Washington bevetette a legendás Ghostridert Kína partjainál – A célpont mindenkit meglepett
Globál

Washington bevetette a legendás Ghostridert Kína partjainál – A célpont mindenkit meglepett

Portfolio
Az Egyesült Államok napok óta közös hadgyakorlatot tart a Fülöp-szigetekkel. A Balikatan 24 nevű hadművelet során előkerült az amerikai haderő híres AC-130J Ghostrider repülőgépe is, amellyel szimulált célpontokra lőttek – számolt be az Eurasian Times.

Május 10-ig tart a 17 ezer katona részvételével tartott éves közös hadgyakorlat az Egyesült Államok és a Fülöp-szigetek között. Az esemény nagy feszültséget szül a térségben, mivel a vitatott hovatartozású Dél-kínai-tenger közelében zajlanak a műveletek.

Az amerikaiak az egyik gyakorlat közben bevetették a legendás AC-130J Ghostridert is, amely a légierő különleges műveleti parancsnoksága (AFSOC) kötelékébe tartozik.

Egyedi fegyverzettel van ellátva, az bal alsó törzsén 35 mm-es és 105 mm-es ágyúkkal van ellátva. A gép ezért képes a szárazföldi csapatok számára közvetlen tűztámogatást nyújtani. A Ghostrider ezen kívül olyan fegyverzet hordozására is alkalmas, mint a GBU-39 kis átmérőjű bomba, a GBU-69 kis siklótöltet, az AGM-114 Hellfire és az AGM-176 Griffin rakéta.

A bevetés során a repülőgép célpontja egy elhagyatott kisméretű halászhajó volt. A választás meglepőnek tűnhet, de egyáltalán nem véletlen. Peking a vádak szerint rendszeresen alkalmaz „eltévedő halászhajókat” arra, hogy feltérképezze a Fülöp-szigetek által is igényelt területeket, ezzel azt a látszatot keltve, hogy véletlen esetekről van szó. A gyakorlatról felvételeket is közzétettek:

A gyakorlat kemény üzenettel jár Kína számára: Washington tisztában van a „szürke zónás” tevékenységével és a jövőben hajlandó keményebben is fellépni a tilosba tévedő „halászhajók” ellen.

Ezek egyébként semmilyen fegyverzettel nincsenek ellátva, így a közvetlen összecsapások során teljesen védtelenül néznének szembe az ellenséggel. A háttérszerepük viszont ennél összetettebb, mivel a logisztikai utánpótlásokban, valamint a megfigyelési/feltérképezési képességeikkel értékes információkkal járulnak hozzá a kínai haderő tudásanyagához.

Címlapkép forrása: Wikimedia Commons

Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
gepard légvédelmi jármű