Előfizetői tartalom

A brit miniszterelnök bemondta az all-int – Másfél hónap, és minden borulhat Londonban

Szabó Ákos
Rishi Sunak brit miniszterelnök tegnapi, a végére zuhogó esőben tartott beszédében bejelentette: a várakozásoknál hamarabb, július 4-én rendeznek parlamenti választást az Egyesült Királyságban. Az előrejelzések szerint óriásit bukhatnak a 2010 óta hatalmon lévő konzervatívok, a Munkáspárt pedig vörösre festheti az ország választási térképét. A legtöbben úgy vélik, hogy a kérdés mindössze annyi, mekkora többsége lesz a Keir Starmer vezette pártnak, noha a saját politikai karrierjét kockára tevő Sunak azt hangoztatta, hogy a konzervatívok harcolni fognak.

A Sky News elemzése szerint így is, úgy is történelmi választás előtt áll az Egyesült Királyság: ha a munkáspárti Keir Starmernek sikerül többséget szereznie, akkor Tony Blair 1997-es győzelme mellett az idei lehet a valaha volt legnagyobb átalakulás a brit parlament összetételében. Ha viszont a konzervatívokat 2022 ősze óta vezető Rishi Sunak kiharcolná, hogy nála maradjon...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés