FONTOS Kiderült: szép csendben gigaösszegű devizahitelt vett fel Kínától a magyar állam
Orosz merényletet hiúsítottak meg Németországban, úton az első F-16-osok Ukrajnába – Háborús híreink csütörtökön
Portfolio
Az Oroszország jelentette fenyegetésre válaszul az Egyesült Államok 2026-tól nagyobb hatótávolságú rakétákat telepít Németországba – jelentette be a két ország a washingtoni NATO-csúcson. A NATO-tagállamok abban is megállapodtak, hogy az elkövetkező egy évben összesen 40 milliárd euró (43,28 milliárd dollár) értékben küldenek katonai támogatást Ukrajnának, egyben kinyitották a lehetőséget Kijev számára a katonai szövetséghez való csatlakozásra. Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök válaszul Ukrajna és a NATO elpusztításával fenyegetőzött. A Bloomberg értesülései szerint Kijev még a novemberi amerikai elnökválasztás előtt békekonferenciát szeretne összehívni, amelyre már Oroszországot is várnák. Az orosz külügyminisztérium azonban csütörtökön jelezte, Moszkva nem szándékozik részt venni a békekonferencián.
Megosztás

Furcsa orosz számok érkeztek a háborúból – Ez lehet a változás kezdete?

Merőben szokatlan orosz harckocsi-veszteségszámokat hozott a július első harmada, ugyanis az elmúlt 10 nap statisztikái alapján szinte teljesen eltűntek a T-80-as páncélosok, helyüket pedig a több mint fél évszázada gyártott T-62-esek vették át.

Furcsa orosz számok érkeztek a háborúból – Ez lehet a változás kezdete?
Megosztás

Kiderült, hány elítéltet vezényel a frontra Ukrajna

Habár Ukrajna – Oroszországgal ellentétben – vonakodott attól, hogy a börtönben raboskodó elítéltek között folytasson toborzási kampányt, idén májustól azonban megváltoztatta eredeti hozzáállását. Denisz Maljuszka ukrán igazságügy-miniszter most friss információkat közölt a „rehabilitációs-program” számairól – írta meg a Financial Times.

Kiderült, hány elítéltet vezényel a frontra Ukrajna
Megosztás

Románia kétoldalú biztonsági megállapodást kötött Ukrajnával

Románia is kétoldalú biztonsági megállapodást kötött Ukrajnával, amelyet a jubileumi NATO-csúcs helyszínén, Washingtonban írt alá csütörtökön Klaus Iohannis román és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.    

Ukrajna hasonló megállapodást kötött korábban a világ 21 másik országával és az Európai Unió egészével, annak a biztonsági garanciának a részeként, amelyet a világ iparilag legfejlettebb országai (G7) ígértek Ukrajnának tavaly Vilniusban, az akkori NATO-csúcstalálkozó helyszínén, addig is, amíg a védelmi szövetség tagjává válhat.

A román elnöki hivatal honlapján közzétett "Ukrajna önvédelmi képességét és az orosz agresszió elleni küzdelmét, illetve Románia biztonságának megerősítését" célzó, 16 fejezetből álló dokumentum a két ország között már meglévő együttműködést foglalja keretbe, egyben egy tíz évre szóló szándéknyilatkozat is az együttműködés folytatására.

A megállapodás tételesen említi az F-16-os harci gépeken repülő ukrán pilóták romániai kiképzését, a Fekete-tenger aknamentesítésére irányuló nemzetközi összefogást, az ukrán élelmiszerexport számára román folyami és tengeri kikötőkön keresztül biztosított alternatív kereskedelmi útvonalat, a hadiipari együttműködést és a dróntámadásokkal és hibrid hadviseléssel kapcsolatban szerzett tapasztalatok megosztását.

A két ország közösen lép fel a határon átnyúló szervezett bűnözés visszaszorítása érdekében, és a felek "kiemelt jelentőségűnek" minősítik azt is, hogy - az európai és euroatlanti integrációhoz szükséges reformok részeként - "Ukrajna kitartó erőfeszítéseket tegyen az alapvető emberi szabadságjogok tiszteletben tartása érdekében, lehetővé téve a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek jogainak teljes körű, tartós gyakorlását".

