Úgy tűnik, teljesen átszakadt az ukrán frontvonal: Berdicsi is orosz kézre került

Portfolio
Szombat délután jelentek meg azok a felvételek, amelyen orosz zászló lengedezik Berdicsi település utolsó épületei egyikén. Az orosz források arról számoltak be, hogy a települést teljes egészében Putyin katonái ellenőrzik.

Még egy hét sem telt el azóta, hogy megírtuk: Oroszország támadása hatalmas lendületet vett az avgyijivkai szektorban, miután az egyik ukrán dandár érdemi ellenállás nélkül feladta a rájuk bízott Ocseretine védelmét. Nem sokkal később átvették az irányítást a településtől délre található kisebb falukban, Novobahmutivkában és Szolovjovéban is.

Ezzel lényegében akkora lyukat ütöttek az Avgyijivka elestét követően sebtében kialakított ukrán védvonalon, hogy borítékolható volt a további előrenyomulás: a legfrissebb hírek szerint orosz kézre került Berdicsi.

A település elestének körülményeiről egyelőre eltérő információk terjengenek: egyesek szerint az ukrán erők máris megkezdték a visszavonulást a Vovcsa folyó és a környéki víztározók jelentette természetes védvonalak közé. Más oroszpárti források arról számoltak be, hogy a támadás során bekerítették a faluért harcoló területvédelmi erőket.

Címlapkép forrása: Ukrinform/NurPhoto via Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF