egységeket is, amelyek közvetlen támogatást nyújtanak a szárazföldi erőknek.

A két balti állam korábban semleges álláspontot képviseltek, ám Oroszország 2022-es ukrajnai invázióját követően változtattak a politikájukon. A két ország beadta a jelentkezését a NATO-hoz, amelyet csak hosszas huzavona után fogadta el az összes tagállam, kiemelt szerep jutott ebben Magyarországnak. Budapest fogadta el mind a finn, mind pedig a svéd csatlakozást utoljára.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Shutterstock

Kiszámoló

Ez történt a héten 0526

Minden tőzsdei befektető az amerikai kamatvágást várja, de egyre valószínűbb, hogy a nyáron sem lesz még kamatvágás, marad a mostani, viszonylag magas dollár alapkamat. A hír hallatára az am

RSM Blog

SAP a HR és bérszámfejtés területén

Az SAP rendszer a pénzügy, a beszerzés, és az ügyfélkapcsolatok kezelése mellett a humánerőforrás (HR) és a bérszámfejtés területén is központosított keretet biztosít a vállalatok szám

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Magyar üzletlánc saját márkás terméke is felkerült a szégyenlistára
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
GettyImages-2152037153