A román média - az elnöki hivatal tájékoztatására hivatkozva - egybehangzóan kihangsúlyozta, hogy Klaus Iohannis és Volodimir Zelenszkij politikai, nem pedig jogi érvényű dokumentumot írt alá Washingtonban, vagyis a "kétoldalú biztonsági megállapodással"

Románia nem kötelezte el magát, hogy biztonsági garanciákat nyújtson Ukrajnának.

Megosztás

Valerij Zaluzsnij átvette Ukrajna londoni nagykövetének tisztségét

Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők volt főparancsnoka csütörtökön átvette Ukrajna londoni nagykövetének tisztségét.

Ezt maga Zaluzsnij jelentette be Telegram-oldalán.

A hazájában népszerű Valerij Zaluzsnijt februárban mentette fel Volodimir Zelenszkij ukrán elnök katonai posztjáról, majd márciusban Ukrajna nagy-britanniai nagykövetévé nevezte ki.

(MTI)

Megosztás

Kiakadt az orosz pilóta a gyermekkórház lebombázásán: titkos dokumentumokat játszott át ukrán kézre

Az Ohmatdit kijevi gyermekkórház elleni csapás után egy orosz pilóta felvette a kapcsolatot az ukrán katonai hírszerzéssel, és olyan adatokat adott át, amelyek lehetővé tették Oroszország nehézbombázó légi hadosztálya több mint harminc parancsnokának azonosítását - közölték az ukrán hírszerzés (HUR) az Ukrajinszka Pravda hírportállal.

Kiakadt az orosz pilóta a gyermekkórház lebombázásán: titkos dokumentumokat játszott át ukrán kézre
Megosztás

Közel egy év után útnak indultak azok a fegyverek Ukrajnába, amitől sokan a háború megfordulását várják

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter az ukrán 24-es csatornának adott interjújában közölte, az első F-16-os vadászgépek 2024 nyarának végére jelenhetnek meg az ukrán égbolton.

Közel egy év után útnak indultak azok a fegyverek Ukrajnába, amitől sokan a háború megfordulását várják
Megosztás

Több ezer önkéntes jelentkezett a frissen létrehozott Ukrán Légióba, egyetlen feltétellel hajlandóak a frontra menni

Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter bejelentése szerint már több ezer ember regisztrált, hogy csatlakozzon az Ukrán Légióhoz (egy új önkéntes katonai egységhez) Lengyelországban - idézte a politikust az interfax.ua.

Több ezer önkéntes jelentkezett a frissen létrehozott Ukrán Légióba, egyetlen feltétellel hajlandóak a frontra menni
Megosztás

Kiszivárgott: őrült húzásra készült Oroszország, az Egyesült Államoknak kellett útját állnia

Az amerikai hírszerzés az év elején felfedezte, hogy az orosz kormány merényletet tervez a Rheinmetall német fegyvergyártó cég vezérigazgatója, Armin Papperger ellen - számolt be a hírről a CNN.

Kiszivárgott: őrült húzásra készült Oroszország, az Egyesült Államoknak kellett útját állnia
Megosztás

Kényes kihívás előtt Ukrajna: Moszkva beüzemelte a legújabb támaszpontját

Az orosz-ukrán háború egyik legnagyobb meglepetését az okozta, hogy a haditengerészettel gyakorlatilag nem rendelkező Ukrajna mekkora károkat volt képes okozni az orosz Fekete-tengeri Flottának. A súlyos veszteségek hatására Moszkva kényszerű lépésre szánta el magát, a frontvonaltól távol épített egy új támaszpontot – írja a Naval News.

Kényes kihívás előtt Ukrajna: Moszkva beüzemelte a legújabb támaszpontját
Megosztás

Orbán Viktor újabb kormányfővel tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Washingtonban kétoldalú megbeszélést folytatott Hrisztijan Mickoszki észak-macedón kormányfővel - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Orbán Viktor újabb kormányfővel tárgyalt
Megosztás

Az FSZB meghiúsíthatott egy terrortámadást az Észak-Kaukázusban

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) csütörtökön azt jelentette, hogy meghiúsított egy iszlamista terrortámadást egy ortodox templom ellen az észak-kaukázusi Majkop városában.

(Reuters)

Megosztás

Oroszországban betiltották a The Moscow Times-t

Az orosz főügyészség „nem kívánatosnak” nyilvánította a The Moscow Times című független lapot, ami azt jelenti, hogy aki a lapnak dolgozik, vagy kapcsolatban áll vele, az ellen büntetőeljárást indíthatnak.

A The Moscow Times hetilapként jelenik meg angol és orosz nyelven, de internetes hírportálja is működik.

Oroszországban nem sokkal az ukrajnai háború előtt gyorsult fel a független médiatermékek leigázása, azóta pedig lényegében nem maradt Oroszországban olyan sajtótermék, amely nem a Kreml propagandáját közvetíti.

(The Moscow Times)

Megosztás

Az ukrán erők megállították az orosz előretörést Borova irányába, Harkiv megyében

Az ukrán 3. rohamdandár jelentése szerint megállították az oroszok előretörését a Harkiv megyei Borova irányába.

A dandár szerint az oroszok súlyos veszteségeket szenvedtek, de újra fel tudták tölteni csapataikat.

Harkiv megyében még májusban indított offenzívát Oroszország egy pufferzóna létrehozására, de jelentősebb eredményeket nem sikerült elérniük.

(The Kyiv Independent)

Megosztás

Bevehették Voszhodot az oroszok

Az orosz védelmi minisztérium szerint erőik elfoglalták a Donyeck megyei Voszhod települést.

(Reuters)

Megosztás

A magyar légierőből jól ismert vadászgéptípusból kaphat Ukrajna

Tobias Billström svéd külügyminiszter csütörtökön azt mondta, Svédország a jövőben kész adni Ukrajnának a hazai gyártmányú JAS 39 Gripen vadászgépekből – írja az Ukrajinszka Pravda.

A magyar légierőből jól ismert vadászgéptípusból kaphat Ukrajna
Megosztás

Ennyit a béketárgyalásokról: Oroszország máris elvetette az ukrán ajánlatot

Oroszország nem vesz részt az Ukrajna által tervezett második békekonferencián, amelyre Kijev Moszkva képviselőjét is várná – írja a The Kyiv Independent.

Ennyit a béketárgyalásokról: Oroszország máris elvetette az ukrán ajánlatot
Megosztás

Újabb katonai segélyt küldött Litvánia Ukrajnának

Litvánia újabb katonai segélyt küldött Ukrajnának az Oroszország elleni küzdelemhez - jelentette be csütörtökön a vilniusi védelmi tárca.

A tájékoztatás szerint az ukrán hadsereg lőszert és felszerelést kapott a drónok elleni harcra. Emellett összecsukható ágyakat is szállítottak. Az újabb segély értékét a dokumentumban nem közölték.

Litvánia, amely az Európai Unió és a NATO tagja is, Ukrajna egyik leghatározottabb támogatója. A mintegy 2,8 millió lakosú balti állam arról számolt be, hogy a háború 2022. februári kirobbanása óta mintegy 686 millió dollár (249,2 milliárd forint) értékű katonai segélyt nyújtott Kijevnek.

(MTI)

Megosztás

Megszerezték az ukránok Oroszország legjobb tankját

Ukrán kézre jutott egy újabb T-90M harckocsi, Oroszország legmodernebb, széles körben rendszeresített tankja.

Megszerezték az ukránok Oroszország legjobb tankját
Megosztás

Elmondta Medvegyev, milyen jövőt szán a NATO-nak és Ukrajnának

A washingtoni NATO-csúcson a szövetségesek megállapodtak abban, hogy Ukrajna jövője a NATO-ban van, és a szövetség folytatja támogatását a teljes euroatlanti integráció felé vezető visszafordíthatatlan úton, ideértve a NATO-tagságot is. Erre Telegram-oldalán Dmitrij Medvegyev volt orosz államfő, a Biztonsági Tanács jelenlegi elnökhelyettese a szokásos keresetlen stílusában reagált.

Elmondta Medvegyev, milyen jövőt szán a NATO-nak és Ukrajnának
Megosztás

Külföldi hajót tartóztatott fel Ukrajna a Dunánál

A dunai Reni kikötőjének vizein lefoglaltak egy külföldi hajót, amely az Oroszország által megszállt Krím lezárt tengeri kikötőin keresztül illegálisan szállított mezőgazdasági termékeket.

A hajó kapitányát, egy azerbajdzsáni állampolgárt, letartóztatták.

(Ukrajinszka Pravda)

Megosztás

Az oroszok elfoglalták Jevhenyivkát

A DeepState szerint az orosz erők elfoglalták a Donyeck megyei Jevhenyivka falut, és közelednek Jurivka városa felé.

(Ukrajinszka Pravda)

Megosztás

Hatalmas paktumot köthet Oroszország

India állami finomítói közösen tárgyalnak egy hosszú távú olajimport-megállapodásról Oroszországgal - értesült a Reuters egy, az ügyet jól ismerő kormányzati forrástól. A két ország még nem véglegesítette a megállapodás részleteit, például a fizetési pénznemet illetően.

Hatalmas paktumot köthet Oroszország
Megosztás

Kanada több száz millió dollár értékben támogatja Ukrajnát

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Justin Trudeau kanadai miniszterelnök 500 millió kanadai dollár, azaz 367 millió USA dollár értékű katonai támogatásban egyezett meg a washingtoni NATO-csúcs keretében.

Kanada részt vesz ukrán pilóták kiképzésében, illetve rendelkezésükre bocsátja a kanadai repülőgép-szimulátorokat.

(The Kyiv Independent)

Megosztás

Lengyelország NATO-megállapodás nélkül nem lő le Nyugat-Ukrajna felé tartó orosz rakétákat

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz lengyel védelmi miniszter szerdán kijelentette, a NATO egészének döntése nélkül Lengyelország nem lő le az ukrán légtérben Nyugat-Ukrajna felé tartó orosz rakétákat.

Korábban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt fejtegette, hogy a nyugati partnerek azzal is segíthetnék Ukrajnát, ha légvédelmükkel orosz rakétákat lőnek le az ukrán légtérben. Washington szerint azonban ez a konfliktus eszkalációjához vezethetne.

Lengyelország légterébe már többször is rövid időre behatolt orosz rakéta, de a lengyel légvédelem nem lőtte le azokat.

(The Kyiv Independent)

Megosztás

Már 7 millió dollár gyűlt össze az oroszok által hétfőn lebombázott kijevi gyermekkórház újjáépítésére

300 millió hrivnya, azaz mintegy 7 millió dollár gyűlt össze a hétfőn Kijevben lebombázott gyermekkórház újjáépítésére.

Az épületet egy H-101-es orosz rakéta találta el, az egyik része teljesen összedőlt, több tucat embert maga alá temetve.

Eddig összesen 33-an vesztették életüket a hétfői, Kijev elleni kiterjedt támadásban.

Egy a romok alól kimentett és súlyosan megsebesült gyermek szerdán egy másik kórházban elhunyt.

(The Kyiv Independent)

Megosztás

Amerikai elemzés: lényegében megsemmisült a háború előtti orosz harckocsi-állomány, a T-62-es lesz az elsődleges orosz tank

Érdekes elemzést közölt a Forbes, nyilvánosan elérhető, egyéb elemzésekből táplálkozva: azt írják, hogy a háború előtti orosz harckocsi-géppark lényegében megsemmisült Ukrajna inváziója során, a régi, szovjet T-62-es lehet hamarosan az orosz harckocsizó képesség egyik fő harcjárműve.

Amerikai elemzés: lényegében megsemmisült a háború előtti orosz harckocsi-állomány, a T-62-es lesz az elsődleges orosz tank
Megosztás

Biztonsági együttműködést írt alá Ukrajna és Luxemburg

Biztonsági megállapodást írt alá Washingtonban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Luc Frieden luxemburgi miniszterelnök.

A szerződés értelmében a NATO-tag nagyhercegség a következő tíz évben támogatást nyújt Ukrajnának, a segítségnyújtás jelenlegi szintjén. Erre az évre Luxembourg 80 millió eurós támogatást irányzott előre.

Ez már a 22. biztonsági szerződés, amelyet Ukrajna partnerországokkal aláírt, a legutóbbit Lengyelországgal kötötte.

(The Kyiv Independent)

Megosztás

Tesz egy kitérőt Orbán Viktor Amerikában: különleges találkozó készül

Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma Donald Trump republikánus elnökjelölttel találkozik majd Floridában – tudta meg a Bloomberg.

Tesz egy kitérőt Orbán Viktor Amerikában: különleges találkozó készül
Megosztás

Peking ukrajnai háborúban játszott szerepét firtatta a NATO, dühös reakció érkezett a kínai féltől

A washingtoni NATO-csúcson a tagállamok közös nyilatkozattervezete a Kínai Népköztársaságot az ukrajnai orosz háborús erőfeszítések „döntő tényezőjének” nevezte, kijelentve, hogy Peking szisztematikus kihívásokat jelent az euroatlanti biztonságra nézve. Kína kemény hangú nyilatkozattal válaszolt a NATO szavaira.

Peking ukrajnai háborúban játszott szerepét firtatta a NATO, dühös reakció érkezett a kínai féltől
Megosztás

Stoltenberg elmondta, milyen támogatásra számíthat Ukrajna a NATO-tól

A washingtoni NATO-csúcson a tagállamok megállapodtak abban, hogy a következő egy évben 40 milliárd euró (43,28 milliárd dollár) értékű katonai támogatást nyújtanak Ukrajnának. Jens Stoltenberg főtitkár megszólalt az Ukrajnának nyújtott segítség részleteiről.

Stoltenberg elmondta, milyen támogatásra számíthat Ukrajna a NATO-tól
Megosztás

Itt a NATO válasza az orosz fenyegetésre: a hidegháború óta nem látott erejű fegyverek érkeznek Európába

A washingtoni NATO-csúcson az Egyesült Államok és Németország bejelentették: 2026-tól a jelenleginél nagyobb hatótávolságú amerikai rakéták telepítését kezdik meg Németországba, ami azt jelenti, hogy a hidegháború óta nem látott erejű amerikai fegyverek érkezhetnek Európába. Mindez válasz az Oroszország jelentette, a NATO-t célzó fenyegetésre. A NATO-csúcs után kiadott közös közleményben a tagországok első alkalommal Kínát is elítélték Moszkva támogatásáért.

Itt a NATO válasza az orosz fenyegetésre: a hidegháború óta nem látott erejű fegyverek érkeznek Európába
Megosztás

Erős választ küld a NATO az orosz fenyegetésre, Moszkva részvételével akar békekonferenciát Ukrajna – Háborús híreink csütörtökön

Az Oroszország jelentette fenyegetésre válaszul az Egyesült Államok 2026-tól nagyobb hatótávolságú rakétákat telepít Németországba – jelentette be a két ország a washingtoni NATO-csúcson. A NATO-tagállamok abban is megállapodtak, hogy az elkövetkező egy évben összesen 40 milliárd euró (43,28 milliárd dollár) értékben küldenek katonai támogatást Ukrajnának. A Bloomberg értesülése szerint Kijev még a novemberi amerikai elnökválasztás előtt békekonferenciát szeretne összehívni, amelyre már Oroszországot is várnák.

Címlapkép forrása: Pablo Miranzo/Anadolu via Getty Images

MNB Intézet

A szignifikanciatesztelés logikája

Egy viselkedéses közgazdaságtan területén végzett kutatás során arra voltak kíváncsiak a kutatók, hogy a reptéri piszoárok belsejébe ragasztott legyet ábrázoló matrica növeli-e annak az e

GDPR

Nagy nyelvi modellek és adatvédelem

Az elmúlt bő másfél évben, mióta a ChatGPT széles körben elérhetővé vált, a nagy nyelvi modelleken (Large Language Model, LLM) alapuló megoldások hihetetlen tempóban váltak mind a munkahely

Kiszámoló

Olajkrízis várható Magyarországon?

Egy múlt heti hír nem annyira bolygatta fel az ország közvéleményét, mint kellett volna. Az ukránok megtiltották a Lukoilnak, hogy Ukrajnán keresztül szállítsák a kőolajat Európába. Az ukr

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újult erővel támad a fertőzés, ami Magyarországon is halálozással járt - Már a hazai járványhatóság is figyelmeztet

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
ukrán tank